De la 1 iulie, contributiile sociale la pensii si sanatate datorate de persoanele fizice au fost preluate in administrarea ANAF, Fiscul fiind cel care colecteaza acesti bani. Mai exact, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin organele fiscale teritoriale administreaza contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din: activitati independente, inchirieri, investitii (dividende, dobanzi, transfer actiuni, parti sociale), din activitati agricole, din premii si din jocuri de noroc sau din alte surse.
Pentru a stabili cum trebuie calculate CAS si CASS de plata de catre organele fiscale, ANAF a emis Ordinul nr. 1176/2012, care nu a fost facut public niciodata. AvocatNet.ro va prezinta in exclusivitate prevederile acestui act normativ in ceea ce priveste contributiile la sanatate, dupa ce in am explicat deja cum stau lucrurile in ceea ce priveste contributiile la pensii (cititi AICI articolul referitor la CAS).
Procedura aprobata prin Ordinul n. 1176/2012 se aplica, potrivit prevederilor din acest act normativ, pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice prevazute la art. 296^21 alin. 1 lit. a) – e) si g) din Codul fiscal, si anume:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
g) persoanele care realizeaz? venituri din: cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem iriga, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
Actul normativ precizeaza ca procedura nu se aplica persoanelor fizice carea realizeaza venituri din activitati independente pentru care platitorii de venituri au obligata sa retina la sursa CASS.
Ce procedura urmeaza Fiscul
Va reamintim ca persoanele fizice prevazute la art. 196^21 alin. 1 lit. a) – e) si g) fac plati anticipate privind contributia la sanatate pe baza declaratiei de venit estimat 220 sau pe baza normelor de venit.
Mai exact, asa cum explica specialistul in fiscalitate Alexandru Suteu intr-un articol mai vechi al AvocatNet.ro, contribuabili prevazuti la art.296^21, alin.(1), lit a-e) din Codul fiscal datoreaza o cota CASS de 5,5%, care se aplica la venitul net calculat ca diferenta intre veniturile incasate si cheltuilelile efectuate (platite) in scopul realizarii acestor venituri exclusiv contributiile sociale. Daca venitul impozabil se determina pe baza normelor anuale de venit, iar valoarea anuala a normei anuale de venit raportata la 12 este mai mica decat salariul minim brut pe tara ( pentru 2012 salariul minim brut pe tara este de 700 lei), cota de contributie la sistemul de asigurari de sanatate se aplica la valoarea data de salariul minim brut pe economie.
In ceea ce-i priveste pe contribuabilii prevazuti la 296^21 alin. 1. lit g), acestia datoreaza o contributie de 5,5% care se aplica la venitul net determinat pe baza de norme de venit ( sau prin optiune in sistem real) raportat la cele 12 luni ale anului.
Ordinul ANAF nr. 1176/2012 stipuleaza ca platile anticipate se stabilesc de compartimentul de specialitate prin decizie de impunere pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit art. 82 din Codul fiscal sau pe baza normelor de venit, potrivit art. 83 din Codul fiscal. (Compartimentul de specialitate este reprezentat de structura cu atributii de administrare a impozitului pe venit din cadrul organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu).
Apoi compartimentul de specialitate emite, prin intermediul unei aplicatii informatice, Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu CASS pentru urmatoarele categorii de venituri:
- Venituri comerciale
- Venituri din profesii libere;
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe bza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
- Venituri din activitati agricole.
Potrivit prevederilor din ordinul intern al ANAF, la stabilirea platilor anticipate, organele fiscale au in vedere:
- Baza lunara de calcul reprezentata de venitul net estimat sau de venitul net determinat pe baza normelor de venit, raportat la cele 12 luni ale anului sau, dupa caz, la numarul de luni din an in care contribuabilul desfasoara activitate;
- Cota individuala de contributie de asigurari sociale de sanatate (5,5%).
"Pentru stabilirea obligatiei trimestriale de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate insumeaza obligatiile lunare privind contributia de asigurari sociale de sanatate aferente unui trimestru calendaristic", se mai arata in actul normativ emis de ANAF.
Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de CASS se emite in doua exemplare se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal.
Ulterior, documentul este comunicat contribuabilului.
Emiterea deciziilor de impunere
Ordinul ANAF nr. 1176/2012 mai prevede ca deciziile de impunere pentru platile anticipate se emit odata cu deciziile de impunere pentru platile anticipate cu titlu de impozit (formular 260). Concret, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul anterior, deciziile de plati anticipate se emit pana la 28 februarie a anului de impunere, in timp ce, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal, deciziile de plati anticipate se emit in termen de 5 zile de la depunerea declaratiei de venit estimat.
"In cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal, nu se pot emite decizii de plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate cu termene de plata scadente anterioare datei de comunicare a deciziilor de impunere", se stipuleaza in ordinul ANAF.
De la regulile prezentate anterior fac exceptie doar contribuabilii care depun declaratii de venit estimat dupa de 1 decembrie (inclusiv) a anului fiscal in curs. In cazul acestor persoane, prelucrarea declaratiilor de venit, precum si emiterea deciziilor de impunere pentru plati anticipate cu titlu de CASS se efectueaza de indata.