Procedura privind clasificarea auditorilor statutari si firmelor de audit in functie de riscul de afectare a credibilitatii raportarilor financiare a fost publicata recent in Monitorul Oficial nr. 579 din 4 august, fiind aprobata prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile nr. 27/2014.
Potrivit documentului, clasificarea auditorilor statutari si firmelor de audit se realizeaza de catre Consiliul pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), prin Departamentul Monitorizare si Investigatii (DMI).
Criteriile care stau la baza clasificarii auditorilor statutari si firmelor de audit in functie de riscul de afectare a credibilitatii raportarilor financiare sunt urmatoarele:
- gradul in care rapoartele de audit statutar sunt conforme cu Standardele Internationale de Audit (ISA), adoptate de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR);
- numarul de persoane (auditori statutari, stagiari in activitatea de audit statutar si experti) implicate in misiunea de audit statutar;
- rezultatele inspectiilor anterioare;
- existenta unui sistem de control al calitatii;
- existenta unei sanctiuni disciplinare ramase definitive;
- numarul clientilor auditorilor statutari sau firmelor de audit care intra in categoria entitatilor de interes public;
- marimea onorariilor stabilite prin contract de catre auditorii statutari sau firmele de audit pentru prestarea serviciilor de audit statutar la entitatile de interes public;
- cifra de afaceri din activitatea de audit statutar aferenta entitatilor de interes public;
- valoarea contractelor de non-audit incheiate cu clienti-entitati de interes public supuse auditarii;
- depasirea termenului de incasare a onorariilor prevazut prin contract;
- existenta raportului privind transparenta, prevazut la art. 46 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si supravegherea in interes public a profesiei contabile, aprobata cu modificari prin Legea nr. 278/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
Informatiile necesare clasificarii auditorilor statutari si firmelor de audit in vederea planificarii inspectiilor se colecteaza de catre CSIPPC.
Potrivit procedurii, refuzul neintemeiat al auditorilor statutari sau firmelor de audit de a pune la dispozitia inspectorilor CSIPPC documentele care cuprind informatiile solicitate constituie abatere disciplinara.
Prin urmare, ei pot fi sanctionati prin avertisment scris, in cazul primului refuz. In cazul celui de-al doilea refuz, li se poate suspenda dreptul de exercitare a activitatii de audit financiar pe o perioada cuprinsa intre 3 luni si un an.
Daca se ajunge la un al treilea refuz, atunci li se va retrage calitatea de membru al CAFR.
Puteti consulta aici procedura de clasificare a auditorilor statutari si firmelor de audit.