“Plata TVA-ului la incasare nu este un «cadou» al statului catre contribuabili. Ceea ce platesc unii contribuabili mai tarziu primesc alti contribuabili, corespunzator, mai tarziu. Aceasta masura induce insa o mare birocratie (implicit costuri suplimentare) in activitatea tuturor contribuabililor si o periculoasa distorsiune competitiva intre companii”, a declarat Octavian Radu, membru fondator ARSIT.
Potrivit unui comunicat de presa publicat de asociatie, noul sistem de TVA aplicabil de la 1 ianuarie 2013, in modul in care a fost implementat, nu respecta principiile de neutralitate si nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agentii economici. Mai mult, ARSIT mentioneaza ca, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia sa fie optional, lasat la libera alegere a contribuabilului si nu impus.
ARSIT solicita abrogarea sistemului de TVA la incasare in forma in care a fost adoptat prin OG 15/2012, HG 1071/2012 si Legea 208/2012. Asociatia isi argumenteaza pozitia explicand ca nu exista nici un studiu de impact care sa demonstreze beneficiile acestui sistem.
In plus, ARSIT precizeaza ca sistemul nu este un sistem real de TVA la incasare (intrucat daca factura nu s-a incasat in 90 de zile, TVA tot trebuie colectat si apoi virat la stat) si nu respecta principiile de neutralitate a TVA. Astfel:
- Pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar o amanare cu numai 90 de zile a momentului colectarii TVA la vanzari, dar si o amanare a dreptului de deducere a TVA aferent achizitiilor pana la plata
- Pentru contribuabilii mari are loc doar o amanare a dreptului de deducere al TVA aferenta achizitiilor pana la plata
De asemenea, mai explica sursa citata, cnform Directivei 2006/112/UE privind sistemul comun de TVA se permitea ca taxa sa fie colectata strict la incasare, fara impunerea perioadei de 90 de zile Articolul 66 al Directivei prevede ca: “Prin derogare de la articolele 63, 64 si 65, statele membre pot prevedea ca TVA sa devina exigibila, pentru anumite tranzactii sau anumite categorii de persoane impozabile, la unul din urmatoarele momente:[…] (b) cel tarziu la momentul incasarii platii. ARSIT da ca exemplu Marea Britanie, unde sistemul de TVA la incasare presupune colectarea taxei strict la incasarea facturii, fara impunerea perioadei de 90 de zile.
Tot referitor la legislatia comunitara, Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe aminteste si de Directiva 2010/45/UE, care intra in vigoare la 01.01.2013. Acest act normativ stabileste ca schema de amanare a dreptului de deducere trebuie sa fie optionala: „Art. 167a. Statele membre pot prevedea, in cadrul unui sistem optional, ca dreptul de deducere al unei persoane impozabile a carei TVA devine exigibila numai in conformitate cu articolul 66 litera (b) sa fie amanat pana in momentul in care TVA pentru bunurile sau serviciile care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului sau.”
Un alt motiv pentru care ARSIT solicita abrogarea noului sistem de TVA este acela ca poverile administrative suplimentare sunt mari pentru firmele care il vor aplica:
- Adaptare softuri cu costuri mari
- Evidenta facturilor de achizitii trebuie facuta pe tip de furnizor (aplica/nu aplica) si in cadrul furnizorului pe tip de operatiuni (cu TVA la incasare/fara TVA la incasare), in cadrul operatiunilor pe tip de incasare (cash/banca).
- Evidenta facturilor de vanzari trebuie facuta pe tip de beneficiari: persoane juridice vs persoane fizice, persoane afiliate vs persoane neafiliate etc.
- Fiecare furnizor va trebui verificat (la fiecare factura) si in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare. Pana acum deja fiecare furnizor trebuia verificat in Registrul contribuabililor inactivi si Registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA.
- In cazul incasarilor in numerar prevederile sunt confuze si contradictorii. De exemplu: daca o factura se incaseaza 50% in numerar si 50% prin banca se va scrie pe ea TVA la incasare sau nu? Pentru incasarile in numerar dupa emiterea facturilor se prevede ca nu se aplica regulile normale de TVA dar nici sistemul de TVA la incasare. Si atunci ce se aplica?
- Reguli complicate si inechitabile in cazul reducerilor acordate. Sistemul impune intai reducerea TVA nededus si apoi a TVA dedus.
- Reguli complicate de stabilire a datei incasarii/platii in cazul achitarii prin compensare, cesiune de creante, cecuri, bilete la ordin, plata in natura etc.
Comentarii articol (18)