Scenariul cel mai sumbru al FMI. Afla cat poate dura criza si la cat e prognozat cursul leu-euro, titreaza adevarul.ro.
Daca in zona euro s-ar adanci criza, consumul si increderea populatiei din Romania in reforme ar scadea, tragand in jos intreaga economie, avertizeaza finantistii. Dupa doua luni de cand a avertizat Banca Nationala „sa-si elaboreze in detaliu pregatirea pentru criza“, Fondul Monetar International (FMI) a publicat, zilele trecute, un set de trei rapoarte privind Romania in care creioneaza scenarii sumbre privind evolutiile economice. Leul ar slabi cu 15-20%, iar economia s-ar contracta cu 5% daca in zona euro criza se va adanci, se arata intr-o matrice a riscurilor estimate de expertii FMI.
Comunicarea e job greu. Cum vor USL, ARD si PP-DD sa ridice economia, informeaza dailybusiness.ro.
Alegerile parlamentare se apropie cu pasi repezi. Intrebarea din Caragiale "eu cu cine votez?" e la ordinea zilei. Pentru a gasi un posibil raspuns, am cautat sa aflam ce masuri au in plan principalele forte politice pentru redresarea economiei nationale. Suntem in epoca online-ului, site-ul reprezinta cartea de vizita a oricarei organizatii care se respecta. Pentru partide, Internetul poate fi considerat daca nu cel mai important, unul dintre cele mai eficiente instrumente de contact cu publicul. Cum stau, la acest capitol, cei care ne vor cere votul in decembrie?
Cele patru porunci ale FMI pentru Romania, relateaza evz.ro.
Echipa de evaluare a Fondului este nemultumita de felul in care Guvernul aplica reformele convenite. Vremea cand binevoitorul Jeffrey Franks ne dadea ca exemplu de succes a trecut, iar noul reprezentant FMI, Erik de Vrijer, ne ia de urechi pentru lenea care ne-a cuprins in implementarea reformelor convenite cu Fondul.
Romanialibera.ro: Romania ar putea fi nevoita sa majoreze chiar si taxe mari pentru a sustine sistemul de sanatate.
Romania ar trebui sa creasca baza de contributori si nivelul ratelor, iar in lipsa unor reforme substantiale chiar sa opereze majorari ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sanatate in urmatoarele decenii, potrivit unui raport FMI, potrivit Mediafax. Un mix de masuri de eficientizare, extindere a bazei de contributori si transfer al unor venituri mai mari de la bugetul general ar permite Romaniei sa finanteze viitoare cresteri ale cheltuielilor din sanatate rezultate in urma procesului de imbatranire a populatiei si altor factori nedemografici, estimate de FMI, in lipsa altor reforme, la circa 1,25% din PIB.
Trei programe cu fonduri UE nerambursabile de 10,5 miliarde de euro vor fi "presuspendate". Bruxellesul cere inapoi si din banii deja cheltuiti, scrie zf.ro.
Comisia Europeana va anunta astazi si corectiile financiare definitive pentru sumele de contate in perioada ianuarie 2007 - octombrie 2011 pentru program intrerupte de la finantare in iulie: Transport, POR, Cresterea Competitivitatii Economice si Mediu, dupa ce, in cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 3,4 mld. euro) Bruxellesul a propus deja o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul UE catre bugetul national.
Comentarii articol (2)