Zeci de orase din Romania vor sarbatori in aceasta seara "Ora Pamantului", cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, se mentioneaza pe site-ul ora-pamantului.ro.
Peste tot, municipalitatile vor intrerupe iluminatul institutiilor publice si al cladirilor emblematice si vor promova ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii, sa repete acest gest simbolic in locuintele lor.
Conform sursei citate, in Romania vor stinge lumina pentru a celebra "Ora Pamantului" urmatoarele institutii: Palatul Parlamentului, Unicredit Tiriac Bank, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta, Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, British Council, Muzeul National Peles, Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, Palatul Comunal Buzau, Muzeul Brukenthal din Sibiu.
De asemenea, iluminatul public se va inchide intre orele 20:30 - 21:30 in Barlad si la fel se va intampla in centrul istoric al Brasovului, in Iasi, Oradea, Pitesti, Resita, Roman, Rosiorii de Vede, Sighetu-Marmatiei.
Pentru a veni in intampinarea tuturor celor interesati sa marcheze "Ora Pamantului" Ministerul Mediului a realizat un scurt ghid cu actiunile pe care fiecare dintre noi le poate realiza cu aceasta ocazie, se mentioneaza intr-un comunicat recent al institutiei.
Reproducem mai jos ghidul Ministerul Mediului.
Ghid pentru celebrarea "Orei Pamantului" - sambata, 29 martie, in intervalul orar 20.30-21.30
Ora Pamantului nu trebuie sa ramana doar o actiune unica, pe durata a 60 de minute, ci un demers care sa conduca, treptat, catre o gandire eco si, prin actiunea fiecaruia dintre noi – crearea unei societati ecofriendly. Pentru a avea o planeta asa cum o dorim trebuie sa intreprindem mai mult decat o actiune eco, pe durata unei ore, trebuie sa gandim eco!
Ce putem face pentru a marca Ora Pamantului?
- Putem incepe prin stingerea luminilor din casa in intervalul orar 20:30-21:30.
- Scoatem din priza toate aparatele electrice care nu ne sunt absolut necesare (imprimante, televizoare, aparate radio, incarcatoare de telefon, computere, cuptoare cu microunde, prajitoare de paine, filtre de cafea, etc) intrucat acestea consuma energie chiar si atunci cand sunt oprite, dar sunt conectate la priza.
- Putem convinge si prietenii sau vecinii sa se alature demersului nostru.
Ce putem face in acest interval?
Chiar daca vom sta o ora fara lumina, exista o multime de alternative de petrecere a timpului:
- Putem organiza intalniri cu prietenii.
- Ne putem plimba prin oras.
- Putem organiza drumetii sau plimbari folosind lumina lanternelor.
- Putem admira stelele din parcuri sau de la observatoarele astronomice.
- Putem participa la evenimente realizate, cu aceasta ocazie, de diverse institutii sau organizatii, precum petreceri speciale sau lansari de lampioane.
Ce putem face pentru mediu si pe viitor?
- Trebuie sa renuntam la excesele de consum de energie si sa economisim cat mai mult.
- Nu trebuie sa lasam in priza aparatele care nu sunt necesare.
- Putem sa ne calculam amprenta de CO² si sa urmarim in mod constant sa o diminuam.
- Trebuie sa optam pentru energie din surse regenerabile si pentru echipamente cu consum redus de energie.
- Sa folosim becuri cu consum redus.
- Putem sa ne convingem prietenii sa economiseasca energie si sa se alature demersului nostru de a celebra Ora Pamantului.
- Sa reciclam cat mai mult si sa colectam selectiv deseurile.
In fiecare an, in ultima sambata din luna martie, milioane de oameni, institutii si companii sting luminile timp de o ora, alaturandu-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour, se precizeaza pe site-ul ora-pamantului.ro.
La indemnul WWF, organizatia care a initiat miscarea Earth Hour in anul 2007, peste 7000 de orase din peste 152 de tari au stins lumina de Earth Hour in 2013, raspandind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viata noastra de zi cu zi il are asupra planetei si asupra resurselor naturale.
Comentarii articol (1)