1. Un medic roman a castigat, pentru prima data, premiul de cercetare Fritz-Worwag pentru diabet
Medicul Alin Stirban, membru fondator al Societatii de Neuropatie Diabetica - Neurodiab, a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag, distinctie care se inmaneaza medicilor diabetologi care au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet.
Potrivit unui comunicat de presa al Societatii de Neuropatie Diabetica — Neurodiab remis miercuri Agerpres, premiul stiintific, in valoare de 10.000 de euro, a fost acordat medicului Alin Stirban, director in cadrul Institutului pentru Cercetarea Metabolica Profil din Neuss, cu ocazia Congresului Societatii Germane de Diabet, organizat la Berlin.
"Medicul roman este considerat un 'expert in terapia complicatiilor provocate de diabet", a precizat la ceremonia de decernare a premiului presedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin, din Giessen, Germania.
Cercetarile dr. Stirban demonstreaza ca benfotiamina este folosita in special in terapia neuropatiei diabetice, avand un potential de protectie chiar si in cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare.
2. Atleta Ioana Teodora Gheorghe, medalie de aur in competitia internationala mixta
Ioana Gheorghe (locul 10, la 200 m) a reusit sa castige medalia de aur alaturi de echipa internationala mixta 034 in proba atipica de stafeta 8x100 m, competitie desfasurata pe pista de langa Satul Olimpic, informeaza COSR. Atleta este prima reprezentanta a Echipei Olimpice a Romaniei care a castigat o medalie in competitia internationala mixta care se desfasoara la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, China.
3. Andreea Chitu, medalie de argint la CM de judo, dupa ce a fost invinsa in finala
Sportiva Andreea Chitu a obtinut, marti, medalia de argint la Campionatele Mondiale de judo de la Celiabinsk (Rusia), dupa ce a fost invinsa in finala categoriei 52 de kilograme de Majlinda Kelmendi din Kosovo, care evolueaza sub steagul Federatiei Internationale (IJF).
Andreea Chitu are 26 de ani, iar in palmaresul sau se mai afla titlul european, cucerit in 2012, medalie de argint la CE din 2013, dar si medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2011. De asemenea, Chitu este multipla campioana nationala si medaliata la competitiile Grand Prix.
4. Salina Turda, promovata printr-un documentar realizat de televiziunea nationala japoneza
O echipa de la televiziunea nationala japoneza NHK s-a aflat, joi, la Salina Turda, unde a realizat un documentar pe care il va difuza in 15 septembrie, reprezentantii salinei spunand ca actiunea face parte din demersurile initiate pentru promovarea acesteia in strainatate.
"Avem o echipa de la postul national de televiziune NHK din Japonia care filmeaza la Salina Turda un documentar care va avea o durata de 50 de minute. Acesta va fi difuzat in 15 septembrie intr-o emisiune care are ca tema fascinatia lumii inconjuratoare si in care se prezinta minuni ale naturii din toata lumea. Pentru echipa de televiziune japoneza am pregatit si un spectacol folcloric in incinta salinei. Actiunea face parte din demersurile pe care le-am initiat privind promovarea Salinei Turda in strainatate, iar in urma difuzarii documentarului speram sa atragem primele grupuri de zeci de turisti din Japonia care sa ne viziteze in primavara anului viitor", a declarat, joi, corespondentului Mediafax, seful Serviciului Turism al Salinei Turda, Florin Vulturar.
5. Biblioteca Institutului Cultural Roman de la Viena, inaugurata sambata
Biblioteca Institutului Cultural Roman de la Viena va fi inaugurata sambata, 30 august, cu ocazia Zilei Limbii Romane, se mentioneaza intr-un comunicat publicat pe site-ul ICR Viena. Evenimentul organizat in parteneriat cu Ambasada Romaniei la Viena va incepe la ora 19.00 si va fi marcat la sediul institutului cu spectacolul-lectura "Vrei sa fii prietenul lui Dumnezeu?" de Daniel Banulescu.
Biblioteca Institutului Cultural Roman de la Viena cuprinde un numar de 11.000 de volume, 500 dintre acestea reprezentand donatia Editurii Polirom. In colectie se regasesc exemplare in limba romana si traduceri in limba germana si limba franceza, carti de fictiune si non-fictiune, albume de arta, dictionare, ghiduri turistice si carti pentru copii.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)