Tarile UE au convenit asupra unor norme comune care sa contribuie la cresterea competitivitatii pietei energiei. Astfel, cetatenii si intreprinderile vor beneficia de o aprovizionare sigura si durabila, la preturi corecte. Normele sunt esentiale pentru depasirea problemelor cu care ne confruntam astazi, printre care schimbarile climatice si dependenta excesiva de importuri. De asemenea, sunt importante pentru a asigura accesul tuturor cetatenilor europeni la energie, la preturi accesibile.
In aceasta directie, s-au facut unele progrese. In prezent, consumatorii beneficiaza de o oferta mai variata, preturile angro sunt tinute sub control si este asigurata cantitatea de energie necesara.
In alte domenii, unele tari din UE avanseaza mai incet. Pentru a accelera procesul, Comisia doreste sa faca mai mult pentru a-i ajuta pe consumatori sa profite din plin de avantajele unei piete competitive. Printre masurile menite sa amelioreze functionarea pietei interne a energiei se numara:
- garantarea aplicarii corecte a normelor de catre toate tarile – unele nu fac inca acest lucru, in special in cazul normelor privind interconectarea pietelor gazului si electricitatii
- informarea consumatorilor cu privire la totalitatea drepturilor care le revin, inclusiv dreptul de a schimba furnizorul gratuit, in interval de trei saptamani. Astfel, consumatorii ar putea economisi 13 miliarde de euro pe an daca toata lumea ar plati cele mai mici preturi
- promovarea montarii de contoare inteligente, care le permit consumatorilor sa isi monitorizeze consumul in timp real si sa isi gestioneze mai bine facturile la energie
- prezentarea mai clara a preturilor, tarifelor si ofertelor, ceea ce ar contribui la protejarea consumatorilor vulnerabili
- eliminarea preturilor reglementate - acestea le creeaza consumatorilor falsa impresie ca preturile pe care le platesc sunt cele mai mici posibile si constituie un obstacol in calea concurentei si a investitiilor (la ora actuala, doar 9 tari din UE nu reglementeaza preturile cu amanuntul).
Etapele urmatoare
Unele tari intentioneaza sa propuna masuri de stimulare a furnizorilor traditionali, pentru a mentine disponibila capacitatea de productie de electricitate in cazul in care cererea nu poate fi acoperita cu ajutorul surselor de energie variabile (cum ar fi energia solara sau eoliana).
Inainte de a introduce astfel de masuri, este necesar sa se analizeze mai bine motivele pentru care tarile UE nu investesc in cresterea capacitatii de productie. De asemenea, guvernele nationale ar trebui sa incerce sa se aprovizioneze de la furnizori din alte state membre, lucru care ar putea fi mai rentabil.
Comisia va propune si orientari privind promovarea surselor regenerabile de energie.
Comentarii articol (1)