Persoanele care intrã sub incidenþa prevederilor Legii nr. 656/2002 (bãncile, societãþile de asigurãri ºi reasigurãri, agenþii economici care desfãºoarã activitãþi de jocuri de noroc, amanet, notarii publici, avocaþii ºi alte persoane care exercitã profesii juridice liberale, precum ºi auditorii, persoanele fizice ºi juridice care acordã consultanþã fiscalã, contabilã ori financiar-bancarã, etc) vor trebui sã procedeze la identificarea clientului atunci când existã informaþii sau chiar numai suspiciunea cã prin operaþiunile derulate se urmãreºte spãlarea banilor sau finanþarea actelor de terorism, a decis Guvernul în ºedinþa de joi.
Executivul a aprobat o Ordonanþã de Urgenþã pentru modificarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea ºi sancþionarea spãlãrii banilor, precum ºi pentru instituirea unor mãsuri de prevenire ºi combatere a finanþãrii actelor de terorism. Noile mãsuri urmãresc intensificarea acþiunilor de combatere a spãlãrii banilor ºi a prevenirii finanþãrii terorismului. Prevederile stabilite de Ordonanþa de Urgenþã sunt în concordanþã cu cele ale directivei nr. 2001/97/EC a Parlamentului European ºi a Consiliului European din 4 decembrie 2001, care modificã Directiva Consiliului nr. 91/308/EEC privind prevenirea utilizãrii sistemului financiar în scopul spãlãrii banilor.
Astfel, Ordonanþa de Urgenþã stabileºte cã, în cazul în care existã îndoialã asupra împrejurãrii cã un client acþioneazã în nume propriu sau dacã este cert cã acesta nu acþioneazã în nume sau în interes propriu, persoanele care intrã sub incidenþa prevederilor Legii nr. 656/2002 au obligaþia sã ia toate mãsurile rezonabile pentru a obþine date despre identitatea realã a persoanei în numele sau în interesul cãreia acþioneazã acest client.
De îndatã ce existã o suspiciune cã prin operaþiune se urmãreºte spãlarea banilor sau finanþarea actelor de terorism, persoanele care intrã sub incidenþa prevederilor Legii vor proceda la identificarea clienþilor ºi a persoanelor în numele sau în interesul cãrora aceºtia acþioneazã, chiar dacã valoarea operaþiunii este mai micã decât limita minimã stabilitã de lege, respectiv 10.000 euro.
Legislaþia anterioarã prevedea obligaþia identificãrii clienþilor doar în cazul iniþierii relaþiilor de afaceri, deschiderii unor conturi sau oferirii unor servicii sau în cazul în care existau informaþii referitoare la intenþia de spãlare de bani sau de finanþare a actelor de terorism.
Ordonanþa prevede, de asemenea, cã persoanele fizice ºi juridice care acordã asistenþã de specialitate juridicã, notarialã, contabilã, financiar-bancarã, cu respectarea dispoziþiilor legale privind secretul profesional, nu au obligaþia de a raporta cãtre Oficiul Naþional de Prevenire ºi Combaterea a Spãlãrii Banilor informaþiile pe care le primesc sau le obþin de la unul dintre clienþii lor, în cursul determinãrii situaþiei juridice a acestuia sau al apãrãrii ori reprezentãrii acestuia în cadrul unor proceduri judiciare ori în legãturã cu acestea, inclusiv al acordãrii de consultanþã cu privire la declanºarea unor proceduri judiciare, potrivit legii, indiferent dacã aceste informaþii au fost primite sau obþinute înainte, în timpul ori dupã încheierea procedurilor.
Comentarii articol (0)