Conform art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Prin exceptie, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
Veniturile obtinute de asociatie din inchirierea spatiului detinut se impoziteaza?
Codul fiscal prevede la art. 15, alin. (1) lit h) ca sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile obtinute din activitati economice si care sunt sau urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, mentioneaza ANAF pe pagina sa de internet.
Conform prevederilor pct. 6 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, veniturile obtinute din activitati economice de catre asociatiile de proprietari si care sunt utilizate in alte scopuri decat cele expres mentionate se supun impozitarii cu cota de 16%. In vederea stabilirii bazei impozabile, din veniturile obtinute se scad cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, se mai arata pe site-ul autoritatii fiscale.
ANAF precizeaza ca, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, sumele reprezentand inchirierea spatiilor detinute de asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si de asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit legii, aflate in conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, daca aceste sume sunt utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei caldurii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, si in anii urmatori anului in care acestea au fost inregistrate.
Baza legala: Legea nr. 571/2003 articolul 15 si Hotararea Guvernului nr. 44/2004 articolul pct. 6, art. 15.
Comentarii articol (5)