Bancile din Romania au printre cele mai mari marje de castig din UE la credite, scrie economica.net.
Bancile care activeaza in Romania practica printre cele mai mari marje de castig din dobanzi din Uniunea Europeana la creditele pentru locuinte si cele adresate firmelor, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.
Bancile romanesti au a doua cea mai mare marja de castig din dobanzi pentru creditele adresate firmelor, dupa cele din Bulgaria.
Romanii continua sa fie reticenti in a lua credite, in ciuda scaderii dobanzilor, anunta dailybusiness.ro.
Jumatate dintre romani au incredere doar in bancile mari, iar o treime prefera sa-si tina banii economisiti in casa, procentaj in crestere de la 25% in 2006, pe fondul neincrederii, al dobanzilor scazute si comisioanelor mari, intentia de a lua un credit ramanand redusa, potrivit unui studiu BRAT.
O treime (34%) dintre romanii de la oras afirma ca folosesc bancile pentru depozite pentru ca au incredere, in scadere de la 43% in 2006, potrivit Studiului National de Audienta (SNA) Focus realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu varste cuprinse intre 14 si 64 de ani.
Surpriza: Romanii nu mai cumpara un produs de baza, titreaza evz.ro.
Desi in majoritatea ramurilor comerciale au crescut cifrele de afaceri in a patra luna a anului fata de aceeasi luna din 2013, exista un produs care s-a vandut mai putin, chiar daca preturile au crescut in ultimul timp, respectiv combustibilii. Astfel, in luna aprilie cifra de afaceri din comertul cu carburanti a scazut cu 5,1% fata de aprilie 2013 si cu 16,2% fata de luna martie 2014.
Scaderea cifrei de afaceri a fost cel mai probabil determinata de scumpirea acestui produs, prin introducerea taxei supliementare de 7 eurocenti la 1 aprilie. De asemenea, combustibiliii s-au scumpit la inceput de an, din cauza schimbarii modalitatii de calcul a accizei.
Cum va convinge Guvernul FMI sa accepte reducerea CAS, se intreaba romanialibera.ro.
Reducerea CAS, prezentarea bilantului TVA reduse la paine si trecerea la politici orientate spre crestere economica sunt principalele tinte ale Guvernului in discutiile cu delegatia FMI, incepute ieri.
Guvernul si FMI au inceput ieri discutii prilejuite de a treia evaluare a actualului acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), agenda discutiilor cuprinzand posibila reducere a CAS la firme cu 5%, mentinerea TVA reduse pentru unele alimente si chiar extinderea masurii, nivelul incasarilor bugetare pe primele cinci luni, modificarea principiilor de impozitare a proprietatilor imobiliare (de la un sistem diferit intre persoanele juridice si cele fizice la altul orientat spre modul de utilizare a proprietatii).
Comentarii articol (0)