AOAR: Cresterea accizelor la carburanti se va simti in nivelul de trai al cetateanului, scrie dailybusiness.ro.
Majorarea pretului carburantilor, prin cresterea accizelor, va avea, in principal, un impact asupra nivelului de trai al populatiei si mai putin asupra inflatiei, care nu va cunoaste o crestere semnificativa, considera presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
"Prin cresterea accizelor la carburanti, sigur ca efectul ar fi in primul rand asupra nivelului de trai. Nu cred ca, intr-o societate care in momentul de fata are inca probleme de criza, are probleme de capacitati de productie nefolosite, deci exista niste impulsuri deflationiste foarte puternice, nu cred ca vom vedea o inflatie semnificativa, in urma acestei masuri”, a declarat, miercuri, Pogonaru, care a participat la o masa rotunda privind Legea insolventei, organizata de Consiliul Investitorilor Straini, Am Cham si AOAR.
Romanii, cei mai inclinati spre economisire din ECE, desi pot pune deoparte doar 40 euro lunar, informeaza capital.ro.
Desi nu au posibilitatea de a pune deoparte decat 40 euro lunar, mult mai putin decat alti europeni, romanii acorda o importanta mai mare economisirii decat restul populatiei din Europa Centrala si de Est (ECE), arata un studiu al Erste.
Aproape doua treimi dintre romanii care economisesc vor sa puna deoparte cel putin la fel de mult in viitor si tot mai multi vor sa-si majoreze economiile.
Austriecii si slovacii sunt campionii economisirii in ECE atat in privinta sumei medii pe care o pun deoparte, cat si a cresterii economiilor lunare. Austriecii economisesc in medie 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decat anul trecut, in timp ce slovacii pun deoparte 90 euro in fiecare luna, cu 2 euro peste nivelul din 2012.
Evz.ro.: Cu cat umfla facturile romanilor „taxa pe stalp”. Nota finala de plata pentru o familie in 2014
Taxa pe stalp care va fi introdusa de la 1 ianuarie va umfla facturile romanilor cu aproximativ 800 de lei pe an, cat un salariu minim pe economie, arata calculele specialistilor.
Si ministrul pentru Energie, Constantin Nita, a dat de inteles ca noile taxe vor scumpi automat utilitatile. Nita a dat exemplu companiilor petroliere din SUA, unde pentru o sonda se platesc 50.000 de dolari in primul an, 40.000 de in al doilea si 30.000, pana la epuizarea zacamantului.
Romania cere patru miliarde de euro Bancii Mondiale, anunta adevarul.ro.
Guvernul negociaza cu finantatorii internationali un credit din care va trage cate un miliard de euro pe an pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Descoperind ca veniturile la noua luni sunt mai mici cu aproape patru miliarde de lei decat cele preconizate, Guvernul a rectificat in sens negativ bugetul. Desi a introdus accize marite si taxarea constructiilor speciale, nici aceasta masura nu va fi suficienta pentru a astupa gaurile bugetare: pe langa povara fiscala pe care o arunca in spatele contribuabililor din toate categoriile. Guvernul a decis sa se imprumute de la Banca Mondiala pentru a acoperi deficitul bugetar si a refinanta datoria publica.
Comentarii articol (0)