Regulile pentru etichetarea alimentelor sunt prevazute in HG nr. 106/2002. Potrivit acestui act normativ, etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu denumirea sub care este vandut alimentul si o lista cantitativa a ingredientelor (inclusiv eventualele ingrediente sau substante care ar putea determina anumite efecte adverse).
De asemenea, producatorii de alimente sunt obligati sa precizeze pe etichetele acestor produse si cantitatea neta pentru alimentele preambalate, precum si data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum. Normele legale stabilesc ca data va fi precedata de mentiunea:
- "A se consuma, de preferinta, inainte de ...", daca in data este inclusa ziua; sau
- "A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul ...", daca se indica luna si anul sau numai anul.
Etichetele alimentelor trebuie sa mai contina locul de origine sau de provenienta a alimentului, dar si o mentiune care sa permita identificarea lotului.
In plus, pe etichetele alimentelor mai trebuie precizate conditiile de depozitare si cele de utilizare ale produselor, in cazul in care lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor.
HG nr. 106/2012 mai stabileste ca pe etichetele produselor alimentare trebuie precizate si datele de contact (cel putin denumirea comerciala si sediul) ale producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului. In cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania.
Aceste informatii pot fi folosite de consumatori pentru a obtine mai multe informartii despre respectivul produs sau pentru a face o plangere, daca situatia o impune. Va explicam saptamana trecuta cum trebuie sa procedati pentru a face o plangere.
De pe etichetele produselor alimentare nu pot lipsi nici anumite informatii suplimentare specifice in functie de alimente. Spre exemplu, la laptele de consum mai trebuie precizat pe eticheta continutul de grasime exprimat in procente si procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat). In ceea ce priveste carnea si produsele pe carne, informatiile suplimentare se refera la mentionarea speciilor de animale de la care provine carnea, dar si la specificarea procedeului de fabricatie (produs fiert, afumat,congelat, refrigerat, obtinut prin injectare, etc.)
De asemenea, pe etichetele produselor alimentare trebuie sa fie precizate obligatoriu si informatiile nutritionale ale acestora, si anume valoarea energetica si cantitatile de substante nutritive prezente in produse (proteine, glucide-zaharuri, lipide, fibre, sodiu, vitamine, minerale).
"Prin etichetarea nutritionala informatia se prezinta grupat, in acelasi loc, sub forma de tabel, cu numerele aliniate, daca spatiul o permite; acolo unde spatiul nu permite, informatia se prezinta in forma liniara. Informatia se inscrie intr-un loc vizibil, cu caractere lizibile si intr-o forma ce nu permite stergerea", se arata in actul normativ citat.
In mod obligatoriu, informatiile nutritionale trebuie precizate si in limba romana, indiferent de tara producatoare a alimentului.
Conform informatiilor prezentate de www.consumatoreuropean.ro, site-ul campaniei "E dreptul tau. Actioneaza!" organizata in Romania de Comisia Europeana, etichetele produselor alimentare trebuie sa contina informatii exacte, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa iti permita sa alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum si sa afli riscurile la care ai putea fi supus.
Reprezentantii campaniei subliniaza ca etichetele alimentelor pot contine mentiuni privind sanatatea si mentiuni nutritionale numai daca acestea nu induc in eroare consumatorii. Mentiunile trebuie sa fie adevarate, exacte, usor de inteles si sustinute stiintific.
De ce este important sa citesti eticheta alimentelor (via www.consumatoreuropean.ro):
- Pentru a avea posibilitatea sa alegi produsul potrivit pentru tine;
- Pentru a te informa, in cazul in care suferi de anumite alergii, cu privire la reactiile adverse la anumite substante;
- Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sanatoase;
- Pentru ca trebuie sa incurajezi producatorii de produse alimentare sa transmita informatii suplimentare, fata de cele impuse prin lege.
Reguli mai stricte pentru etichetarea alimentelor, aplicabile din luna decembrie
Producatorii romani si din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligati ca, din decembrie, sa schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscriptionare fiind acceptate numai mentiunile de sanatate aflate in lista permisa printr-un regulament adoptat la nivelul UE, anunta Ministerul Sanatatii in luna iulie intr-un comunicat de presa.
Reprezentantii ministerului explicau in documentul de presa ca, de exemplu, pentru calciu, vor fi permise 8 mentiuni de sanatate care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la mentinerea sanatatii sistemelor osoase, musculare, ale dintilor etc.
"Alte mentiuni, in afara celor acceptate, nu vor fi permise", subliniau expertii MS.
Potrivit Ministerului Sanatatii, aceasta masura a fost luata la nivelul UE din nevoia de protejare a sanatatii cetatenilor.
Ce alte mentiuni de sanatate mai pot fi precizate pe etichete
Conform prevederilor Regulamentului 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare, altele decat cele care se refera la reducerea riscului de imbolnavire si la dezvoltarea si sanatatea copiilor, pe etichetele produselor alimentare pot fi mentionate, in functie de ingredientele din acel aliment:
Ingredient | Mentiunea de sanatate care poate fi precizata despre acest ingredient |
Alimente din carne sau peste | contribuie la imbunatatirea absorbtiei fierului atunci cand se consuma impreuna cu alte alimente care contin acest element. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca efectul benefic se obtine in conditiile unui consum de 50 de grame de carne sau peste impreuna cu unul sau mai multe alimente care contin fier non-heminic |
Apa | contribuie la mentinerea functilor fizice si cognitive normale, dar si la reglarea temperaturii corpului. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca, pentru a se obtine efectele benefice, ar trebui sa se consume cel putin doi litri de apa pe zi, din toate sursele. |
Guma de mestecat fara zahar | contribuie la mentinerea mineralizarii dintilor si la neutralizarea acizilor din placa dentara si reducerea uscaciunii gurii |
Nuci | contribuie la imbunatatrea elasticitati vaselor de sange. Mentiunea poate fi utilizata doar pentru produsele alimentare care asigura un aport zilnic de 30 de grame de nuci. Pentru a putea fi inscrisa, mentiunea trebuie insotita de o informare a consumatorului cu privire la faptul ca efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 30 de grame de nuci. |
Zinc | mentinerea vederii normale, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si functionarea normala a sistemului imunitar, la procesul de diviziune celulara, etc. |
Fibrele de secara | contribuie la functionarea normala a intestinului |
Calciu | contribuie la coagularea normala a sangelui, la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului muscular aua enzimelor digestive. De asemenea, despre calciu mai poate fi mentionat ca ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor. |
Produse alimentare cu continut scazut sau redus de sodiu | reducerea consumului de sodiu contribuie la mentinerea tensiunii arteriale normale |
Seleniu | mentine sanatatea parului si a unghiilor, functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ |
Fosfor | contribuie la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a membranelor celulare si la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor, mentiunea putand fi utilizata doar pentru produsele alimentare care sunt cel putin o sursa a acestui element |
Iod | contribuie la functia cognitiva normala si la functionarea normala a glandei tiroide. De asemenea, contribuie 2la functionarea normala a sistemului nervos sau la metabolismul energetic normal, precum si la mentinerea sanatatii pielii. |
Consultati toate mentiunile de sanatate care pot fi mentionate pe etichetele alimentelor in Regulamentul 432/2012, afisat pe pagina oficiala a MS sau accesand direct acest link.
Pentru alte informatii si sfaturi despre etichetarea produselor alimentare, puteti contacta:
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania
- Telefon: 021.319.32.66
- Web: www.protectia-consumatorilor.ro
- E-mail: office@protectia-consumatorilor.ro
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
- Telefon: 021.311.02.43
- Web: www.apc-romania.ro
- E-mail: office@apc-romania.ro
Autoritatea guvernamentala: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
- Telefon: 0800.080.999
- Web: www.anpc.gov.ro
- E-mail: office@anpc.ro
Comentarii articol (12)