Esti dedicat carierei. Intotdeauna iti doresti sa te implici 110%. Muncesti ore suplimentare la nesfarsit, cu sacrificii nenumarate si castigi bani multi. Nu este vorba despre cat de mult muncesti, ci despre faptul ca nu te poti opri. Cel mai adesea genul acesta de dependenta este numita dependenta "cel mai bine imbracata".
Insa ce se intampla cu restul vietii? Muncesti atat de mult incat nu mai ai nicio viata? Este greu de pastrat balanta intre a da aceeasi energie pentru viata personala si munca. Balanta poate fi mentinuta daca stii bine care sunt prioritatile.
Iata un inceput pentru a scapa de marea problema.
Jobul tot un job ramane. Succesul in cariera ar trebui sa iti permita sa iti traiesti viata din plin. Insa daca nu ai reusit sa te bucuri de banii castigati, incepe prin a schima perspectiva si pune-ti intai cateva intrebari:
Ce e mai important pentru mine: familia, prietenii, munca sau eu insumi?
La ce sunt bun cu adevarat?
Ma indrept in directia corecta?
Este jobul meu potrivit cu telurile mele?
Aceste intrebari ar trebui sa te ajute sa iti construiesti o perspectiva si daca in continuare consideri ca nu poti sa scapi de eticheta "workahoolic" - incearca sa schimbi putin din comportamentul zilnic.
Gandeste creativ
Cum ar fi sa te trezesti dupa 12 ani intr-o companie multinationala si sa realizezi ca munca ti-a furat viata? Ai fi in stare sa accepti un alt job, mai prost platit, numai pentru ca erai nefericit in compania in care lucrai de atata timp?
Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, poate ca e bine ca din timp in timp sa cauti job-uri care iti par interesante, chiar daca nu vreai neaparat sa parasesti compania. Iti poti imbunatati munca, in cadrul aceleiasi companii, chiar pe postul pe care esti pozitionat. Si poti sa scapi si de stresul de dinainte. Sau poate ca uneori e bine sa ii urmaresti pe cei care se descurca bine si la munca si in viata personala. E usor sa schimbi uneori regulile jocului.
O singura realizare - inca un strop de fericire
In Statele Unite exista mediatori de cariere, care ofera ajutor personalizat. Ceea ce ofera este in general o strategie pentru cariera ta.
"Ca mediator de joburi, vad o multime de persoane auto-proclamate nefericite", spune un mediator. E bine stiut ca fericirea e relativa pentru fiecare, insa cel mai adesea e un fel de "fara jumatati de masura" si "paharul sa fie 100% plin". Insa sa fim realisti, cati dintre noi traiesc cu paharul plin 100%?
Si aici mediatorul te va sfatui. Alege un singur lucru pe care il poti face intr-o zi care sa ridice linia apei din paharul "fericirii". Relizarea nu trebuie sa fie mare, insa trebuie sa o indeplinesti ca la carte. Si sa fii sincer cu tine. Si apoi sa te uiti putin inapoi si sa te mai intrebi o data: :"De ce ma face fericit?".
Comentarii articol (0)