- Crearea de locuri de munca si combaterea crizei din Europa sunt prioritatile principale ale Irlandei, care a preluat presedintia de sase luni a Consiliului UE, a spus premierul irlandez Enda Kenny.
- Noi norme privind momentul si modul in care agentiile de rating de credit pot evalua datoriile de stat si sanatatea financiara a firmelor private au fost aprobate de Parlament in 16 ianuarie. Ele vor permite agentiilor sa emita ratinguri nesolicitate pentru datoriile suverane la date stabilite si investitorilor privati sa le dea in judecata pentru neglijenta.
- Deputatii europeni de la toate grupurile politice au felicitat Ciprul pentru activitatea sa la carma Consiliului UE. Unii au manifestat, insa, ingrijorari referitoare la tulburarile economice din tara si scindarea insulei.
- Cancelarul austriac Werner Faymann a aratat importanta solidaritatii in vreme de criza in cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene. „Ne putem continua dezvoltarea pasnica numai cu o coeziune sociala“, a spus dumnealui.
- Deputatii europeni au cerut Comisiei sa analizeze toate posibilitatile de punere in comun a datoriei suveranesi sa ceara un Fond European de Salvare pentru stabilitatea zonei euro.
- Sistemul de „garantii pentru tineret“, care ar trebui sa dea asigurari ca niciun tanar european nu va petrece mai mult de patru luni fara un loc de munca, educatie sau formare profesionala, a primit un sprijin puternic in Parlament. Somajul in randul tinerilor din UE a ajuns la o medie de 23,7% in noiembrie 2012 (50% in cateva tari).
- Deputatii europeni au spus ca Mali nu trebuie sa cada pe mana teroristilor si au sprijinit angajamentul militar al Frantei. Acestia au mai aratat ca strategiile internationale si UE nu functioneaza in Siria si ca Bashar al-Assad nu trebuie sa ramana la putere.
- Un acord de parteneriat UE-Irak, aprobat de deputatii europeni, va oferi poporului irakian noi oportunitati economice si va ajuta la promovarea democratiei si a drepturilor omului in tara.
- Deputatii au cerut protejarea tarilor in curs de dezvoltare de pirateria biologica, aratand ca marile companii multinationale care exploateaza resursele naturale trebuie sa imparta profitul cu populatia indigena.
- Deputatii europeni au contestat planurile Comisiei Europene de a retrage regulile de etichetare privind tara de origine pentru produse precum hainele si pantofii. Aceste reguli, sprijinite puternic de Parlamentul European, vor permite tarilor terte sa vanda bunuri in UE numai daca originea este indicata pe eticheta.
Comentarii articol (1)