Activitãþile din industrie, comerþul cu amãnuntul ºi servicii vor avea, în urmãtoarele trei luni, o tendinþã de creºtere, în timp ce activitatea din construcþii va scãdea în raport cu cele trei luni anterioare, releva un studiu INS.
Bucureºti, 28 oct (Rompres)-Activitãþile din industrie, comerþul cu amãnuntul ºi servicii vor avea, în urmãtoarele trei luni, o tendinþã de creºtere, în timp ce activitatea din construcþii va scãdea în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimãrilor exprimate în luna octombrie 2005 de cãtre managerii societãþilor comerciale.
Conform Institutului Naþional de Statisticã, rezultatele anchetei din luna octombrie 2005 evidenþiazã pentru urmãtoarele trei luni menþinerea tendinþei de creºtere a volumului producþiei din industria prelucrãtoare (sold conjunctural plus 16 la sutã), precum ºi a volumului de contracte ºi comenzi (sold conjunctural plus 10 la sutã).
Trendul estimat pentru exportul de produse finite va fi în continuare pozitiv (sold conjunctural plus5 la sutã), deºi de mai micã intensitate faþã de prognoza trimestrului anterior (sold conjunctural plus opt la sutã). Repondenþii apreciazã, de asemenea, o uºoarã tendinþã de creºtere a competitivitãþii produselor româneºti pe piaþa Uniunii Europene (sold conjunctural plus opt la sutã).
Numãrul de salariaþi se estimeazã cã va avea în continuare o tendinþã de scãdere (sold conjunctural minus opt la sutã), comparabilã cu cea din luna septembrie (sold conjunctural minus opt la sutã).
Preþurile produselor industriale vor creºte în perioada urmãtoare (sold conjunctural plus 19 la sutã), dar cu o intensitate mai micã faþã de estimãrile din luna septembrie 2005 (sold conjunctural plus 22 la sutã).
Odatã cu intrarea în sezonul rece, are loc o restrângere a activitãþii din sectorul de construcþii, aºa dupã cum rezultã din opiniile managerilor care au rãspuns la anchetã în luna octombrie 2005. Astfel, se estimeazã o tendinþã de scãdere a volumului producþiei în urmãtoarele trei luni (sold conjunctural minus 17 la sutã), corelatã cu cea a stocului de contracte ºi comenzi (sold conjunctural minus 15 la sutã).
De asemenea, se preconizeazã ºi diminuarea numãrului de salariaþi, soldul conjunctural pe total activitate fiind de minus 19 la sutã. Preþurile lucrãrilor de construcþii vor creºte (sold conjunctural plus 26 la sutã), intensitatea fiind însã mult mai micã faþã de prognoza din luna precedentã (sold conjunctural plus 40 la sutã).
Managerii întreprinderilor comerciale care au rãspuns la ancheta de opinie din luna octombrie 2005, estimeazã pentru urmãtoarele trei luni, menþinerea tendinþei de creºtere a vânzãrilor de mãrfuri, pe total activitate, acest fapt datorându-se ºi factorului sezonier, specific aprovizionãrii de toamnã (sold conjunctural plus 30 la sutã).
Conform previziunilor celor intervievaþi, situaþia economicã va fi mai bunã pentru 45 la sutã din opinii, va fi aproximativ aceeaºi pentru 43 la sutã ºi numai 12la sutã dintre repondenþi indicã o scãdere.
Volumul comenzilor de mãrfuri adresate furnizorilor va înregistra în luna octombrie ac un sold conjunctural pozitiv (plus 32 la sutã). Preferinþele comercianþilor continuã sã fie orientate în principal cãtre produsele de pe piaþa internã (sold conjunctural plus 32 la sutã). Volumul mãrfurilor din import va rãmâne aproape la acelaºi nivel cu cel al comenzilor din perioada precedentã (sold conjunctural plus 17 la sutã). Nivelul stocurilor de mãrfuri se menþine aproximativ egal cu nivelul necesar desfãºurãrii activitãþii de comerþ cu amãnuntul (88 la sutã din opinii).
Angajatorii prognozeazã pentru urmãtoarele trei luni o tendinþã de creºtere a numãrului de salariaþi din sectorul de comerþ cu amãnuntul (sold conjunctural plus 14 la sutã).
Preþurile de vânzare cu amãnuntul vor creºte în urmãtoarele trei luni (sold conjunctural plus 31 la sutã). În ceea ce priveºte ritmul de creºtere, acesta nu va fi mai accelerat decât pânã acum (62 la sutã din opinii).
Managerii din sectorul de servicii, care au rãspuns la ancheta de opinie în luna octombrie estimeazã menþinerea tendinþei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmãtoarele trei luni (sold conjunctural plus 10 la sutã), dar mai micã în intensitate faþã de perioada precedentã. Situaþia economicã din sectorul de servicii, a crescut în ultimele trei luni (sold conjunctural plus 25 la sutã).
Cei intervievaþi din acest domeniu au prognozat pentru perioada octombrie-decembrie o tendinþã de stabilitate a numãrului de salariaþi (peste 86 la sutã din opinii).
Dupã opinia managerilor, preþurile de vânzare sau de facturare ale prestaþiilor vor avea o evoluþie ascendentã. Creºteri mai semnificative se remarcã în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii (sold conjunctural plus 36 la sutã), urmate de unitãþile hoteliere ºi restaurante (sold conjunctural plus 17 la sutã) ºi sectorul de selecþie ºi plasarea forþei de muncã (sold conjunctural plus 14 la sutã).
Rezultatele au fost obþinute prin intermediul anchetelor de conjuncturã, în urma estimãrilor fãcute de managerii întreprinderilor referitor la tendinþele de evoluþie ale activitãþii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor eºantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrãtoare (1.547 agenþi economici), construcþiilor (1.054), comerþului cu amãnuntul (1.483) ºi serviciilor (1.093). Mãrimea eºantioanelor a fost stabilitã astfel încât eroarea de estimare maxim admisã sã fie de plu/minus cinci la sutã la nivel total sector.
Anchetele de conjuncturã sunt realizate în cofinanþare, cu contribuþia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).
Comentarii articol (0)