La inceputul lunii noiembrie, Comisia Europeana a publicat previziunile economice de toamna pentru zona euro si Uniunea Europeana in ansamblu. Acestea urmaresc o serie de indicatori, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflatia, gradul de ocupare a fortei de munca si finantele publice pentru perioada 2012-2014.
Consecintele crizei financiare continua sa afecteze cresterea economica si gradul de ocupare a fortei de munca din UE si din zona euro, dar se asteapta ca nivelul cresterii economice sa inregistreze o redresare treptata de la inceputul anului 2013.
Produsul intern brut
In 2012, PIB-ul real se va contracta cu 0,3% in UE si cu 0,4% in zona euro. Cu toate acestea, actiunile politice concrete care au fost initiate pentru a tine criza sub control si masurile menite sa imbunatateasca modul de functionare a uniunii economice si monetare au contribuit la stabilizarea economiei UE.
Pentru 2013, se preconizeaza revenirea treptata la o tendinta de crestere. Se estimeaza ca PIB-ul va creste cu 0,4% in UE si cu 0,1% in zona euro, desi vor continua sa existe variatii semnificative de la o tara la alta. Unele economii europene si-au pierdut din competitivitate, dar o vor recastiga treptat. Cumulate cu reformele structurale, aceste tendinte vor pregati terenul pentru o dezvoltare economica mai puternica si mai uniform distribuita in 2014, cand se estimeaza ca PIB-ul va creste cu 1,6% in UE si cu 1,4% in zona euro.
Somajul
Avand in vedere slabirea ritmului activitatilor economice, se estimeaza ca rata somajului pentru anul 2012 va ajunge la 10,5% in UE si la 11,3% in zona euro. Se preconizeaza ca aceasta va atinge un nivel maxim in 2013 (10,9% in UE si 11,8% in zona euro), inainte de a scadea usor in 2014. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a declarat, in acest sens, ca prognozele indica o imbunatatire treptata a perspectivei de crestere economica a Europei inca de la inceputul anului viitor.
"Au fost luate decizii strategice majore, care au pregatit terenul pentru consolidarea climatului de incredere. Presiunea de pe piete a scazut, insa nu ne putem culca pe laurii victoriei. Europa trebuie sa continue combinarea unor politici bugetare fiabile cu reforme structurale in vederea crearii conditiilor necesare pentru cresterea durabila, cu scopul de a reduce nivelurile actuale inacceptabil de ridicate ale somajului", arata Rehn.
Potrivit Comisiei Europene, inflatia va scadea in 2013, urmand sa ajunga la 2,0% in UE si la 1,8% in zona euro.
Sursa: Comisia Europeana
Comentarii articol (0)