ACCES GRATUIT
Atractivitatea leului se va mentine ridicata si în 2006, considera viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu
Leul va ramâne atractiv si în 2006 în urma faptului ca procesul liberei circulatii a capitalurilor se va încheia în urmatoarele 12 luni, a declarat, marti, pentru Rompres, viceguvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Eugen Dijmarescu.
Articolul continuă mai jos
"Eu anticipez ca atractivitatea leului se va mentine ridicata în 2006, nu doar pentru ca ne vom afla si mai aproape de integrarea în Uniunea Europeana, ci si pentru ca procesul liberei circulatii a capitalurilor se va împlini total în cursul viitoarelor 12 luni: va fi liberalizat accesul nerezidentilor la titlurile de stat si accesul rezidentilor la operatiunile cu instrumente monetare pe pietele externe, deci inclusiv la operatiunile cu derivative din si în afara României, pe leu si alte valute", a spus Dijmarescu. Viceguvernatorul a spus ca e de asteptat ca leul sa fie în continuare cautat si ca atare intrarile de valuta pentru care se va solicita schimbul în lei sa creasca. De asemenea, întrerprinzatorii ar trebui sa fie obisnuiti sa constitui planul de afaceri si bugetul firmei în lei, mai ales ca pâna la adoptarea de catre România a Euro (o perspectiva mai îndelungata), va avea loc un proces de întarire a puterii de cumparare a leului. "Observati ca Banca Nationala a liberalizat atât accesul la depozite în lei al nerezidentilor, cât si accesul la deschiderea de conturi ale rezidentilor pe teritoriile altor state. Cu alte cuvinte, a fost întregit caracterul convertibil al monedei nationale. Se dezvolta o piata a leului în afara României, chiar daca ea este înca mica si exista înca discontinuitati", a spus Dijmarescu.
Cu o inflatie în scadere si cu dobânzi la leu pe acelasi trend, companiile poti controla mai bine costurile si estima veniturile. Pentru companiile ale caror cifre de afaceri depind de import si export, Banca Nationala a prevazut facilitati la platile în valuta (între care dreptul de a efectua plati si încasari în valuta prin vointa partilor contractante, neaplicarea prevederilor limitative pentru creditele în valuta) si a încurajat institutiile de credit sa ofere contracte de acoperire a riscului valutar. "Adica, tratam o problema a economiei de piata cu instrumente ale pietei. Cred ca este suficient sa mentionez, cu titlu de exemplu, ca marile firme europene încheie contracte de hedging pentru cca 70-80 la suta din valoarea contractelor externe. Procesul a început si în România si bancile au capacitatea si cunostintele sa raspunda cererilor similare ale firmelor românesti", a spus Eugen Dijmarescu. În timp ce în România persista pe alocuri sentimentul ca trebuie sa raportam orice pret, orice marime la euro sau la dolar, viziunea strainilor este de încredere si atractivitate fata de leu, a spus Dijmarescu. "
De altfel, faptul ca leul s-a apreciat este un rezultat direct al încrederii în moneda româneasca si cererea pentru aceasta a crescut. Iata ca în timp ce altii pariaza pe leu la noi continua sa existe conducatori de firme care doresc sa-si construiasca planurile de afaceri în orice alta moneda decât leul. Desigur, dupa 15 ani de depreciere continua a monedei nationale e probabil greu sa asimilezi în numai 12 sau 15 luni un alt comportament", a explicat viceguvernatorul BNR. Dijmarescu a subliniat ca o apreciere cu peste 17 la suta a valorii monedei nationale de la momentul precedent schimbarii scopului interventiilor BNR pe piata valutara a penalizat pe acei care n-au acumulat suficiente câstiguri de productivitate, în ciuda faptului ca pretul în lei al componentelor importante s-a redus. "Faptul ca a avut loc o atare apreciere a cursului leului indica, pe de o parte, o corectie asteptata de piata a valorii monedei nationale si, pe de alta parte, ca procesul de pozitionare catre o valoare de echilibru nu este încheiat", a conchis Eugen Dijmarescu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)