Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Romaniei deciziile prin care cauzele Rusu, respectiv Lukacs impotriva Romaniei, au fost radiate de pe rolul acesteia, ca urmare a intelegerilor amiabile incheiate de Agentul guvernamental pentru CEDO cu cei doi reclamanti, fiind inlaturata astfel posibilitatea unor condamnari ale Romaniei la Strasbourg.
În cauza Rusu reclamantul a invocat încãlcarea dreptului la un proces echitabil ºi a dreptului de proprietate, ca urmare a neexecutãrii unei hotãrâri definitive din 1996, prin care i-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra unui teren din Cluj-Napoca. Având în vedere cã pe terenul respectiv în prezent se aflã amplasate unele construcþii aparþinând Grupului ªcolar Industrial Traian Vuia, punerea în executare a hotãrârii instanþelor interne nu a fost posibilã.
Prin încheierea convenþiei de înþelegere amiabilã s-a urmãrit remedierea, la nivel naþional, a situaþiei reclamantului. Conform acestei convenþii, ratificatã prin decizia recentã a Curþii Europene, reclamantului urmeazã sã i se achite suma de 25.500 de Euro, reprezentând contravaloarea terenului cu privire la care nu poate fi pus în posesie.
În cauza Lukacs precedentul aplicabil este Brumãrescu împotriva României, încãlcarea datorându-se admiterii recursului în anulare de cãtre Curtea Supremã de Justiþie împotriva unei hotãrâri judecãtoreºti irevocabile de restituire a unui imobil. Imobilul fusese confiscat în anul 1988, în temeiul Decretului nr. 223/1974, întrucât proprietarul a rãmas în strãinãtate dupã expirarea vizei.
Declaraþia de înþelegere amiabilã prevede plata de cãtre statul român cãtre reclamant a sumei de 27.500 EURO care constituie contravaloarea imobilului revendicat de aceºtia, sumã stabilitã pe baza unei expertize tehnice realizate la cererea Guvernului român.
Aceste decizii urmeazã la scurt timp deciziilor pronunþate în cauzele Marinescu ºi Suciu, tot ca urmare a încheierii unor convenþii de soluþionare pe cale amiabilã. Aceastã modalitate de rezolvare a unor cauze aflate pe rolul CEDO, în care probabilitatea unei condamnãri este mare, care împiedicã pronunþarea unor noi hotãrâri de condamnare, este încurajatã de instanþa europeanã, în documentele Consiliului Europei privind reforma Curþii fiind incluse prevederi ºi recomandãri exprese în acest sens.
Comentarii articol (0)