Anul viitor va avea loc cea de-a douazecea aniversare a cetateniei europene. Fiecare cetatean al Uniunii Europene se bucura de o serie de drepturi garantate de tratatele UE, printre care dreptul de a se deplasa si a locui liber intr-un alt stat membru, dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale sau europene, precum si dreptul de a adresa petitii Parlamentului European.
De multe ori, cetatenii UE nu cunosc aceste drepturi, iar scopul Anului european va fi tocmai acela de a educa publicul larg si in special tinerii si de le arata cum pot profita de aceste drepturi.
"Pe timp de criza economica, politica si sociala, cu doar 20 de luni inainte de urmatoarele alegeri europene, este absolut esential sa punem cetatenia europeana si democratia participativa in centrul agendei politice", a comentat Antigoni Papadopoulou (S&D, CY), raportoarea din partea Parlamentului pentru aceasta legislatie. "Tocmai acesta este scopul Anului european al cetatenilor 2013: de a marca cea de-a douazecea aniversare a instaurarii cetateniei europene prin Tratatul de la Maastricht si de a da un suflu nou dezbaterii privind cetatenia europeana", a adaugat Papadopoulou.
Rezolutia a fost adoptata cu 518 voturi pentru, 63 impotriva si 19 abtineri.
Activitatile organizate in cadrul Anului european al cetatenilor se vor axa pe explicarea drepturilor legate de deplasare si viata in alte state membre UE: recunoasterea academica si a calificarilor profesionale, drepturile pasagerilor si ale consumatorilor, accesul la asistenta medicala si la servicii de securitate sociala transfrontaliere, precum si accesul la programe cum ar fi Erasmus, care permite tinerilor sa studieze in strainatate.
Printre diferitele evenimente se numara si audieri, conferinte si campanii de informare si educare. De asemenea, vor fi create platforme in cadrul carora autoritatile de la nivel european, national, local, dar si alte organizatii publice si din societatea civila, vor putea sa isi impartaseasca experientele.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (1)