Asociaþia Societãþilor de Leasing din România raporteazã 200 de societãþi active în domeniul leasingului în România, iar Asociaþia de Leasing Bancar, 115 astfel de societãþi, dar ambele organizaþii din domeniul leasingului sunt de pãrere cã în perioada 1998-2004, piaþa leasingului a crescut de peste zece ori ca valoare a operaþiunilor desfãºurate, a arãtat prim-viceguvernatorul.
În acest context, pe baza informaþiilor furnizate de ASLR ºi ALB, cât ºi pornind de la cadrul legislativ existent, respectiv ordonanþa 51/1997 ºi legea 57/2003, care nu acopereau toate aspectele acestui domeniu, a fost iniþiat un proiect legislativ care sã monitorizeze ºi sã supravegheze aceastã piaþã. Supravegherea leasingului bancar ar putea duce la diminuarea riscurilor inerente pieþei, protecþia în faþa insolvenþei, creºterea pieþei, un grad mai ridicat de informare, precum ºi la apariþia unor operatori economici specializaþi în raport cu puterea lor financiarã, a arãtat Georgescu.
Viceguvernatoul a explicat cã abordarea BNR ca posibilã autoritate de supraveghere a pieþei leasingului ar duce la stabilirea unor cerinþe uniforme pentru toþi operatorii, cât ºi la monitorizarea activitãþii societãþilor în raport cu complexitatea activitãþii pe care o desfãºoarã.
Georgescu a mai adãugat cã piaþa leasingului, fiind fundamentatã pe satisfacerea unor nevoi personale în avans, este o piaþã în dezvoltare, iar noul act normativ are menirea de a susþine acest caracter, urmând a genera operatori specializaþi, stabilitate financiarã ºi reglementare ºi supraveghere.
Comentarii articol (0)