Odata cu incalzirea vremii, ouale devin mai usor de procurat, chiar si din surse organice. Oul, mic asa cum il vedem, este un superaliment prin continutul sau bogat in:
Vitamine
Oul contine urmatoarele vitamine: vitamina B2, care contribuie la multiplicarea celulara si transformarea alimentelor in energie, vitamina B12, vitala pentru sangele nostru, vitamina A (retinol) esentiala pentru crestere in general si sanatatea ochilor, in special, vitamina E, care anihileaza radicalii liberi.
Minerale
Oul contine minerale importante pentru crestere si dezvoltare. Zincul sustine sistemul imunitar, fosforul mentine sanatatea oaselor si dentitiei, iar fierul este nutrientul care ajuta la formarea de hemoglobina, responsabila cu transportul oxigenului in sange. In plus, oul contine si microminerale esentiale precum iodul si seleniul.
Proteine
Oul, desi are doar aproximativ 75 de kilocalorii, ne mentine satui suficient de mult timp, tocmai datorita continutului sau bogat in proteine si colina. In timp ce, la adulti, proteina e folosita pentru a mentine masa musculara si sistemul imunitar, la copii, proteina este esentiala si pentru crestere.
La nivel biochimic, proteinele sunt formate din aminoacizi, iar acestia sunt un fel de caramizi care ne construiesc toate tesuturile, hormonii si pielea.
Cum stim ca un ou e proaspat?
Un ou proaspat va avea coaja poroasa in primele zile de cand a fost ouat.
Un alt test simplu este cufundarea unui ou intr-un pahar cu apa. Daca sta pe fundul paharului este un ou ce poate fi consumat.
Daca oul pluteste, nu mai e bun de consum.
Cat timp il fierbi?
Preferi oul fiert moale? Timp de trei minute, pus usor in apa care deja clocoteste. Dupa cele trei minute, albusul va fi inchegat, iar galbenusul inca moale. Dupa fierbere, scufunda-l rapid in apa rece, pentru a preveni continuarea prepararii lui termice.
Preferi oul fiert tare? Incepi prin scufundarea oului in apa rece si il lasi sa fiarba 5 minute.
Asa ca, indiferent de modul in care le gatiti, nu trebuie sa va fie frica de oua!
Comentarii articol (1)