Alegerile, principalul "dusman" al leului. Ce soarta va avea cursul de schimb in 2014, se intreaba dailybusiness.ro.
Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput acest an cu stangul, depreciindu-se atat fata de moneda europeana, cat si fata de dolarul american, dupa ce in 2013 a avut o evolutie buna comparativ cu alte monede din regiune. Ce soarta va avea leul in 2014, cine va castiga sau va pierde de pe urma evolutiei lui?
Anul acesta ar putea sa nu mai fie unul la fel de bun pentru leu, afectate fiind in principal persoanele cu credite in valuta, care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar daca leul pierde teren.
Ce s-a intamplat anul trecut cu pensiile romanilor, titreaza capital.ro.
Peste 3,1 miliarde de euro in conturile a 6 milioane de oameni. Asa arata la finele lui 2013 situatia celor 8 fonduri de pensii private obligatorii(pilon II) dupa un an in care administratorii au reusit sa obtina un randament mediu peste asteptarile initiale, de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani
Administratorii celor opt fonduri de pensii private obligatorii din Romania au obtinut de la lansare, in luna mai 2008, pana la finele anului trecut un randament mediu de 11.5 %. Anul 2013 a fost unul cu rezultate peste medie, randamentul plasamentelor fiind de 11,75%, dupa cum informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Asigurarea obligatorie a locuintei: cum poti fi convinsi proprietarii sa se asigure, mentioneaza evz.ro.
In Romania, putini sunt cei care incheie o asigurare pentru locuinta ca urmare a faptului ca sunt constienti ca aceasta ii poate scuti de cheltuieli in cazul producerii unui cutremur sau a unor inundatii. Cei mai multi o fac pentru ca este obligatoriu.
In cele mai multe cazuri, incheierea unei polite de asigurare a locuintei se realizeaza din doua motive. Pe de o parte, cei care iau un credit pentru achizitionarea unei locuinte sunt obligati de banci sa incheie o asemenea asigurare, iar pe de alta parte legea obliga proprietarii sa semneze o polita de asigurare impotriva dezastrelor. Numai ca normele bancherilor nu pot fi ocolite, in vreme ce legea, da. Asa se face ca gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania este redus, fata de alte state.
4.000 de instructori auto particulari, pe cale de disparitie, anunta adevarul.ro.
Instructorii auto constituiti ca persoane fizice autorizate (PFA) au fost practic scosi in afara legii printr-un normativ care recunoaste doar societatilor comerciale (SA sau SRL) abilitatea de a organiza scoli de soferi. Normativul – Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 733/2013 – a intrat in vigoare in noiembrie, dar a fost contestat in instanta de catre asociatiile de instructori particulari, astfel ca acum este deocamdata suspendat.
„Avem peste 1.000 de procese inaintate impotriva acestui ordin de ministru, pentru ca ni se incalca dreptul fundamental de a ne utiliza propriile forte si dotari in predarea conducerii auto. In total sunt 4.000 de instructori auto organizati ca PFA care risca sa dispara din piata. Constituirea ca societate comerciala si dotarea de la zero a unei scoli de soferi dupa standardele actuale inseamna costuri de 100.000 de lei, o suma enorma pentru orice instructor particular“, a declarat pentru „Adevarul“ Petre Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto.
Comentarii articol (0)