Tendinþa în evoluþia activitãþii economice, în perioada septembrie-noiembrie 2005, va fi una de continuare a creºterii, potrivit estimãrilor exprimate de manageri de societãþile comerciale, a anunþat, vineri, Institutul Naþional de Statisticã, în ancheta de conjuncturã.
În industrie va continua tendinþã de creºtere a producþiei industriale. Ancheta evidenþiazã cã ºi în urmãtoarele trei luni volumul producþiei din industria prelucrãtoare va avea o tendinþã ascendentã (sold conjunctural +20 la sutã), iar numãrul de salariaþi va avea în continuare o tendinþã de scãdere (sold conjunctural -8 la sutã), dar intensitatea acesteia va fi mai micã faþã de estimarea din luna anterioarã (sold conjunctural -10 la sutã).
Creºterea preþurilor produselor industriale (sold conjunctural +22 la sutã), va fi în perioada urmãtoare comparabilã cu cea prognozatã în luna precedentã (sold conjunctural +21 la sutã.)
O tendinþã de creºtere a activitãþii se va înregistra ºi în construcþii, cu o uºoarã tendinþã de creºtere a volumului producþiei ºi a stocului de contracte ºi comenzi (la ambele, soldul conjunctural (+6 la sutã). În ceea ce priveºte numãrul de salariaþi, se preconizeazã o tendinþã de stabilitate, conform a 72 la sutã din opiniile exprimate.
Preþurile lucrãrilor de construcþii vor creºte (sold conjunctural +40 la sutã, intensitatea fiind însã mai micã faþã de prognoza din luna precedentã (sold conjunctural +49 la sutã).
Comerþul cu amãnuntul va cunoaºte o tendinþã pozitivã.Managerii întreprinderilor comerciale care au rãspuns la ancheta de conjuncturã din luna septembrie 2005, estimeazã pentru urmãtoarele trei luni, pe total activitate, creºterea vânzãrilor de mãrfuri (sold conjunctural +33 la sutã).
Conform previziunilor celor intervievaþi, situaþia economicã va înregistra o creºtere în aceastã perioadã a anului (sold conjunctural +30 la sutã), fapt ce se coreleazã ºi cu prognoza referitoare la volumul desfacerilor de mãrfuri. Volumul comenzilor de mãrfuri adresate furnizorilor va înregistra un sold conjunctural pozitiv (+28 la sutã). Preferinþele comercianþilor continuã sã fie orientate în principal cãtre produsele de pe piaþa internã (sold conjunctural +27 la sutã), urmate de comenzile externe (sold conjunctural +14 la sutã).
Nivelul stocurilor de mãrfuri este optim pentru desfãºurarea normalã a activitãþii de comerþ cu amãnuntul, în acest sezon (92 la sutã din opinii).
Angajatorii prognozeazã pentru urmãtoarele 3 luni o tendinþã de creºtere a numãrului de salariaþi din sectorul de comerþ cu amãnuntul (sold conjunctural +14 la sutã). Preþurile de vânzare cu amãnuntul vor creºte în urmãtoarele trei luni (sold conjunctural +39 la sutã). În ceea ce priveºte ritmul de creºtere, acesta nu va fi mai accelerat decât pânã acum (52 la sutã din opinii).
În servicii, tendinþa de creºtere a activitãþii va continua. Managerii din acest sector estimeazã menþinerea tendinþei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmãtoarele 3 luni (sold conjunctural +19 la sutã), dar mai micã în intensitate faþã de perioada precedentã (sold conjunctural +31 la sutã).
Situaþia economicã din sectorul de servicii prezintã o tendinþã de creºtere (sold conjunctural +19 la sutã).
Cei intervievaþi din acest domeniu au prognozat pentru urmãtoarele 3 luni o tendinþã de stabilitate a numãrului de salariaþi (85 la sutã din opinii).
În opinia managerilor, preþurile de vânzare sau de facturare ale prestaþiilor vor avea o evoluþie ascendentã. Creºteri mai semnificative se remarcã în domeniul eliminãrii deºeurilor ºi a apelor uzate (sold conjunctural +46 la sutã), urmate de unitãþile care desfãºoarã activitãþi de cercetare-dezvoltare (sold conjunctural +44 la sutã) ºi închirierea maºinilor ºi echipamentelor fãrã operator (sold conjunctural +36 la sutã).
Rezultatele au fost obþinute prin intermediul anchetelor de conjuncturã, în urma estimãrilor fãcute de managerii întreprinderilor referitor la tendinþele de evoluþie ale activitãþii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor eºantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrãtoare (1547 agenþi economici), construcþiilor (1054), comerþului cu amãnuntul (1483) ºi serviciilor (1093). Mãrimea eºantioanelor a fost stabilitã astfel încât eroarea de estimare maxim admisã sã fie de ±5 la sutã la nivel total sector.
Comentarii articol (0)