Importanta prietenilor pentru copii
Daca in perioada prescolara familia satisface cea mai mare parte a nevoilor unui copil, odata cu varsta creste si nevoia sa de a socializa, de a se compara cu alti copii de seama lui si de a obtine aprobarea grupului. Pentru a inflori pe deplin, cei mici au nevoie de prieteni.
Ca si adultii, copiii isi aleg prietenii treptat, in functie de personalitatea pe care o au si de pasiunile comune. Psihologul Suzanne Vallières explica: „Prietenii ii permit copilului sa invete sa colaboreze, sa impartaseasca, sa rezolve probleme si sa tina cont de punctul de vedere al celorlalti.”
De dragul copilului
Ar fi nerealist sa iti propui ca toti parintii prietenilor copiilor tai sa devina si prietenii tai. Diferentele de opinii in ceea ce priveste educatia celor mici, vederile politice, reactiile in fata unor teme sociale, toate sunt motive de divergente intre tine si o alta mamica. Alteori poate fi vorba pur si simplu de „lipsa chimiei” – nu iti place pentru ca e blonda, pentru ca se lauda de fiecare data cu excursii in tari exotice sau pentru ca are slujba la care tu visai inainte sa ramai insarcinata. Nu de motive ducem lipsa atunci cand vrem sa argumentam fraza: „Nu, nu as vrea sa mergem la film impreuna cu…”
Este important sa ne dam cativa pasi in spate si sa reflectam la rece asupra subiectului. Fiecare dintre noi ne dorim ca cei mici sa fie acceptati de catre ceilalti si sa aiba o multime de prieteni. Asa incat sa analizam pe rand situatiile:
„Nu am nimic impotriva parintilor, insa nu ma vad prietena la catarama cu ei”
Acesta este cel mai fericit caz dintre cele nefericite. Daca poti mentine o conversatie de politete pret de cateva minute de fiecare data cand va vedeti, atunci este perfect! Incearca sa eviti subiectele „fierbinti” precum educatia cu palme la fund, calitatile nutritive ale cartofilor prajiti si plagiatul in lucrarile de doctorat. In schimb, puteti discuta despre gradinite sau profesori, intamplari amuzante din viata celor mici sau chiar despre povestea nasterii copilului. Te asigur ca, desi este un subiect delicat, poate „dezlega limba” chiar si celei mai neprietenoase mamici.
„Pur si simplu nu ii pot suferi!”
Daca nu iti place tonul cu care mama celui mai bun prieten al copilului tau se adreseaza copiilor, modul in care tine mortis sa iti dea lectii de viata de fiecare data cand va intalniti sau pur si simplu felul ei de a fi, atunci ar trebui sa stai de vorba deschis si sincer cu puiul tau, mai ales daca este mare si poate intelege acest lucru cu usurinta. Din felul in care tu reactionezi intr-o astfel de situatie el va invata ce are de facut pe viitor. Explica-i ca nu ai nimic impotriva prieteniei dintre ei doi, dar ca nu esti deschisa vizitelor „extinse” sau iesirilor de weekend impreuna cu familia prietenului sau. Fa-l sa inteleaga ca, asa cum lui nu ii place de matusa ta pentru ca miroase ciudat, si tu ai antipatiile tale, iar acesta este un lucru absolut normal.
Fata de parintii respectivi pastreaza o atitudine politicoasa, care sa nu dea ocazia unor discutii mai aprinse.
„Stilul lor de viata este unul periculos pentru copiii mei”
Familiile in care unul dintre parinti este alcoolic, in care se folosesc metode neortodoxe de educatie sau in care parintii au certuri violente sunt motive serioase de ingrijorare atunci cand vine vorba de prieteniile intre copii. Daca nu poti face ceva pentru a-i ajuta pe copiii care provin dintr-un astfel de nociv, cel mai sanatos este sa incerci cu delicatete sa iti indepartezi copilul din acest cerc. Ofera-i alternative: o iesire in afara orasului impreuna cu o alta familie cu copii, un cerc de arte sau o vizita facuta unor prieteni pe care nu i-a intalnit de mult timp. Abate-i gandul de la noul sau prieten si de la familia sa, oferindu-i situatii in care sa lege noi prietenii. Din pacate, zicala „Prietenii ti-i alegi singur, parintii insa nu” este valabila si in acest caz.
Dincolo de cele trei variante expuse, ar mai fi si situatia in care prietenii vostri buni au un copil pe care pur si simplu nu il poti suferi, oricate eforturi ati facut pana in prezent. Insa despre acest lucru vom vorbi alta data.
Tie ti s-a intamplat sa ai antipatii la locul de joaca si sa eviti alti parinti?
Comentarii articol (3)