Dacă te regăseşti în cele spuse mai sus, trebuie să fii conştient de faptul că, pe termen lung, acest stil de viaţă este unul deloc sănătos, iar dacă în momentul de faţă te simţi în putere şi ai impresia că totul este exact aşa cum ar trebuie să fie, odată cu trecerea anilor lucrurile se vor schimba destul de mult, iar din păcate nu în bine.
Slabescu este de parere că oricine poate „repara” şi „evita” toate acestea dacă o să înceapă să aibă mai multă grijă de propriul organism adoptând o alimentaţie sănătoasă. Doar aşa o să primească energia necesară pentru a putea duce în continuare munca obositoare de la birou, iar ca „bonus”, ca să spunem aşa, va ţine doctorul la distanţă.
Regulile pentru o alimentaţie sănătoasă sunt unele foarte simple, uşor de urmat, asta însă doar dacă o să ai voinţă, determinarea de a aduce o schimbare în viaţa ta. Hai să recunoaştem: este destul de greu să laşi în urmă tabieturile tale, să ştii când să te opreşti din statul în faţa calculatorului sau printre grămezile de hârtii, pe scurt, să ştii să te ocupi puţin şi de tine.
Evidenţiem faptul că recomandăm ca alimentaţia sănătoasă la birou să fie doar primul pas în schimbarea pe care urmează să o faci în ceea ce priveşte stilul tău de viaţă, existând şi alte recomandări menite să îţi îmbunătăţească semnificativ sănătatea şi să îţi ofere o stare de bine pe durata întregii zile, de dimineaţa până seara. Despre toate acestea o să vorbim în cadrul acestui articol.
Ce trebuie să înţelegi tu prin „alimentaţie sănătoasă”?
În primul rând trebuie să laşi la o parte aşa-zisul „junk food”, mai exact măncarea nesănătoasă care nu face altceva decât să ne „excite” papilele gustative, neavând nici măcar un beneficiu real pentru corpul nostru. Aici ne referim bineînţeles la chipsuri, fast food, băuturi acidulate, mâncarea procesată şi multe alte exemple pe care tu cu siguranţă le ştii, deoarece inevitabil te-ai lovit măcar odată de acestea.
Desigur, la început îţi va fi destul de greu, ţinând cont de faptul că este mult mai uşor ca atunci când îţi este foame să deschisi punga de chipsuri sau să tragi o fugă la fast food-ul de la colţ, să nu mai spunem că este mult mai ieftin.
Ce înseamnă mai exact o „alimentaţie sănătoasă”? Ei bine, poţi adopta o alimentaţie sănătoasă la birou prin faptul că o să comanzi atunci când ţi-e foame doar preparate sănătoase, precum salate cu carne de pui, curcan sau peşte ori brânză (evident pe cât posibil sosurile, prăjelile, pastele, cartofii prăjiţi şi bineînţeles, sucurile carbogazoase).
Este bine de ştiut faptul că o alimentaţie sănătoasă nu presupune ceva ocazional, adică faptul că tu consumi la fiecare 2-3 zile alimente sănătoase nu înseamnă că o să poţi profita la maxim de beneficiile aduse de acestea. De asemenea, trebuie precizat că nu există alimente capabile să asigure singure toate substanţele nutritive de care organismul tău are nevoie, fiind aşadar nevoie de o combinare corectă a acestora, pentru a putea lua toate vitaminele şi mineralele din alimente, nicidecum din pastile.
De unde trebuie să începi?
Totul începe cu micul dejun, peste care nu ar trebui să sari niciodată, el fiind elementul esenţial al oricărei alimentaţii sănătoase. Mai mult ca sigur nu este pentru prima dată când auzi de acest lucru, însă de fiecare dată ai refuzat (sau pur şi simplu nu ai putut) să ţii cont de acest aspect. Te credem, este destul de greu să îţi faci timp dimineaţa să mănânci ceva sănătos, însă dacă te gândeşti că, în funcţie de cât de „energizant” va fi micul dejun, atât de bine îţi va merge întreaga zi, parcă nu prea ai mai sări peste el, nu-i aşa?
Evidenţiem faptul că omul (sau majoritatea oamenilor) este cel mai productiv dimineaţa, aşadar un mic dejun care să îţi ofere energie pentru această perioadă a zilei este absolut necesar.
Mai mult ca sigur ţi s-a întâmplat să ajungi la birou şi să îţi zboare gândul peste tot dar numai la muncă nu, fiindu-ţi imposibil să te poţi concentra la acel proiect care aşteaptă să fie finalizat cât mai repede cu putinţă. Chiar dacă ţi-ai băut cafeaua de dimineaţa, dacă nu oferi corpului mineralele, împreună cu vitaminele de care are nevoie pentru un început „exploziv”, aceasta nu va avea un efect miraculos.
Mai merită precizat un mare beneficiu de care vei avea parte dacă nu vei sări peste micul dejun. În urma unui studiu care a fost realizat în Olanda, s-a ajuns la concluzia că un mic dejun substanţial în fiecare dimineaţă, care să asigure necesarul de substanţe nutritive, ajută la dezvoltarea unui antiviral natural care va stimula imunitatea, lucru care te va ajuta să lupţi mult mai eficient împotriva răcelilor, mai ales în perioada anotimpului rece.
Care sunt vitaminele şi mineralele esenţiale şi de unde le luăm
Secretul unei vieţi sănătoase a unei persoane stă în regimul alimentar echilibrat al acesteia, care trebuie să includă toate substanţele nutritive esenţiale, care să ne ofere energie pe durata întregii zile.
Pentru a fii sigur că vei oferi organismului tău doza zilnică necesară de vitamine, este necesar să consumi doar alimente cât mai naturale posibil, iar aici ne referim, desigur, la fructe şi legume.
Printre vitaminele esenţiale se numără: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, A şi beta-caroten. În ceea ce priveşte mineralele, cele mai importante sunt calciul, magneziul, clorul şi fierul.
Alimentele bogate în vitamina B sunt destul de multe la număr, ţinând cont şi de faptul că din această categorie de vitamine fac parte mai multe tipuri. De exemplu vitamina B1 (cea care susţine funcţia nervilor) se regăseşte în fasolea neagră, mazăre, tofu, germeni de grâu, drojdia de bere, făina de ovăz şi carnea slabă de porc, iar alimentele din care putem lua necesarul de vitamina B2 (care are rolul de a preveni anemia şi de a proteja organismul de cancer) sunt, de asemenea, carnea slabă de porc, drojdia de bere, legumele cu frunze verzi, broccoli, varza de bruxelles, soia, iaurtul, ouăle ş.a.m.d.
De cealaltă parte, vitamina B6 poate fi asimilată din următoarele alimente: broccoli, fulgi de ovăz, banane, drojdia de bere, seminţele de floarea soarelui, avocado şi produsele de origine animală, iar vitamina B12 (a cărei importanţă este mai ales în ceea ce priveşte formarea celulelor roşii ale sângelui sau creşterea de noi celule) se regăseşte în produsele lactate (iaurt, brânză, lapte), ouă, peşte (ton).
Legat de vitamina C, suntem convinşi de faptul că deja ştii tot ce se poate despre aceasta, precum şi că este necesară organismului pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, fiind de asemenea un puternic antioxidant. O bună sursă de vitamina C sunt citricele, kiwi, coacăzele, căpşunile, spanacul, ardeiul iute şi legumele cu frunze de un verde închis.
O altă vitamină importantă pentru organism este şi vitamina D, care se poate găsi în special în ficatul de vită, produsele lactate (lapte, brânză, iaurt) şi peşte. De asemenea un rol esenţial îl are şi vitamina A şi beta-carotenul, care merg mână în mână (aproape de fiecare dată), acestea fiind asimilate din cartofii dulci, morcovi, dovleac, caise, pepene galben, ouă, lapte.
Cum combini viaţa sănătoasă cu munca de birou
Acum că ai aflat cu ce să începi, precum şi care sunt elementele nutritive esenţiale ce trebuie să se regăsească de fiecare dată în farfuria ta, a venit timpul să îţi oferim nişte sfaturi simple de care să ţii cont astfel încât să poţi combina viaţa sănătoasă cu munca de birou.
Pentru a putea merge mai departe trebuie citat un nutriţionist, care a spus că „cel mai sănătos tip de alimentaţie nu va reprezenta garanţia că vei trăi mulţi ani de acum înainte, fără a avea nici măcar cea mai mică problema de sănătate.” Suntem de acord cu acest lucru, însă printr-o alimentaţie sănătoasă, combinată cu mişcarea zilnică şi, per total, un stil de viaţă sănătos, avem mai multe şanse să ducem o viaţă lipsită de griji.
Aşadar, înainte de a pleca la birou, de dimineaţă trebuie neapărat să nu sari peste micul dejun, iar mai sus cred că am oferit destul de multe motive pentru a nu face acest lucru.
Pe lângă micul dejun, noi îţi recomandăm să ţii cont de toate mesele principale ale zilei şi să nu sari peste acestea, iar cel mai important este ca ele să fie luate cu regularitate, pe cât se poate în acelaşi interval orar. În acest mod nu doar că vei pregăti organismul, în sensul că peste o perioadă mai lungă de timp acesta va şti singur că se apropie ora de masă, dar îţi vei putea impune şi un program de lucru eficient, în primul rând prin faptul că astfel vei lua pauze regulate, eficientizând în acest fel munca.
Este bine, de asemenea, ca zilnic să se consume fructe şi legume, fiind nu doar gustoase, ci şi bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi (de obicei este bine să se consume pe parcursul unei zile cinci porţii - o porţie înseamnând aproximativ 80 de grame), iar de trei ori pe săptămână îţi recomandăm să consumi peşte, acesta fiind bogat în acizi graşi Omega 3.
Deşi nu reprezintă o opţiune pe care să o agreăm, în cazul în care continui să resimţi oboseala după doar câteva ore de muncă, atunci poţi apela şi la suplimentele de vitamine şi minerale, însă acest lucru îl recomandăm doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp.
Un alt sfat destul de important (şi ignorat de mulţi) este acela de a renunţa la a mai exagera cu apa în timp ce mănânci, deoarece acest lucru duce la diluarea enzimelor digestive, ceea ce înseamnă o digestie îngreunată.
Munca la birou presupune să stai ore în şir pe un scaun, nemişcat (desigur, recomandăm la fiecare 45-50 de minute pauze a câte 5 minute, în care să te ridici şi să te plimbi puţin - de exemplu să te duci să bei apă), iar acest lucru are un efect neplăcut asupra coloanei, dar duce si la sedentarism. Asadar, atunci când poţi, fă o plimbare de 20-30 de minute, la un pas mai alert, sau renunţă pur şi simplu în unele zile la maşină sau autobuz şi bucură-te de mersul pe jos, doar tu, astfel încât să îţi poţi pune şi gândurile în ordine.
Cum arată o masă sănătoasă la birou (ce trebuie să comanzi)?
După câteva ore de stat la birou, în faţa calculatorului sau cu capul ascuns printre hârtii şi contracte, inevitabil ţi se va face foame, chiar dacă tu ai avut parte de un mic dejun mai consistent. În acest caz, nu recomandăm să tragi o fugă la magazinul de la colţ şi să cumperi un covrig sau mâncare de tip fast food, ci să comanzi preparate sănătoase.
De exemplu, poţi comanda o salată cu carne de pui, curcan ori peşte, iar aici poţi adăuga şi lactate (brânză în special). Pe lângă salată poţi opta pentru un grătar, ori pur şi simplu comanzi o porţie de mămăligă cu brânză şi smântână, aceasta fiind nu doar sănătoasă, ci şi extrem de gustoasă. Salata de vinete este o altă opţiune foarte bună.
Comentarii articol (0)