Din ce in ce mai multe persoane, cu un parcurs de succes in cariera, cu un set de abilitati de netagaduit sunt puse intr-o buna zi in fata faptului implinit: "postul pe care il ocupi va fi restructurat".
Sentimentele de furie, frustrare, sentimentul tradarii, neputinta, teama de schimbare sunt cele mai frecvente reactii negative care ne pot coplesi intr-un astfel de moment. “De ce tocmai eu, dupa atatia ani in care mi-am dovedit competenta si dedicarea pentru companie?” Apoi realizam ca, dupa multi ani, e momentul sa iesim pe piata sa cautam un job si nu stim de unde sa incepem. Suna familiar?
Lucrand cu multe persoane care au trecut printr-o asemenea situatie, iata ce am descoperit impreuna, in incercarea de a depasi momentul initial de frustrare si de a imbratisa schimbarea ca pe o oportunitate de reinventare:
Accepta-ti emotiile: e normal sa fii furios, frustrat si sa te simti tradat ca ti-ai pierdut job-ul. Incearca sa folosesti aceste energii ca pe un motor care sa te ajute sa avansezi. Nu e vina ta, nu e nimic in neregula cu tine. Cariera ta a luat doar o turnura neasteptata si lucrurile se vor indrepta, poate chiar vei fi mult mai fericit in urmatorul job decat ai fost vreodata in cariera ta.
Ofera-ti o pauza de reflectie: Nu lasa sentimentele de furie si frustrare sa iasa la iveala in interviuri, nu le lasa sa te saboteze. Nu iti plange de mila – depaseste momentul si gandeste-te la viitor. Incearca sa folosesti aceasta conjunctura a concedierii pentru a decide ce job te-ar face cu adevarat fericit. Identifica-ti abilitatile transferabile, gandeste-te la cine esti si la ceea ce te motiveaza in viata.
Fa-ti un plan de actiune: Stabileste-ti obiectivul – job-ul care ti s-ar potrivi si te-ar face fericit si planifica pasii concreti care te pot conduce catre el.
Planifica-ti actiuni in fiecare zi – trebuie sa dedici 5-6 ore pe zi pentru a cauta de munca. Actualizeaza-ti CV-ul si adapteaza-l la job-urile pe care le vizezi, creeaza-ti sau actualizeaza-ti profilul LinkedIn si largeste-ti reteaua de contacte. Fa-ti o lista cu toate persoanele pe care le cunosti si care te pot recomanda, spune-le de situatia ta, spune-le ce cauti. Cauta informatii pe internet: job-uri publicate, persoane de contact in companiile in care te intereseaza sa intri, noutati despre evolutia companiilor pe care le vizezi. Foloseste toate aceste informatii pentru a intra in contact cu angajatorii.
Pregateste-te temeinic pentru interviu: analizeaza anuntul de angajare si informeaza-te asupra companiei. Fii pregatit atat cu raspunsuri cat si cu intrebari.
Pastreaza-ti optimismul si fii perseverent: Inconjoara-te de oameni pozitivi, care te incurajeaza si te ajuta sa iti pastrezi o stare de spirit optimista. E important sa fii ocupat, sa intri in contact cu cat mai multe persoane. Fa sport si mentine-ti un stil de viata sanatos. Nu pierde din vedere obiectivul tau, acela de a gasi job-ul ideal: cu cat investesti mai mult timp, energie si hotarare in scopurile tale, cu atat iti cresc sansele de succes.
Desi uneori pierderea unui job poate sa ti se para un dezastru la inceput, e posibil ca schimbarea sa iti faca bine. Poate daca nu ti-ai fi pierdut job-ul nu ai fi avut ocazia sa iti re-evaluezi viata personala si profesionala si sa iei decizii care sa iti schimbe viata in bine.
TOP 3 pentru SUCCES
1. CAUTA INFORMATII
- Care sunt abilitatile pe care le poti “vinde” pe piata?
- Care sunt companiile / industriile care folosesc acele abilitati
- Care sunt nevoile specifice ale fiecarei companii de pe lista ta?
- Cine se afla in posturile cheie care ar putea lua decizia de angajare in cazul tau?
- Care e cea mai buna modalitate de a il/o aborda?
2. FII RELEVANT
- Oferta ta (abilitatile tale) trebuie sa se potriveasca cu nevoile lor, trebuie sa rezolve problema lor, nu a ta.
- De fapt, angajatorii vor sa stie trei lucruri:
- Poti sa imi cresti veniturile?
- Poti sa imi reduci costurile?
- Poti sa imi eficientizezi activitatea?
3. FII DE NEOPRIT
- Cultiva-ti abilitatea de a nu te lasa coplesit de dezamagire si de a-ti continua drumul, indiferent de obstacole;
- Concentreaza-te pe scopul tau;
- Fii optimist si perseverent!
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (2)