Cui ii datorati reusita cea mai de sus pe care ati avut-o?
Tatalui meu. M-a invatat sa citesc si mi-a supravegheat indeaproape apucaturile de copil cu fontanela deschisa spre bine, dar si spre rau. M-a corijat cand am luat-o pe langa datoriile mele de scoala, m-a ajutat sa imi formez deprinderi sanatoase si responsabile, m-a invatat sa fiu om. Mai mult decat atat ii multumesc pentru zestrea de gene pe care doar el mi-o putea da si care m-a si condus la momentele de excelenta de mai tarziu.
Din punct de vedere profesional, am datoria morala de a numi inaintea altor reusite, succesul pe care l-am dobandit alaturi de o distinsa doamna si un minunat artist, Maria (Pusi) Cocea. Sansa de a intalni oameni extraordinari, iti forteaza oarecum limitele si te obliga sa fii si sa dai mai mult.
Ce eroi v-au indrumat?
Spuneam mai devreme ca oamenii de referinta care apar meteoric in viata ta, te lasa oarecum inegal cu cel care erai inainte de ei. Sunt sansa ta de a trai lucruri spectaculoase si de a ajunge la o formula personala mai buna, mai aproape de excelenta ta. Pentru mine, un erou in viata a fost poetul Iustin Panta, pe care l-am intalnit o singura data si care mi-a schimbat structura sufleteasca fundamental. In cele cateva ore petrecute pe pamant, a fost mai degraba un proces de recunoastere, decit de cunoastere. Am avut sansa sa intalnesc un om care sa-mi confirme fara cuvinte ca este in regula sa fiu asa, ca nu trebuie sa ma dau dupa lucruri sau dupa masura oamenilor, pentru a ma gasi. Sunt oameni care reprezinta o garantie ca nu trebuie sa schimbi nimic in tine pentru a fi fericit. Ci doar sa te rogi sa gasesti un echilibru (stabil, instabil, indiferent, cum le impartea el) in celalalt. Iustin Panta a murit acum 11 ani, dar este mai viu decit multi oameni pe care ii vad zi de zi. Pentru ca a ramas in constiinta mea.
Care e cea mai inspirata lectie ce v-a fost predata?
Lectiile de onoare le-am luat pe rand de la bunica mea. Psihologii sustin ca toate se intampla pana la 7 ani. Si viata confirma la fel mai tarziu. Am invatat cinstea (peste care se construiesc, sau se naruiesc, in lipsa ei, toate esafodajele noastre ) intr-o intamplare pe drum. Am gasit un banut in colb (cum se spunea la praf in satul ei. Fac orice sa reconstitui parfumul vremurilor in care m-am facut om) si l-am luat multumita de norocul meu.
Bunica m-a pus sa il las la loc: „Sigur plange un om dupa el”. Nu stiu daca sunt un om bun de la gena la care este posibil sa fi contribuit, sau poate pentru ca am vazut-o pe ea cum face si am facut si eu la fel mai tarziu. Insa lectiile de onoare, de modestie, de bunatate si de credinta mi-au fost predate la nivel de excelenta de cea mai buna si modesta si curata la suflet batranica, plamadita din ceva mai mult decat lut.
Ca lectie profesionala, nu am uitat prima lectie pe care mi-a predat-o maestrul meu, un fin diplomat: „Clientul este principalul nostru dusman”. Aceasta este o lectie cu cerc inchis si cu exclusivitate de intelege, la filigran, pentru colegii meu avocati.
Cum s-ar contura, in viziunea dvs., imaginea omului perfect?
Sa fie bun. Sa fie de buna credinta. Pot scuza orice pe lumea asta, oricui. Dar nu rautatea. Si nu cea gratuita. Perfectiune nu exista, pentru ca nu exista limite nici in intelepciune, nici in inteligenta si nici in dimensiunea ralui din noi. Dar bunatatea care te poate odihni, pe tine ca fiinta, nu are niciun cusur. Este singurul atribut al fiintei umane rotund. Este cea mai eficienta terapie.
Cum se castiga, cel mai sigur, o batalie – fie pe plan profesional, fie pe plan particular?
Cu perseverenta. Degeaba ai talent si esti sclipitor, sau chiar genial, daca nu dublezi darurile din gena cu munca, munca si iar munca.
Ce va ingaduiti cel mai mult?
Sa dorm. Am ajuns intr-o fundatura a vietii in care somnul a devenit cel mai luxuriant produs. Sunt un om obosit cronic, cu unele simturile ascutite la maxim si altele blegite in egala masura, de la alergatura infernala din ultimii ani.
Care este celalalt drum profesional pe care nu ati mers (inca)?
Asta mi s-a parut cea mai frumoasa intrebare, pentru ca este minunata si eliberatoare in sine ideea de alternativa. Aseara o priveam intr-un interviu pe Nadia Comanici, care la intrebarea „Ce ati fi fost daca nu erati gimnasta?” a raspuns fara ezitare: „Gimnasta!!!”. Ei bine, eu nu as raspunde cu aceeasi siguranta „Avocat!” Ce pot sa spun cu siguranta este ca intuiesc cum se formeaza, in paralel cu drumul pe care merg acum, un drum de scriitor.
Cum functioneaza, in cazul dvs., mecanismul de gasire a echilibrului intre lumea interioara si activitatile cotidiene?
Singurul echilibru real si nu atat de usor amenintat, pe care-l poate gasi un om pe pamant, este in rugaciune. Poate suna pretios dar, in realitate, este cel mai pretios dar. Imi asum responsabilitatea sa afirm ca linistea si echilibrul si viata mea la un nivel profund se intampla mai sus de mine. Eu am invatat si sa recunosc cand mi se intampla si sa afirm asta. In definitiv, prezenta sau absenta lui Hristos in vietile noastre este singura diferenta fundamentala intre noi, oamenii. In cazul meu, cel mai frumos raspuns la rugaciunile mele a fost sotul meu.
Ce carte a reusit sa va schimbe si in ce sens a avut loc aceasta schimbare?
Primul autor care m-a pastorit a fost Camil Petrescu. Nu stiu daca el m-a invatat, sau in el am recunoscut setae mea de aboslut, dar acum nu mai are relevanta. S-au confundat si am ramas cu acelasi handicap de a nu ma odihni decat in lucruri rotunde. Si de aici si oboseala cronica de care ma plangeam mai devreme. Primul barbat pe care l-am iubit si pe care l-am ales model toata viata in lumea reala a fost Stefan Gheoghidiu.
“Narcis si Gura de Aur”, in special si apoi intregul Herman Hesse m-au mobilat sufleteste dupa 20 de ani si mi-au legimtimat si incurajat toate cautarile mele launtrice.
Pe ce piloni se sprijina gandurile unui invingator?
Sa fii invingator inseamna sa ajungi la limita ta de sus. Sa nu existe valente neexploatate, pentru ca daca le simti si nu le exploatezi, vor fi materialul celui mai apasator esec. Sa fii invingator inseamna sa stii cine esti. Si cand afli, sa pariezi pe campion si sa fii cel mai bun!
Interviu acordat pentru primul numar al Revistei AvocatNet.ro, pe care o puteti descarca, in format electronic, de aici.
Urmariti-o pe Otilia la prima ei aparitie ca moderator al Emisiunii AvocatNet.ro diseara, incepand cu ora 19.30. Tema emisiunii din aceasta saptamana este foarte utila pentru toti contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare: obligatiile declarative pe care ei au le de indeplinit in noul sistem de TVA. Emisiunea, transmisa in direct din studiourile LTV, incepe de la 19.30 si poate fi urmarita in cadrul acestui articol.
Comentarii articol (19)