Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor (C.S.A.) a aprobat, în ultima ºedinþã, Normele privind prevenirea ºi combaterea spãlãrii banilor ºi a finanþãrii actelor de terorism prin intermediul pieþei asigurãrilor, informeazã un comunicat al CSA.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor (C.S.A.) a aprobat, în ultima ºedinþã, Normele privind prevenirea ºi combaterea spãlãrii banilor ºi a finanþãrii actelor de terorism prin intermediul pieþei asigurãrilor, informeazã un comunicat al CSA.
În procesul de elaborare a acestor Norme au fost consultate atât Uniunea Naþionalã a Societãþilor de Asigurare ºi Reasigurare din România (U.N.S.A.R.), cât ºi Oficiul Naþional de Prevenire ºi Combatere a Spãlãrii Banilor (O.N.P.C.S.B.), organism de specialitate cu atribuþii specifice, conform prevederilor Legii nr.656/2002 pentru prevenirea ºi sancþionarea spãlãrii banilor, precum ºi pentru instituirea unor mãsuri de prevenire ºi combatere a finanþãrii actelor de terorism, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Normele privind prevenirea ºi combaterea spãlãrii banilor ºi a finanþãrii actelor de terorism prin intermediul pieþei asigurãrilor se aplicã tuturor societãþilor de asigurare ºi/sau reasigurare, precum ºi sucursalelor din România ale societãþilor de asigurare ºi/sau reasigurare strãine.
Pe baza noilor norme se instituie o serie de obligaþii, în principal în ceea ce priveºte identificarea clienþilor ºi raportãrile care trebuie transmise CSA, cât ºi ONPCSB. Astfel, potrivit Normelor, asigurãtorul va avea obligaþia de a identifica, verifica, înregistra ºi actualiza identitatea clienþilor înainte de a iniþia orice relaþie de afaceri, iar în situaþia în care existã îndoieli cu privire la faptul cã un client acþioneazã în nume propriu sau în cazul în care existã certitudine cu privire la faptul cã acel client acþioneazã în numele altei persoane, este obligat sã ia mãsuri pentru a obþine informaþii cu privire la adevãrata identitate a persoanei în interesul ori în numele cãreia acþioneazã clientul.
De asemenea, se instituie obligaþia asigurãtorilor de a verifica ºi actualiza datele de identificare ale clienþilor pentru orice tranzacþie care implicã o sumã de minimum 10.000 euro, iar în situaþia în care aceastã tranzacþie se efectueazã în numerar, sã o raporteze cãtre CSA ºi ONPCSB.
Tranzacþiile care trezesc suspiciuni de spãlare a banilor sau de finanþare a actelor de terorism trebuie raportate imediat, chiar dacã valoarea este mai micã decât 10.000 euro.
Potrivit normelor, CSA este în drept sã monitorizeze operaþiunile cu instrumente financiare efectuate de cãtre asigurãtori, în scopul de a identifica tranzacþiile suspecte, ºi are calitatea de autoritate raportoare cãtre ONPCSB atunci când din datele obþinute rezultã suspiciuni de spãlare a banilor, finanþare a actelor de terorism sau încãlcãri ale dispoziþiilor Legii nr. 656/2002.
În calitate de membru al Asociatiei Internaþionale a Supraveghetorilor în Asigurãri IAIS (International Association of Insurance Supervisors) - asociaþie care reuneºte aproximativ 180 de membri din peste 130 de þãri - C.S.A. a respectat, în elaborarea acestor norme, cel de-al 28 Principiu de bazã al IAIS, privind prevenirea ºi combaterea spãlãrii banilor ºi a finanþãrii actelor de terorism, precum ºi principiile OECD în domeniu.
Un studiu elaborat recent de cãtre IAIS privind practicile de supraveghere în domeniul asigurãrilor aratã cã peste 80 la sutã din autoritãþile de supraveghere din jurisdicþiile membre desfãºoarã activitãþi ºi în domeniul prevenirii spãlãrii banilor.
Comentarii articol (0)