1. Romania va fi prezenta la Salonul International de Carte de la Paris
Romania va fi prezenta, in perioada 21-24 martie 2014, la cea de a 34-a editie a Salon du Livre, cel mai important eveniment editorial din Franta, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman, avand tema "Des livres à venir, l’avenir des livres".
Evenimentele propuse de Institutul Cultural Roman vor pune in valoare patrimoniul literar romanesc si, totodata, vor oferi o perspectiva asupra evolutiilor literare si editoriale actuale din Romania. Programul romanesc va include dezbateri, lansari de carte si intalniri la care vor participa editori, scriitori, traducatori, profesori universitari, jurnalisti romani si francezi etc., propunand publicului o oferta culturala diversificata.
Criteriile avute in vedere la alcatuirea programului si, implicit, a listei invitatilor, au fost urmatoarele:
- Carti (si autorii acestora) aparute in spatiile de limba franceza in ultimul an;
- Scriitori tineri (pana la varsta de 35 de ani);
- Scriitori, editori si analisti din Republica Moldova;
- Istorici si critici literari, editori, traducatori, precum si alti comentatori ai fenomenului literar romanesc; 5. Reprezentanti ai altor arte care folosesc si suportul hartiei tiparite.
Si anul acesta, la standul Romaniei vor fi expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spatiul editorial autohton.
2. Soprana romana Anita Hartig debuteaza la Metropolitan Opera din New York
Soprana romana Anita Hartig a debutat, recent, la Metropolitan Opera din New York, in rolul Mimi din "La Boheme", de Giacomo Puccini. In productia semnata de regizorul Franco Zeffirelli, Anita Hartig i-a avut alaturi pe scena pe tenorul Vittorio Grigolo (Rodolfo), pe soprana Jennifer Rowley (Musetta) si pe baritonul Massimo Cavalletti (Marcello). Spectacolul a fost dirijat de Stefano Ranzani.
Cu aceasta distributie sunt programate alte sase spectacole, pe 22, 26 si 29 martie, precum si pe 2 si 5 aprilie, cea din urma reprezentatie urmand sa fie difuzata live in cinematografele din toata lumea.
Soprana Anita Hartig, in varsta de 30 de ani, a debutat in 2006, la Opera Nationala din Cluj, in rolul Mimi din "La Boheme". Debutul international a venit in 2009, pe scena Operei de Stat din Viena, cu rolul Musetta din aceeasi opera. Tot la Viena a avut ocazia sa fie, pe rand, Susanna in "Le Nozze di Figaro", Micaela in "Carmen", Despina in "Cosi fan tutte" si Zerlina in "Don Giovanni". In 2012 a cantat pentru prima data pe scena operei Scala din Milano, tot in rolul Mimi. Un an mai tarziu a venit si debutul la Opera Regala din Londra, in "La Boheme", alaturi de Teodor Ilincai, Sonya Yoncheva si Gabriele Viviani, sub conducerea muzicala a lui Alexander Joel. La sfarsitul anului 2013 a fost invitata sa interpreteze partitura vocala din "Simfonia a II-a", de Gustav Mahler, in programul Festivalului "George Enescu" din Bucuresti.
In 2014, Anita Hartig va debuta si la Opera din Paris, urmand ca, in septembrie, sa revina la Metropolitan Opera din New York, pentru a interpreta rolul Micaelei in "Carmen", de George Bizet.
3. Nina Cassian, omagiata la Venetia de Ziua Mondiala a Poeziei
Poeta de origine romana Nina Cassian a fost omagiata, vineri, la Muzeul Palazzo Grimani din Venetia cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, pe 21 martie, cu ocazia publicarii in limba italiana a primului volum antologic de versuri, unul din cele mai importante titluri de poezie propuse de editurile italiene in ultimii ani (C’è modo e modo di sparire. Poesie 1945-2007, editie ingrijita de Ottavio Fatica, traduceri de Anita Natascia Bernacchia si Ottavio Fatica, Adelphi, Milano 2013).
Muzeul Palazzo Grimani a gazduit o conversatie despre profilul biografic si literar al Ninei Cassian la care vor participa ingrijitorul volumului Adelphi, Ottavio Fatica, si traducatoarea Anita Natascia Bernacchia.
De asemenea, a fost proiectat si un interviu cu Nina Cassian, extras din filmul documentar "Noi, romani in lume", realizat in 2010 de Maria Stefanache.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)