Conform HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie a crescut din 1 iulie, la 900 lei pe luna.
“Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora", se mentioneaza in actul normativ citat.
Aceasta este cea de a doua majorare operata de Executiv in acest an, dupa ce la 1 ianuarie salariul minim pe economie a crescut la 850 de lei lunar, de la 800 de lei lunar.
Atentie! Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Majorarea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru angajatori. Mai exact, acestia platesc in plus din aceasta luna 64 de lei lunar, pentru fiecare angajat platit cu minimul pe economie.
Mai mult decat atat, angajatorii sunt obligati sa raporteze in Registrul de Evidenta a Salariatior aceasta crestere salariala. Pentru a realiza acest lucru, firmele pot sa intocmeasca un act aditional sau o decizie colectiva, insa legislatia in vigoare este neclara.
Astfel, Andreea Paun, Payroll, Supervisor la Accace, a explicat intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro ca angajatorii trebuie sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat, aceasta fiind solutia cea mai putin riscanta in cazul unui control din partea inspectoratelor teritoriale de munca.
De aceeasi parere au fost si reprezentantii Inspectiei Muncii, contactati anul trecut de AvocatNet.ro. Acestia ne-au declarat la momentul respectiv ca nicio modificare in Revisal nu poate fi operata de la sine, ci trebuie sa fie facuta in baza unui document justificativ.
Sursele citate au mai spus la acea data ca, daca firma are un numar mic de salariati, majorarea salariului ar trebui facuta prin act aditional pentru fiecare salariat incadrat cu salariul minim pe economie. In schimb, daca exista mai multi angajati, documentul justificativ pentru operarea in Revisal poate fi si o decizie colectiva care sa ii includa pe toti angajatii al caror salariu trebuie majorat.
In functie de documentul justificativ pe care firmele il vor intocmi si pe baza carora vor opera modificarile in Revisal, vor trebui sa respecte si un termen limita pentru actualizarea informatiilor in Revisal.
Astfel, daca angajatorii aleg varianta actelor aditionale, atunci modificarea salariului minim in Revisal trebuie inregistrata in Revisal in maximum 19 zile lucratoare, adica pana in 25 iulie 2014, avand in vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii".
Ce etape trebuie parcurse pentru transmiterea in Revisal a majorarii salariului minim?
Potrivit informatiilor oferite de Alexandru Boranciu, expert-contabil si inspector de resurse umane, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, inregistrarea salariului majorat presupune cateva etape:
1. In pagina principala a programului, alegem Meniul Contracte - Modificare contract
2. Deschidem lista cu angajatii inregistrati
3. Selectam angajatul al carui salariu trebuie modificat si operam inregistrarile
- in pagina salariatului, daca nu mai vrem sa modificam alte elemente ale contractului de munca in afara de remuneratie, apasam Continuare pana ajungem in pagina 3 dedicata salariatului
- in pagina 3 dedicata salariatului, unde si operam modificarea notand noul salariu brut cu care este incadrat salariatul, apoi apasam Continuare
- din pagina 3 ajungem in pagina 4 dedicata Salariatului, si ultima, iar aici trebuie sa fim atenti la completarea campului Data de la care produce efecte modificarea – aici se va completa 01.07.2014
- aceasta pagina 4 ne ofera si un rezumat al contractului respective, astfel ca putem verifica daca am facut corect toate inregistrarile
4. Salvam modificarea
- dupa ce am verificat ca am completat corect data de la care produce efecte modificarea si ca noul salariu introdus este cel corect, apasam butonul Salveaza
5. Repetam pasii 1- 4 pentru fiecare salariat al carui salariu trebuie modificat
Am operat modificarile. Ce facem mai departe?
Dupa ce am introdus toate datele noi pentru toti salariatii, ne intoarcem la meniul principal.
Alegem modulul Registru si selectam operatiunea Generare registru, apoi Salveaza, astfel incat sa salvam imaginea Revisal pe calculatorul nostru.
Acest fisier cu extensie .rvs urmeaza a fi transmis online pe portalul REGES, prin e-mail cu semnatura electronica sau direct la ghiseu, pe o discheta sau un CD.
Mai multe despre modalitatile de transmitere a Revisal puteti citi AICI.