Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) sa reduca la jumatate rata pentru orice tip de credit si in orice valuta, insa in limita a 500 de lei, pentru persoanele care au un venit mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei, se precizeaza pe site-ul institutiei.
“Este o masura de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci si vreau sa precizez principalele conditii. in primul rand, se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie ca e vorba de salariati, fie ca e vorba de pensionari. (…) Aceste persoane trebuie sa aiba un venit lunar sub salariul mediu net, sub 1.610 lei, trebuie sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile si jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata. Cei care au 800 de lei rata vor plati doar 400 lei, celelalte 400 lei se amana pentru doi ani, iar statul va suporta, in baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenta, dupa ce se termina cei doi ani”, a declarat recent premierul Victor Ponta, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI.
Oficialul a subliniat ca masura este optionala, nu este obligatorie pentru persoanele fizice, dar de ea poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori persoane fizice.
De cealalta parte, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea a explicat in cadrul aceleiasi conferinte ca venitul mediu se modifica lunar, deci nu inseamna ca ramane stabilit venitul mediu de aproximativ 1.600 lei, acesta fiind cel din luna noiembrie 2013, comunicat de Institutul National de Statistica (INS).
Mai exact, persoanele care vor aplica in august 2014 masura reducerii ratei se vor raporta la ultimul venit disponibil, comunicat de Institutul National de Statistica, a spus ministrul.
In ceea ce priveste suma pe care statul o va acorda sub forma de credit fiscal aceasta va fi de maximum 200 de lei pe luna, timp de doi ani.
“Clientul poate opta pentru a-si reduce pana la jumatate rata timp de doi ani si statul ii da, peste doi ani, credit fiscal de 200 de lei pe luna timp, de asemenea, de pana la doi ani. (…) Banca nu poate sa creasca dobanda la care este acordat creditul, pe toata durata creditului, insa se lungeste maturitatea creditului cu perioada in care s-a beneficiat de aceasta reducere a ratei. Practic, cineva care, sa spunem, are salariul, in prezent, de 1.200 de lei, iar rata este de 800 de lei, daca si el si banca sunt de acord, statul ii da 200 de lei peste doi ani ca sa-si refaca in prezent structura acestui credit si sa-i ramana bani in prezent, sa-i cheltuiasca, sa-i puna in economie”, a explicat Liviu Voinea.
Totusi, creditul fiscal acordat nu va fi mai mare decat impozitul pe venit platit in prezent.
De exemplu, cine are salariul minim in prezent plateste impozit pe venit de 67 lei, deci facilitatea acordata de stat va fi de 67 de lei, pentru ca acea persoana nu poate primi credit fiscal mai mare decat valoarea pe care o plateste in prezent, a atentionat Liviu Voinea.
“Nu poate primi mai multi bani decat plateste in prezent impozit pe venit. Din impozitul pe venit, pe care il plateste, i se reduce pana la 200 de lei pe luna, timp de doi ani, in primii doi ani dupa ce si-a redus rata”, a adaugat ministrul delegat pentru buget.
Potrivit lui Liviu Voinea, masura reducerii ratei la credit ar urma sa intre in vigoare la 1 aprilie 2014.
Comentarii articol (5)