Voluntariatul in Romania este reglementat in prezent de Legea nr. 195/2001, act normativ care, potrivit mai multor parlamentari, prezinta o serie de lacune si contradictii in ceea ce priveste semnificatia unor termeni, reglementarea contractului de voluntariat, a drepturilor si obligatiilor voluntarilor. Din acest motiv, demnitarii au elaborat un nou document, care clarifica activitatea de voluntariat in tara noastra.
Este vorba despre proiectul de lege privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, adoptat recent de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 302 voturi "pentru", 2 voturi "impotriva" si o abtinere.
Potrivit propunerii initiate de deputatul PSD Mihai Sturzu si semnat de alti 107 parlamentari PSD, PNL, PC si UNPR, voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup.
Avand in vedere acest proiect, care sunt avantajele si dezavantajele voluntariatului?
Argumente PRO
1. Voluntariatul va fi considerat experienta profesionala in specialiate, ceea ce inseamana ca tinerii ar putea avea sanse mai mari la angajare. Mai exact, acestia vor dobandi cunostinte noi si practice intr-un anumit domeniu, pe care le-ar putea utiliza la viitorul loc de munca, astfel ca sansele lor de angajare vor fi mai mari decat ale tinerilor absolventi care nu au experienta. Cei dintai vor avea un plus bifat in CV. Mai mult decat atat, experienta acumulata pe parcursul activitatilor de voluntariat va putea fi dovedita cu certificatul de competente pe care voluntarii il vor putea solicita la finalul perioadei de voluntariat.
2. Dincolo de faptul ca voluntariatul va fi considerat experienta profesionala, aceasta activitate poate aduce si satisfactii personale. Cei care se implica in activitati de voluntariat cunosc foarte multi oameni, din diferite categorii sociale. Impreuna cu acestia invata sa lucreze in echipa, pentru atingerea unui beneficiu comun. In plus, in urma acestor interactiuni se pot lega prietenii.
3. Un alt argument in favoarea voluntariatului il reprezinta si faptul ca acest tip de activitate contribuie la dezvoltarea personala a voluntarilor. Mai exact, prin voluntariat se pot dezvolta abilitati si competente sociale precum solidaritatea, increderea, spiritul civic si responsabilitatea sociala. Prin implicarea in activitati de voluntariat, tinerii devin constienti de problemele din jurul lor, pe care poate ca in mod normal nu le-ar observa.
Argumente CONTRA
1. Noile reglementari privind voluntariatul, adoptate recent de Camera Deputatilor, vor ingreuna activitatea ONG-urilor prin introducerea catorva masuri birocratice, care stabilesc obligativitatea intocmirii unor documente. Mai exact, acestia vor trebui sa incheie cu voluntarii un contract in forma scrisa, care sa cuprinda printre altele drepturile si obligatiile partilor, document care va fi insotit de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului. In plus, ONG-urile vor fi obligate sa incheie si un contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa voluntarii. De asemenea, ONG-urile vor trebui sa aiba un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activitatilor desfasurate de acestia, precum si rezultatele evaluarii voluntarilor.
2. Voluntariatul este o activitate de interes public neremunerata. Acest lucru poate reprezenta un dezavantaj pentru cei care vor sa se indrepte catre o astfel de activitate. Studentii cauta, in timpul facultatii, activitati din care sa poate obtine un venit cu care sa-si plateasca studiile. Astfel, ca din aceasta perspectiva, voluntariatul ar putea sa nu fie de interes pentru tineri, chiar daca va fi considerat experienta profesionala, pentru ca nimeni nu garanteaza ca acestia se vor putea angaja imediat dupa terminarea voluntariatului. Desigur, exista intotdeauna optiunea de a face voluntariat in paralel cu jobul platit, insa acest lucru ar putea fi destul de obositor.
3. Voluntariatul, ca orice alt tip de activitate presupune timp, efort si stres. Odata ce sunt stabilite anumite obiective, acestea trebuie indeplinite, chiar daca nu exista sanctiuni, asa cum se intampla in cazul persoanelor care lucreaza cu contract de munca. Presiunea este la fel de mare, pentru ca alti oameni se bazeaza pe rezultatele pe care trebuie sa le obtina voluntarii.
Voi v-ati implica in activitati de voluntariat?
Comentarii articol (7)