ACCES PREMIUM
De ce premium?
CSM reia consultarea instantelor judecatoresti cu privire la modificarile cuprinse in Noul Cod al Insolventei
Una dintre cele trei Comisii de lucru a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat luni ca este necesara consultarea instantelor cu privire la modificarile cuprinse in Noul Cod al Insolventei, in raport cu forma transmisa la avizare Consiliului. Dezbaterea a fost amanata pentru data de 21 octombrie 2013, desi Noul Cod al Insolventei intra in vigoare pe 25 octombrie 2013. O prima runda de astfel de consultari a fost initiata de CSM inainte de publicarea in Monitorul Oficial a noilor prevederi privind insolventa, pe 4 octombrie 2013, cand reglementarile se regaseau intr-o lege si nu intr-o ordonanta de urgenta, asa cum au aparut.
Articolul continuă mai jos
Comisia de lucru nr. 1 a CSM, Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar, a hotarat ca este necesara consultarea instantelor cu privire la modificarile cuprinse in Noul Cod al Insolventei, in raport cu forma transmisa la avizare Consiliului.
Aceasta decizie a fost luata in cadrul intalnirii din 7 octombrie 2013 a acestei Comisii, dar dezbaterile au fost amanate pentru data de 21 octombrie 2013.
Comisia de Independenta si responsabilizarea justitiei din cadrul CSM a luata aceasta decizie dupa ce pe 7 octombrie a continuat discutiile privind noile reglementari ale insolventei incepute pe 1 octombrie.
Aceste discutii din CMS, purtate pe 1 si pe 7 octombrie, au avut la baza observatiile formulate de instantele judecatoresti cu privire la proiectul de lege privind procedurile de pre-insolventa si insolventa. In plus, aceste observatii ale instantelor judecatoresti au fost formulate inainte de promulgarea noilor prevederi privind insolventa prin Ordonanta de Urgenta de catre Guvernul Romaniei, ordoanta care a aparut pe 4 octombrie 2013.
Observatiile pe baza carora a discutat CSM in datele de 1 octombrie si 7 octombrie au retinute de la instantele judecatoresti de catre Comisiile 1 si 2 ale Consiliului.
De mentionat ca in cadrul CSM Comisia de lucru nr 2 are rolul Eficientizarii activitatii CSM si a institutiilor coordonate, parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila.
Cele mai importante prevederi din Noul Cod al Insolventei
Desi au fost publicate in Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2013, sub forma de Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, noile prevederi privind insolventa intra in vigoare pe 25 octombrie 2013.
Astfel, din aceasta data, numai firmele cu datorii de peste 40.000 lei isi vor putea cere singure insolventa. De asemenea, actul normativ stabileste ca procedura insolventei va dura doar un an de zile si nu trei, asa cum era prevazut in prezent. In plus, aceasta procedura va putea fi aplicata si de regiile autonome, insa nu si de cei care practica profesii liberale.
Conform Noului Cod al Insolventei, firmele nu vor plati dobanzi sau penalitati pentru datoriile existente inainte de intrarea in insolventa, dar o vor face pentru obligatiile fiscale pe care le au dupa deschiderea procedurii de insolventa.
In acelasi timp, actul legislativ publicat recent egalizeaza regimul deschiderii procedurii in cazul concursului dintre cererea debitorului si a creditorilor, la 10 zile de la depunerea cererii debitorului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.