Care sunt principalele diferente dintre cosmar si teroare nocturna
Cosmarul se intampla in REM, in timpul somnului superficial, si este un vis urat, copilul se trezeste usor si isi aduce aminte, este speriat si iti povesteste ce a visat, cu lux de amanunte.
Teroarea nocturna, in schimb, se intampla in non-REM, adica in timpul somnului profund, copilul nu este treaz (desi are ochii larg deschisi) si pare ca traieste visul si are o fata speriata, panicata. Aceasta intra in aceeasi categorie cu somnambulismul si vorbitul in somn. El nu-si aduce aminte nimic din aceasta “teroare”.
Cum identifici o teroare nocturna?
Un copil care are parte de o teroare nocturna are una sau mai multe din urmatoarele caracteristici:
- este speriat, dar nu poate fi trezit sau linistit;
- are ochii larg deschisi, insa nu pare sa realizeze ca esti acolo;
- episodul dureaza intre 10 si 30 de minute;
- copilul nu-si aduce aminte dimineata despre ce s-a intamplat;
Cum identifici un cosmar?
Un copil care are un cosmar prezinta urmatoarele caracteristici:
- e treaz si reactioneaza, iti raspunde la intrebari;
- isi aduce aminte dimineata, in cele mai multe cazuri, de visul urat si vorbeste speriat despre el;
- ii poate fi greu sa adoarma dupa trezirea nocturna.
Ce ar trebui sa faci cand copilul tau are un cosmar sau o teroare nocturna?
E important sa stim cu ce ne confruntam, pentru a actiona corespunzator:
Astfel, in cazul cosmarului, putem sa facem ce credem noi de cuviinta pentru a-l ajuta sa se relaxeze si sa poata adormi la loc (sa-l mangaiem, sa-l imbratisam, ii spunem lucruri frumoase).
A doua zi de dimineata este bine sa nu punem accent foarte mult pe vis, sa nu-l punem sa povesteasca decat daca vrea el, pentru a ajuta copilul sa nu-i dea nici el importanta prea mare. Ii putem povesti cum si noi mai avem uneori vise urate si cum ne gandim la lucruri frumoase inainte de culcare. Ii putem oferi o jucarie care sa-l apere sau o lanterna care il poate asigura ca nu este niciun monstru infricosator in camera. E bine sa-l incurajam sa doarma in acelasi spatiu, sa nu il invatam sa fuga de fricile pe care le are, ci, mai degraba, sa-i aratam cum sa si le infrunte.
Pe de alta parte, in cazul terorii nocturne, nu este bine sa-l trezim sau sa aprindem lumina. Mai bine ne asiguram ca nu-si face rau singur, stam langa el pana trece episodul, sa ne asiguram ca este in regula si apoi plecam din camera lui. Daca il veti trezi il veti speria mai tare, il treziti din somnul profund si acest lucru este chiar dureros. Nu stie de ce mama il tot striga si il trezeste, caci, dupa cum spuneam, nu este constient de episodul terorii.
Asigurati-va ca nu este supraobosit, multe din episoade apar la copii care nu dorm suficient.
Care este incidenta terorilor nocturne?
Teroarea nocturna are loc, de obicei, in primele 3-4 ore dupa ce copilul adoarme, cand acesta trece printr-o perioada mai lunga de somn profund NON REM (stadiul 3 sau 4). Mai exista niste detalii tehnice legate de unde delta, insa nu o sa va incarc cu aceste informatii. Terorile nocturne sunt mai rare decat cosmarurile si nu toti copiii le experimenteaza (doar la 1-6% dintre copii, mai ales pe fond de oboseala accentuata). Cel mai adesea apar in perioada 3-12 ani, cele mai multe cazuri fiind la 3 ani si jumatate.
Daca teroarea nocturna apare o data, dureaza sub 30 minute si nu a pus niciun pericol pentru copil, nu este nici o problema. Daca apare frecvent, o data pe saptamana sa zicem, dureaza mai mult de 30 minute sau copilul se pune in pericol in timpul, este bine sa mergeti la pediatru sau la un specialist in somnul copiilor si sa-i spuneti despre aceste episoade.
Situatia trebuie verificata atent, fiindca teroarea noptii este o disfunctionalitate a somnului.
Care este incidenta cosmarurilor?
Cosmarurile sunt vise urate si pot sa fie cauzate de o pozitie incomoda, de febra sau din motive psihologice (stres, stare de anxietate sau o frica pe care copiii au experimentat-o ziua). In medie, aceste vise urate pot aparea o data pe luna. Nu sunt comune copiilor sub 5 ani, dar 25% dintre copiii de peste 5 ani pot experimenta cosmarurile o data pe saptamana.
Comentarii articol (0)