Directiva Europeana care ar putea schimba sistemul sanitar romanesc din temelii, scrie capital.ro.
Din 25 octombrie 2013, europenii se vor putea trata in orice spital din tarile UE, iar autoratatile vor fi obligate sa le ramburseze acestora costurile la nivelul din tara de origine. Cum Romania are cele mai mici costuri din UE la servicii medicale, se creeaza o inegalitate evidenta intre romani si alti europeni. Romania va trebui sa majoreze preturile serviciilor medicale, potrivit unui studiu al Ferderatiei Solidaritatea Sanitara (FSS).
"Demersul pentru stabilirea costurilor reale aferente serviciilor medicale este unul obligatoriu pentru a putea vorbi de armonizarea legislatiei la prevederile Directivei nr. 24/2011. Orice ezitare in acest sens va afecta in mod semnificativ doua paliere ale sistemului de sanatate", arata studiul FSS.
Cum a pierdut CFR 100 de milioane de calatori pe drum, se intreaba dailybusiness.ro.
CFR Calatori va transporta circa 50 milioane pasageri in acest an, similar cu 2012, dar cu aproape 70% mai putin fata de 1998, anul infiintarii, si arata ca scumpirea biletelor de la 1 septembrie va genera incasari mai mari cu 3% in ultimele patru luni si un plus de 2% in 2014 comparativ cu 2012.
"In anul 2012, numarul de calatori transportati a fost de 48,676 milioane. Estimam ca in acest an se va mentine acelasi numar de calatori, in functie de evolutia principalilor indicatori macroeconomici. (...) Pentru perioada septembrie - decembrie 2013 se estimeaza o crestere cu 3% a incasarilor CFR Calatori fata de aceeasi perioada a anului 2012. Pentru anul 2014 se estimeaza o crestere cu 2% fata de incasarile realizate in anul 2012", se arata intr-un raspuns al companiei, solicitat de agentia Mediafax.
Ministerul Agriculturii condamna fermierii la saracie, titreaza evz.ro.
Sefii de la Agricultura vor toca 50 de milioane de euro pentru a finanta infiintarea unor ferme de familie, care sunt sortite esecului.
Ministerul Agriculturii pune la bataie 50 de milioane de euro pentru a finanta circa 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 de euro, din care pana la 50.000 de euro reprezinta sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Numai ca, asa cum a fost gandit de functionarii de la Agricultura, planul de stimulare a micilor fermieri nu va avea rezultatele scontate, avertizeaza fermierii cu experienta.
Procesele colective nu ameninta stabilitatea bancilor. Pierderea sistemului bancar a fost estimata de BNR la 4,8 miliarde de lei, informeaza jurnalul.ro.
Procesele colective ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, dar nu ar fi in masura sa afecteze stabilitatea financiara a sistemului, sunt concluziile studiului de impact realizat de Banca Nationala a Romaniei si transmis Ministerului Justitiei. In octombrie expira termenul pana la care fusese amanata posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, inclusa in Codul de procedura civila. Decizia de amanare a avut ca motivatie pierderile de peste un miliard de euro pe care le-ar fi suportat bancile.
Comentarii articol (0)