Potrivit unui comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) remis ieri redactiei, cetatenii si reprezentantii mediului de afaceri au acum acces rapid, in limba romana, la informatiile gratuite privind entitatile aflate in insolventa din sapte state membre ale Uniunii Europene.
Serviciul este disponibil prin intermediul portalului european e-Justice si a fost dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Comisia Europeana, in colaborare cu registrele de insolventa din Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda, Romania (prin ONRC) si Slovenia.
Cum functioneaza serviciul?
Prin noul serviciu online, cetatenii, oamenii de afaceri, creditorii sau investitorii care doresc sa deruleze activitati economice in Uniunea Europeana, pot consulta si verifica situatia partenerilor de afaceri, potentiali si actuali, accesand rapid, printr-un punct unic, informatii actualizate in timp real, se mentioneaza in documentul de presa.
Noua functionalitate a portalului e-Justice permite utilizatorilor obtinerea informatiilor gratuite cu privire atat la debitorii persoane juridice, cat si persoane fizice (conform legislatiilor nationale), supusi procedurilor de insolventa, inregistrati in registrele nationale ale statelor participante la proiect.
Astfel, pentru a putea verifica situatia unei firme insolvente, dar care se afla in Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda sau Slovenia, contribuabilul din Romania trebuie sa acceseze portalul e-Justice si sa selecteze limba romana. Apoi trebuie sa selecteze din meniul din dreapta al paginii sectiunea Registre, dupa care Registre de insolventa – Cautare registre de insolventa interconectate.
Odata accesat, serviciul ofera posibilitatea cautarii simple, prin introducerea denumirii debitorului si selectarea uneia sau mai multor tari dintre cele ale caror registre sunt interconectate, respectiv Republica Ceha, Germania, Estonia, Austria, Slovenia, Tarile de Jos, Romania.
Dupa aceea, utilizatorul trebuie sa introduca un cod de securitate afisat in pagina, sa confirme ca este de acord cu termenii serviciului, iar la final sa apese butonul Cauta.
De asemenea, utilizatorii mai au posibilitatea a folosi si cautarea avansata, unde trebuie sa selecteze o singura tara si sa confirme ca sunt de acord cu termenii serviciului.
Apoi trebuie sa completeze mai multe campuri cu diverse informatii, printre care numele firmei, al tribunalului, tipul registrului, notificari efectuate in cursul procedurii de insolventa etc.
In cadrul acestui serviciu, ONRC asigura furnizarea urmatoarelor informatii gratuite privind firmele publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa:
- denumirea debitorului,
- codul unic de identificare fiscala,
- numarul de inregistrare din registrul in care este inmatriculat (registrul comertului, registrul societatilor agricole, registrul asociatiilor si fundatiilor etc.),
- judetul,
- denumirea actului de procedura publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa,
- numarul si data actului de procedura,
- numarul si data dosarului de instanta,
- instanta, sectia, buletinul si data publicarii.
Noul serviciu se inscrie in procesul de transformare a portalului e-Justice intr-un instrument dinamic, util cetatenilor, practicienilor din domeniul juridic, magistratilor si mediului de afaceri, se arata in comunicat.
Comisia Europeana se asteapta ca in scurt timp si alte state membre sa se alature proiectului, unele dintre acestea anuntandu-si deja intentia de interconectare.
Comentarii articol (4)