Politica europeana de vecinatate ofera Uniunii Europene posibilitatea de a colabora mai strans cu 16 tari din estul si sudul Europei, ce beneficiaza de pe urma intensificarii comertului, primesc asistenta in implementarea reformelor. In plus, cetatenii lor pot calatori mai usor in UE. "Scopul acestor relatii de cooperare este sa promoveze prosperitatea, stabilitatea si securitatea in tarile din Europa de Est si din zona Marii Mediterane", sustine Comisia.
Relansata in 2011, politica de vecinatate pune acum un accent mai mare pe sprijinirea democratiei si a cresterii economice. Astfel, potrivit primului raport publicat de atunci si pana in prezent – "PEV: Impreuna pentru un parteneriat mai puternic" – s-au inregistrat realizari importante in domenii precum comertul si calatoriile. In acelasi timp, raportul arata ca progresele in materie de reforme politice si democratice difera foarte mult de la o tara la alta.
Mai precis, arata CE, tarile din sudul UE se afla in diverse stadii ale tranzitiei catre un regim democratic:
- 3 tari au organizat alegeri democratice
- entitatile de la nivel local au devenit mai vizibile
- nu au fost inca eliminate preocuparile legate de nerespectarea libertatii de intrunire, de asociere si de exprimare, inclusiv a libertatii presei
- reforma constitutionala avanseaza lent
Si tarile din est urmeaza trasee diferite. Unele au continuat sa aplice reforme si au organizat alegeri care, in general, au respectat standardele internationale. Altele au esuat la acest capitol, mentioneaza sursa citata.
Concret, in domeniul comertului s-au inregistrat progrese importante, in prezent aflandu-se in discutie incheierea de noi acorduri cu Moldova, Armenia, Georgia si Azerbaidjan. De asemenea, sunt in curs de pregatire negocieri cu Maroc, Tunisia si Iordania.
In plus, in 2012 s-au facut pasi semnificativi catre institituirea unui regim de calatorii fara viza intre UE si tarile din Europa de Est, iar in prezent se deruleaza planuri de actiune in mai multe tari. "Incepand de la 10 ianuarie 2013, cetatenii UE pot calatori in Armenia fara sa aiba nevoie de viza", anunta institutia.
"In perioada 2007-2013, politica europeana de vecinatate dispune de un buget total de 12 miliarde de euro. Desi ne aflam in plina criza economica, valoarea imprumuturilor si subventiilor acordate regiunilor a crescut in 2012", mai precizeaza CE.
Pe langa faptul ca sprijina reformele politice, fondurile contribuie la imbunatatirea vietii de zi cu zi a cetatenilor. Proiectele care au beneficiat de finantare au adus imbunatatiri in sectoare precum siguranta rutiera si transportul public, studiile in strainatate, introducerea energiei regenerabile.
"Cu toate acestea, ultimul sondaj Barometru pe tema politicii de vecinatate arata ca multi cetateni din tarile vizate nu sunt la curent cu activitatile pe care UE le desfasoara acolo, desi in general se declara multumiti de relatiile propriei tari cu UE", puncteaza institutia.
Comentarii articol (0)