Tendinþa de creºtere a activitãþii din industrie ºi comerþul cu amãnuntul înregistratã în ultimul trimestru al anului 2005 se va menþine ºi în perioada ianuarie-martie 2006, informeazã Institutul Naþional de Statisticã /INS/ potrivit estimãrilor exprimate în luna ianuarie 2006 de managerii societãþilor comerciale.
Tendinþa de creºtere a activitãþii din industrie ºi comerþul cu amãnuntul înregistratã în ultimul trimestru al anului 2005 se va menþine ºi în perioada ianuarie-martie 2006, informeazã Institutul Naþional de Statisticã /INS/ potrivit estimãrilor exprimate în luna ianuarie 2006 de managerii societãþilor comerciale.
În sectorul de servicii se estimeazã menþinerea portofoliului de contracte ºi comenzi la nivelul atins în trimestrul IV 2005, pe fondul unei aprecieri pozitive a situaþiei economice. În ceea ce priveºte activitatea din construcþii, se pãstreazã tendinþa de scãdere caracteristicã lunilor de iarnã.
Rezultatele anchetei din luna ianuarie 2006 evidenþiazã, pentru urmãtoarele trei luni, menþinerea tendinþei pozitive atât pentru volumul producþiei din industria prelucrãtoare (sold conjunctural +10 la sutã), cât ºi pentru stocul de contracte ºi comenzi (sold conjunctural +8 la sutã). Trendul estimat pentru exportul de produse finite va fi crescãtor (sold conjunctural +9 la sutã). Repondenþii apreciazã, de asemenea, o uºoarã tendinþã de creºtere a competitivitãþii produselor româneºti pe piaþa Uniunii Europene (sold conjunctural +9 la sutã) ºi pe celelalte pieþe externe (sold conjunctural +8 la sutã).
Rezultatele au fost obþinute prin intermediul anchetelor de conjuncturã, în urma estimãrilor fãcute de managerii întreprinderilor referitor la tendinþele de evoluþie ale activitãþii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor eºantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrãtoare (1.547 agenþi economici), construcþiilor (1.054), comerþului cu amãnuntul (1.483) ºi serviciilor (1.093). Mãrimea eºantioanelor a fost stabilitã astfel încât eroarea de estimare maxim admisã sã fie de ±5 la sutã la nivel total sector.
Potrivit INS, s-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea ºi mãrimea întreprinderii. Pentru obþinerea rezultatelor agregate, rãspunsurile întreprinderilor sunt ponderate cu variabila de selecþie, respectiv numãrul de salariaþi la industrie ºi construcþii ºi cifra de afaceri la comerþul cu amãnuntul ºi servicii. Proporþia alternativelor de evoluþie (creºtere, stabilitate, scãdere) reprezintã ponderea întreprinderilor (care au ales alternativa respectivã) în volumul de activitate al sectorului.
Diferenþa procentualã între alternativele extreme (% creºtere - % scãdere) constituie soldul conjunctural, care exprimã tendinþa de evoluþie a indicatorilor faþã de perioada de referinþã.Anchetele de conjuncturã sunt realizate în cofinanþare, cu contribuþia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).
În ceea ce priveºte numãrul de salariaþi, acesta va avea în continuare o tendinþã de scãdere (sold conjunctural -10 la sutã), care se manifestã în special la întreprinderile cuprinse între 250 ºi 499 salariaþi (sold conjunctural -18 la sutã). Preþurile produselor industriale îºi pãstreazã tendinþa de creºtere ºi în perioada urmãtoare (sold conjunctural +25 la sutã).
În domeniul construcþiilor, potrivit opiniilor managerilor exprimate în ancheta efectuatã în luna ianuarie 2006, pentru urmãtoarele trei luni, se estimeazã o tendinþã de scãdere a volumului producþiei din sectorul de construcþii (sold conjunctural -12 la sutã), dar mult diminuatã faþã de prognoza lunii anterioare (sold conjunctural -35 la sutã). Stocul de contracte ºi comenzi va avea o tendinþã de stabilitate. Reducerea numãrului de salariaþi (sold conjunctural -10 la sutã), va fi în urmãtoarele trei luni mai puþin intensã decât cea preconizatã în luna decembrie 2005 (sold conjunctural -29 la sutã). Estimãrile aratã cã preþurile lucrãrilor de construcþii vor creºte (sold conjunctural +34 la sutã).
În domeniul comerþului cu amãnuntul, managerii întreprinderilor comerciale estimeazã pentru urmãtoarele trei luni menþinerea tendinþei de creºtere a vânzãrilor de mãrfuri, pe total activitate (sold conjunctural +30 la sutã).
Conform previziunilor celor intervievaþi, situaþia economicã va fi mai bunã (45% din opinii), va fi aproximativ aceeaºi (33 la sutã), 22 la sutã dintre repondenþi estimând o scãdere.
Volumul comenzilor de mãrfuri adresate furnizorilor va înregistra în luna ianuarie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+36 la sutã). Preferinþele comercianþilor continuã sã fie orientate în principal cãtre produsele de pe piaþa internã (sold conjunctural +35 la sutã). Volumul mãrfurilor din import va înregistra o creºtere (sold conjunctural +15 la sutã). Nivelul stocurilor de mãrfuri se menþine aproximativ egal cu nivelul necesar desfãºurãrii activitãþii de comerþ cu amãnuntul (93 la sutã din opinii).
Potrivit INS, angajatorii prognozeazã pentru urmãtoarele 3 luni o tendinþã de uºoarã creºtere a numãrului de salariaþi din sectorul de comerþ cu amãnuntul (sold conjunctural +9 la sutã). Preþurile de vânzare cu amãnuntul se menþin în creºtere în urmãtoarele trei luni (sold conjunctural +40 la sutã), dar într-un ritm mai puþin accelerat decât pânã acum (60 la sutã din opinii).
Pe de altã parte, managerii din sectorul de servicii estimeazã o stabilitate a cererii de servicii pentru urmãtoarele 3 luni (sold conjunctural +8 la sutã). Situaþia economicã din sectorul de servicii a crescut în ultimele trei luni (sold conjunctural +31 la sutã).
Cei intervievaþi din acest domeniu au prognozat pentru urmãtoarele 3 luni o tendinþã de stabilitate a numãrului de salariaþi (87 la sutã din opinii).
Dupã opinia managerilor, costurile prestaþiilor vor avea o evoluþie ascendentã (sold conjunctural +35 la sutã). Creºteri mai semnificative sunt aºteptate în sectorul de selecþie ºi plasarea forþei de muncã (sold conjunctural +36 la sutã), urmate de unitãþile hoteliere ºi restaurante (sold conjunctural +30 la sutã).
Comentarii articol (0)