1 Mai in istorie
- 1821 -
Oastea otomana patrunde in Moldova, pe la Braila, iar in Valahia, prin Giurgiu, Calarasi, Calafat si Bechet. Urma sa fie inabusita Rascoala lui Tudor Vladimirescu.
- 1831
La 1 mai 1831, la Bucuresti se infiinteaza Arhivele Statului.
- 1859 -
La 1 mai 1859, la Bolgrad, Principatul Moldovei, are loc inaugurarea Scolii centrale (Balgarsko tentralno ucilisce), a carei deschidere a fost permisa de guvernul Moldovei printr-un hrisov emis la 10 iunie 1858. In 1873 s-a construit pentru ea o cladire proprie.
- 1868
La 1 mai 1868, la Bolgrad, Principatul Moldovei, apare revista "Obst trud", sub redactia profesorului T. Ikonomov. Au fost editate trei numere ale revistei.
- 1873
La 1 mai 1873, incepe Expozitia universala de la Viena la care a participat si Romania. Din juriul international de premiere au facut parte Petre S. Aurelian si Carol Davila. In cadrul expozitiei 71 de agricultori, comercianti si meseriasi romani au fost distinsi cu medalii si diplome de onoare.
Expozitia universala de la Viena va dura pina pe 10 noiembrie 1873.
- 1885
La 1 mai 1885, este emis Decretul regal roman privind aprobarea Tomos-ului, prin care Patriarhia de la Constantinopol recunoaste biserica Regatului Romaniei ca autocefala.
- 1890
La 1 mai 1890, se sarbatoreste pentru prima data in Romania ziua de 1 Mai, zi a solidaritatii internationale a oamenilor muncii, potrivit hotararii Congresului I al Internationalei a II-a din 1889, in amintirea grevei muncitorilor din Chicago, S.U.A., din 1 mai 1886.
- 1893
La 1 mai 1893, este deschisa Scoala agricola din satul Cucuruzeni, judetul Orhei, gubernia Basarabia.
- 1919
La 1 mai 1919, guvernele bolsevice al Republicii Sovietice Federale Socialiste Ruse (R.S.F.S. Rusa) si Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (R.S.S. Ucraineana) au transmis un ultimatum Romaniei, cerindu-i evacuarea Basarbiei si Bucovinei in 48 de ore. Romania a fost invinuita ca nu si-a retras armata din Republica Democratica Moldoveneasca conform Acordului din 20 februarie 1918, stil vechi (5 martie 1918, stil nou), ca "a devenit unul dintre focarele contrarevolutionare ruse", ca vrea "sa rastoarne puterea sovietica din Ungaria".
Nota impunea "Evacuarea imediata a trupelor romane, a functionarilor si agentilor din intreaga Basarabie" in timp de 48 ore, "in caz contrar, ele (n.r. RSFS Rusa si RSS Ucraineana) vor considera ca dispun de intreaga libertate de actiune fata de Romania".
Nota ultimativa din 1 mai 1919 a fost inmanata Romaniei in contextul revoltelor provocate de bolsevicii rusi si ucraineni in Basarabia pentru a motiva interventia Armatei Rosii si Conferintei de pace de la Paris, care recomanda recunoasterea unirii deja infaptuite. La 2 mai 1919, R.S.S. Ucrainiana dubla ultimatumul R.S.F.S. Ruse. Trebuie mentionat ca la acea perioada puterea sovietica in Rusia nu era recunoscuta de marile puteri, dar Notele nu aveau un caracter juridic.
Romania respinge ultimatumul si lupta cu bolsevicii rusi pe Nistru, aducand tot mai multe trupe din interior, chiar de pe frontul de vest, divizia 6 si 7 infanterie, continuand recrutarile pentru apararea Romaniei Mari, deoarece pericolele erau multe si aliatii Romaniei nesiguri. Obiectivele sovietice erau clare, asa cum au aparut si in schimbul de telegrame intre Lenin si Bela Kuhn, de a invada Basarabia si de a infringe in Galitia trupele ucrainene petliuriste, pentru a face jonctiunea cu bolsevicii unguri, amenintand Romania si dinspre nord.
La 25 mai 1919, guvernele R.S.F.S. Ruse si R.S.S. Ucrainene au transmis guvernului Romaniei o declaratie in care se spunea "din momentul desfiintarii frontului rus din Romania, guvernul Roman a pus mana pe un imens patrimoniu militar, feroviar si al Crucii Rosii, in final - guvernul Rusiei si Ucrainei isi declina orice raspundere pentru soarta valorilor aduse pe timpul guvernului tarist din Rusia." Declaratia vine in urma esecului militar din Basarabia si Bucovina. Guvernul de la Moscova sugera ideea ca ar refuza la pretentiile sale teritoriale in schimpul unei recompesari economice.
Problema tezaurului Romaniei evacuat pe timpul taristilor in Rusia a fost pusa in relatie directa cu cea a Basarabiei.
Un ultimatum clonat de cel din 1-2 mai 1919 a avut loc ulterior pe timpul lui Stalin (1940), conform pactului Molotov-Ribbentrop (1939).
- 1921
La 1 mai 1921, apare la Cluj revista Gandirea, sub conducerea unui comitet format din Cezar Petrescu, Lucian Blaga si altii. Ulterior, de la 22 decembrie 1922 pana in iunie-iulie 1944, revista apare la Bucuresti, sub conducerea lui Nichifor Crainic.
- 1922
La 1 mai 1922, si-a incheiat activitatea Comisia de unificare a Romaniei, inclusiv comisia regionala de unificare din Basarabia.
Comisia centrala de unificare, creata prin decretele legii din 2, 3si 8 aprilie 1920, in timpul guvernului Averescu, era condusa de presedintele Consiliului de Ministri roman. Provinciile unite aveau fiecare comisii regionale de unificare care umareau unificarea serviciilor publice pe intreg teritoriul Romaniei.
Indeplinindu-si misiunea, Comisia este dizolvata, lasand un teren pregatit pentru aplicarea in perspectiva a reformei administrative in Romania.
- 1927
La 1 mai 1927, are loc inaugurarea la Bucuresti a primei centrale automate de telefon din Romania.
- 1939
La 1 mai 1939, are loc o intrunire muncitoreasca in sala Tomis din Bucuresti, urmata de o mare manifestatie pe strazile Capitalei, desfasurata sub lozincile Jos fascismul, Jos agresorul hitlerist, Vrem Romania libera si independenta.
Comentarii articol (3)