Bucuresti este capitala Romaniei inca din 1862, fiind centrul scenei artistice, culturale si politice. Este cel mai populat oras din tara (are aproximativ doua milioane de locuitori) si este, de asemenea, centrul industrial si comercial al tarii.
Poate ca tocmai din aceste motive capitala este "la mare cautare", din ce in ce mai multi cetateni si tineri alegand sa munceasca, sa locuiasca, sa-si intemeieze o familie in acest oras. Pe de alta parte, exista si o categorie de oameni care fug de Bucuresti si care prefera un oras de provincie mai mic doar pentru a evita aglomeratia, traficul si nebunia capitalei.
Pentru ca exista doua tabere, am incercat sa adunam argumente atat in favoarea Bucurestiului, cat si in defavoarea sa.
Argumente pro Bucuresti
- Este nu doar capitala tarii, ci si capitala europeana, astfel ca ofera diverse oportunitati din acest punct de vedere. Exista zeci de asociatii/ONG-uri care furnizeaza constant informatii privind institutiile europene, exista institute culturale care promoveaza importanta Uniunii Europene, centre special create in acest sens si numeroase evenimente al caror scop este cresterea gradului de constientizare a traditiilor si valorilor europene.
- Este orasul care ofera cele mai multe si mai bine platite locuri de munca, in cele mai multe diversificate domenii. Putini sunt cei care nu-si gasesc un loc de munca in capitala, intrucat cererea este destul de mare, atat la stat cat si in privat.
- Educational vorbind, capitala pune la dispozitia studentilor cateva dintre cele mai bune si recunoscute facultati din tara: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica, Academia de Studii Economice, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu sau Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila. Putine dintre orasele de provincie ofera o gama variata din acest punct de vedere. Mai mult decat atat, nici macar unele resedinte de judet nu ofera tinerilor posibilitatea de a urma o facultate de stat, intrucat nu dispun de una.
- Cultura este "la ea acasa" in Bucuresti. Fara doar si poate, capitala dispune de cele mai multe teatre din tara, iar la acestea putem adauga opera, opereta, cinematografele nenumarate, Ateneul sau Sala Palatului. In plus, cei mai multi dintre actorii, scriitorii sau artistii din tara noastra isi fac loc mult mai usor pe scena culturala, sansele lor de a se promova atat in presa scrisa, cat si in cea audiovizuala fiind considerabil mai mari.
- De cele mai multe ori, bucurestenii sunt considerati un fel de promotori in aproape orice domeniu, pe cand cei din provincie sunt priviti ca plafonati, in urma cu actualitatea. Noutatile vin mereu din capitala, chiar daca la nivel national exista orase precum Iasi, Brasov sau Timisoara, care "au ceva de spus" si care pot produce schimbari cu usurinta (sa nu uitam ca revolutia din '89 a inceput in Timisoara sau ca Sibiu a fost capitala culturala europeana in 2007).
Argumente contra Bucuresti
- Este aglomerat, poluat, haotic si agitat. Chiar daca statisticile arata ca in capitala locuiesc aproape doua milioane de persoane, specialistii sustin ca, in realitate, este vorba de peste trei milioane de oameni care se plimba zilnic pe strazile capitalei. Si-apoi, sa nu uitam de haosul rutier de pe marile bulevarde, ambuteiajele de la orele de varf, inghesuiala din mijloacele de transport in comun si aglomeratia de la metrou.
- Este costisitor. Salariile in Bucuresti nu sunt tocmai mici, iar comparativ cu provincia, s-ar putea spune ca sunt chiar mari. Cu toate acestea, preturile din capitala sunt destul de "piperate", astfel ca o seara banala in oras te poate costa chiar si 100 lei, daca pui la socoteala si taxi-ul. In plus, trebuie mentionate si costurile de chirie, care in ultima vreme au crescut simtitor comparativ cu cele din alte orase.
- Desi este capitala tarii si, cum spuneam mai sus, si capitala europeana, nu este un oras ingrijit, care sa ofere linistea si confortul unui oras provincial. Intalnim peste tot caini maidanezi, cosuri de gunoi care "dau pe-afara" sau parcuri pline de buruieni sau deseuri. Nu este un oras "placut vederii", iar graba cu care oamenii isi petrec zilele nu contribuie deloc la imaginea lui.
- Majoritatea vin in capitala pentru a urma o facultate, intrucat in orasul natal nu au aceasta posibilitate. Totusi, desi pe vremuri facultatile bucurestene erau renumite pentru rigurozitate si seriozitate, in ultimul timp facultati precum Universitatea Babes Bolyai din Cluj sau Universitatea de Vest din Timisoara au inceput sa se remarce si sa ocupe locuri fruntase in topurile internationale din domeniu.
- Bucurestiul nu este tocmai locul potrivit pentru a-ti intemeia o familie. In primul rand, deoarece cresele si gradinitele au preturi mai ridicate decat in alte orase, iar programul de lucru al salariatilor ii obliga de multe ori sa angajeze o bona. In al doilea rand, pentru ca traficul este mai periculos pentru copil, iar unitatile de invatamant nu mai ofera aceeasi siguranta ca in trecut (vezi zecile de stiri cu bataile intre copii sau chiar cu profesori care isi lovesc elevii). In orasele mai mici, aceste mici probleme se pot gestiona mai usor si fara costuri prea mari.
Ce parere au cei care locuiesc/nu locuiesc in Bucuresti?
Bucurestiul e foarte frumos cand stai intr-un cartier central, eventual intr-o casa cu iz vechi si strazi dantelate, pline cu tei. Cand te muti mai la periferie, lucrurile nu mai sunt la fel de fermecatoare. Mult beton, termopane, mizerie cat cuprinde, autobuze aglomerate, bisnitareala si golanie. E drept, in Bucuresti nu te plictisesti niciodata si ai in permanenta ceva de facut (teatre, concerte, cinemtografe, expozitii), dar uneori nici nu mai conteaza asta, pentru ca, dupa minim 10 ore de birou (doar nu va inchipuiati ca salariile mari vin fara munca serioasa), trafic si alergat dupa cele necesare traiului de zi-cu-zi, esti atat de obosit incat nu vrei decat sa ajungi la tine acasa (unde stai de obicei cu chirie) si sa vegetezi citind o carte.
Pe drum, te rogi ca vecinul de sus nu aiba iar petrecere pe ritmuri orientale toata noaptea (slava Domnului! ai timp suficient sa te rogi, doar trebuie sa schimbi un metrou si doua autobuze pana acasa). O fi Bucurestiul loc de facut mai multi bani decat in alte orase (desi, am prieteni care castiga foarte bine si in “provincie”), dar nu si de trait decent. De crescut copii, nici nu mai vorbesc.
Roxana, 25 ani, din care sapte in Bucuresti
De ce imi place Bucurestiul?
Imi place Bucurestiul pentru unele dintre zonele sale pline de istorie, care dau o frumusete deosebita orasului. Nu ma refer doar la zona centrala a orasului, ci la strazile ascunse, care nu sunt strabatute zilnic. Pe astfel de strazi strajuiesc vechi case boieresti sau mici case de mesteri care reprezinta o urma a vechilor mahalalele ale Bucurestiului. Foarte putine au ramas neatinse de modernitate si de elementele ei. Strazile care inca mai pastreaza intacta viata de altadata a Bucurestiului imi aduc aminte de copilarie. Am crescut pe strazile cu piatra cubica, umbrite de tei, in coltul carora era cate un aprozar sau o macelarie, iar langa un coafor si o tutungerie. Dar in acelasi timp, am asistat la cum istoria lor a fost stearsa si asfaltata cu un beton prost, care dupa prima ninsoare s-a stricat, la demolarea casutelor si construirea in locul lor a unor blocuri de sticla sau mai rau la modernizarea imobilelor si vopsirea lor in culori stridente, demne de o mahala a prostului gust.
Imi place Bucurestiul pentru agitatia si viata lui. Am crescut cu agitatia de pe strazi si sunt obisnuita cu ea, cu oameni care sunt mereu grabiti, cu traficul infernal. Toate astea imi lipsesc cel mai mult cand merg intr-un oras mic din tara, unde de fiecare data am impresia ca este o zi de duminica din Bucuresti.
Imi place Bucurestiul pentru ca aici am tot. Este centrul financiar, economic si politic al tarii. Aici sunt unele din cele mai bune facultati din tara, unde vin sute de studenti. Aici sansa de a-ti gasi un loc de munca este mai mare decat in orasele mici. Aici poti sa alegi dintr-un numar mare de localuri, magazine si ai foarte multe posibilitati de a-ti petrece timpul liber.
Din pozitia de jurnalist imi place Bucurestiul pentru ca am acces la principalele institutii ale statului: presedintie, guvern, ministere. Pot merge la conferintele organizate de aceste institutii unde am acces la diverse surse, fara sa fiu nevoita sa apelez la preluarea informatiilor de pe agentii. De asemenea, atunci cand sunt organizate in Bucuresti summit-uri sau conferinte internationale pot sa interactionez cu factori de decizie ai lumii internationale. Nu in ultimul rand, in Bucuresti au sediul principalele institutii de presa, care sunt preluate de cele locale.
De ce nu imi place Bucurestiul?
Pentru ca aici oamenii nu sunt la fel de calzi si ospitalieri ca in alte orase ale tarii, poate pentru ca nu timp. Mereu sunt incruntati si irascibili.
Elena, 25 ani, Bucuresti
Bucurestiul este, intr-adevar, un oras care ofera mai multe posibilitati unui tanar, pentru angajare, pentru crearea unui viitor mai bun. Dar, este, totodata, si un oras foarte agitat, in care totul decurge prea rapid, totul se intampla cu viteza luminii. In provincie, ca sa-l parafrazez pe Marin Preda, timpul are, parca, mai multa rabdare cu oamenii.
De asemenea, trebuie sa tinem cont ca salariile sunt mai mari in Bucuresti, insa si preturile sunt pe masura, adica foarte ridicate. Asa ca, daca ai noroc de un job decent in provincie, cred ca e mai bine decat in capitala.
Si sa nu mai vorbim de trafic, care chiar constituie un motiv de stres si agitatie.
Andreea, 28 ani, Alexandria
In Bucuresti m-am nascut, am crescut si lucrez in momentul de fata. Nu mi-am imaginat niciodata viata intr-un alt oras, intr-un alt loc, iar asta din simplul motiv pentru ca imi place aici prea tare. Este locul in care ma simt acasa, in care ii am pe cei dragi langa mine, in care mi-as dori sa traiesc mereu. Din cand in cand, recunosc ca simt nevoia sa ies din Bucuresti, pana si pe mine ma oboseste ritmul rapid de-aici. Insa usor usor te inveti cu acest ritm nebun, intri in hora si, daca stai plecat mai mult de cateva zile, iti dai seama ca iti lipseste agitatia si zgomotul. Asa sunt eu, nu pot petrece prea mult timp in afara capitalei, ma plictisesc prea repede in alte parti.
Cred ca, in ciuda parerilor diverse, tocmai aceasta agitatie este cea care tine flacara aprinsa in Bucuresti. Ea te tine mereu in priza, goana dupa timp si bani te motiveaza mereu sa progresezi si sa fii mai bun. Toate astea se cumuleaza si pot avea un efect benefic asupra viitorului tau. In provincie, lucrurile nu stau la fel, acolo viata merge cu pasi mai inceti, nu exista fuga asta continua dupa bani si functie sau chiar dupa RATB. Or, daca nu alergi dupa nimic niciodata, unde-i motivatia, unde-i dorinta de a castiga mereu, de a iesi in fata?
Alexandra, 27 ani, Bucuresti
Nu-mi place Bucurestiul. Nici dupa Pitesti nu ma dau in vant prea tare, dar macar aici e mai liniste si e mai curat. Bucurestiul e zgomotos, e scump, e mizerabil. Si traficul e infernal, pierzi ore intregi blocat in masina. Si daca nu alegi sa circuli cu masina, oricum pierzi timp schimband mijloace de transport in comun. Este mult prea aglomerat, parca toata lumea ar vrea, dintr-odata, sa vina in capitala, sa le vada pe toate si sa le cunoasca pe toate. Ce uita lumea e ca si celelalte orase din tara ofera aproape aceleasi lucruri, si poate chiar mai mult. Ofera confort, liniste, un mediu curat, fara claxoanele soferilor recalcitranti, ofera mai multa siguranta pe strada.
Dar multi isi doresc prea tare sa stea in Bucuresti, incat pierd din vedere unele beneficii ale oraselor mai mici.
Cristi, 27 ani, Pitesti
Voi ce parere aveti: merita Bucurestiul "efortul"? Este capitala noastra un oras frumos, in care sa poti trai asa cum iti doresti?
Comentarii articol (27)