Proiect Ordin pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice
Ministrul finantelor publice,
in temeiul prevederilor art.11 alin.(5) din Hotararea Guvernului nr.208/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art.81 alin.(4) ºi art.196 alin.(2) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, emite urmatorul ORDIN
ART. 1 - Se aproba “Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice”, prevazuta in anexa nr. I la prezentul ordin.
ART. 2 - Se aproba modelul ºi conþinutul urmãtoarelor formulare prevãzute în anexa nr.II la prezentul ordin:
1. "Decizie referitoare la bazele de impunere", cod 14.13.02.13/s;
2. “Decizie de impunere din oficiu”, cod 14.13.02.13/o.
ART.3 - Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare ºi pãstrare a formularelor mentionate la art. 2 sunt prevãzute în anexa nr. III.
ART. 4 - Anexele I, II si III fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 5 - Directia generala de gestiune a impozitelor si contributiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si, dupa caz, directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART.6 - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA I
PROIECT PROCEDURA STABILIRII DIN OFICIU A IMPOZITULUI PE VENIT LA PERSOANELE FIZICE
1. Organul fiscal competent are dreptul de a stabili din oficiu impozitul pe venitul anual global, respectiv impozitul pe venitul anual, aferent fiecãrui loc de realizare a fiecãrei categorii de venituri, în cazul în care contribuabilul nu depune declaraþia de venit în termen de 15 zile de la primirea înºtiinþãrii prin care organul fiscal îi notificã depãºirea termenului legal de depunere a declaraþiei.
2. Prin organ fiscal competent se înþelege organul fiscal în a cãrui razã teritorialã contribuabilul îºi are domiciliul fiscal, pentru persoanele fizice române cu domiciliul fiscal în România care realizeazã venituri supuse globalizãrii, sau organul fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã sursa de venit, pentru persoanele fizice fãrã domiciliul fiscal în România.
3. Pentru estimarea bazei de impunere, organul fiscal va avea in vedere toate datele si documentele care au relevanta pentru estimare. Estimarea consta în identificarea acelor elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale, urmarind-se stabilirea corecta a bazei de impunere.
La estimarea bazei de impunere se vor avea in vedere urmatoarele documente si informatii relevante pentru impunere:
documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, dupa caz:
- declaratii fiscale;
- rapoarte de inspectie;
- informatii primite de la alte organe fiscale;
- informatii despre contribuabili cu activitati similare.
Astfel, se va identifica rezultatul cel mai apropiat situatiei de fapt fiscale, care va fi ajustat în functie de rata inflatiei comunicate de Comisia Nationala pentru Statistica.
În aplicarea acestei proceduri organul fiscal competent, pe baza tuturor informatiilor aflate la dispozitia sa, inclusiv pe baza datelor din deciziile referitoare la bazele de impunere, întocmeºte un Referat privind estimarea bazei de impunere.
Referatul privind estimarea bazei de impunere cuprinde în mod obligatoriu elementele avute în vedere la stabilirea venitului net pe categorii de venituri, precum ºi modul de calcul al acestuia si va fi aprobat de catre conducatorul unitatii fiscale.
In situatia in care sursa venitului impozabil se aflã pe raza altui organ fiscal decât cel competent teritorial si acesta din urma nu dispune de elementele necesare stabilirii venitului net, bazele de impunere se stabilesc pe fiecare sursa si categorie de venit, prin decizie referitoare la bazele de impunere, model prevazut in anexa nr.2. În acest caz competenþa de a stabili baza de impunere o deþine organul fiscal pe raza cãruia se aflã sursa venitului.
Decizia referitoare la bazele de impunere este aprobata de conducatorul unitatii fiscale si se transmite informatic de organul fiscal de sursa la solicitarea organulului fiscal de domiciliu.
Organul fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã sursa de venit va transmite decizia referitoare la bazele de impunere organului fiscal competent pentru emiterea deciziei de impunere din oficiu, in termen de 5 zile de la solicitare.
Decizia referitoare la bazele de impunere se emite de organul fiscal competent in doua exemplare:
- un exemplar se pastreaza de organul fiscal emitent, în a cãrui razã teritorialã se aflã sursa de venit;
- un exemplar se transmite organului fiscal de domiciliu.
Pe baza datelor din Referatul privind estimarea bazei de impunere organul fiscal de domiciliu emite Decizia de impunere din oficiu, model prevazut in anexa nr.2.
Dupa incheierea procedurii de impunere din oficiu, referatul impreuna cu un exemplar al Deciziei de impunere din oficiu si Deciziei referitoare la bazele de impunere se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
4. Stabilirea obligaþiei de platã se face pe baza tuturor informaþiilor aflate la dispoziþia organului fiscal, primite de la alte organe fiscale, de la plãtitorii de venit sau direct de la contribuabili, precum ºi din alte surse, ºi anume:
- fiºe fiscale 1;
- fiºe fiscale 2;
- declaraþii estimative;
- declaraþii speciale;
- contracte de închiriere/subînchiriere/arendare;
- declaraþii informative depuse de plãtitorii de venituri;
- declaraþii privind venitul estimat pentru asociaþiile fãrã personalitate juridicã;
- declaraþii anuale de venit pentru asociaþiile fãrã personalitate juridicã;
- declaraþii privind veniturile din activitãþi agricole;
- decizia referitoare la bazele de impunere.
5. Stabilirea veniturilor nete se face pe categorii de venit, pe baza documentelor prevãzute la punctul 4, dupã cum urmeazã:
5.1. Venitul net din salarii se calculeazã:
- pe baza datelor din fiºele fiscale, prin însumarea venitului net realizat pe fiecare sursã, din fiecare fiºã fiscalã 1, ºi/sau a venitului bazã de calcul din fiecare fiºã fiscalã 2, depuse de cãtre angajatori pentru contribuabili;
- pe baza datelor din declaraþiile privind salariile din strãinãtate pentru activitatea desfãºuratã în România.
5.2. Venitul net din activitãþi independente se calculeazã:
- pe baza datelor din Declaratia speciala privind veniturile din actvitati independente ºi din Declaraþia anualã de venit, pentru asociaþiile fãrã personalitate juridicã, constituite intre persoane fizice, prin însumarea venitului net realizat pe categorii de venit ºi pe fiecare sursã;
- pe baza datelor din declaraþiile informative depuse de plãtitorii de venit, ca diferenþã între venitul brut ºi cheltuielile aferente deductibile.
Venitul brut se determinã pe baza declaraþiilor informative depuse de plãtitorii de venit care au obligaþia reþinerii impozitului la sursã, pentru contribuabilii care au realizat venituri din activitãþi independente pentru care plãþile anticipate se stabilesc prin reþinere la sursã, prin însumarea, pe categorii de venituri, a venitului brut declarat de plãtitorii de venit.
Cheltuielile deductibile pentru contribuabilii care au obþinut venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectualã se calculeazã prin deducerea unei cote de cheltuieli forfetare prevazute de legislatia specifica, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.
La nivelul normei de venit aprobate pentru activitatea respectivã, pentru contribuabilii care au realizat venituri din desfãºurarea de activitãþi independente care sunt cuprinse în nomenclatorul activitãþilor independente, pentru care venitul net se determinã pe bazã de norme de venit.
5.3. Venitul net din cedarea folosinþei bunurilor se calculeazã:
- pe baza declaraþiilor speciale, prin însumarea venitului net realizat pe fiecare sursã;
- pe baza contractului de închiriere/subînchiriere/arendare, ca diferenþã între venitul brut ºi cheltuielile aferente deductibile.
Venitul brut se stabileºte pe baza chiriei sau arendei din contract. În cazul în care în evidenþa organului fiscal existã mai multe contracte de închiriere, stabilirea venitului brut se face prin însumarea venitului aferent fiecãrei surse.
Cheltuielile deductibile se calculeazã prin aplicarea la venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli prevazute de legislatia specifica, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.
6. Pe baza constatãrilor fãcute, organul fiscal stabileºte venitul anual global impozabil.
Venitul anual global se stabileºte prin însumarea veniturilor nete din activitãþi independente, din salarii, din cedarea folosinþei bunurilor, din þarã ºi din strãinãtate ca diferenþã între venitul anual global ºi deducerile personale de baza.
În mãsura în care, pentru contribuabilul respectiv, în fiºa fiscalã 1 sunt consemnate ºi deduceri personale suplimentare, acestea sunt luate în considerare de organul fiscal.
În situaþia în care impozitul rezultat este mai mic decât plãþile anticipate efectuate, impozitul se stabileºte din oficiu la nivelul acestora.
Pentru persoanele fizice fãrã domiciliul fiscal în România, venitul anual se determinã pe fiecare categorie de venit ºi pe fiecare loc de realizare a acestuia.
7. Pe baza venitului anual global impozabil sau a venitului anual impozabil, dupã caz, organul fiscal calculeazã impozitul pe venitul anual global, respectiv impozitul pe venitul anual, ºi emite Decizia de impunere din oficiu, cod 14.13.02.13/o.
Calculul impozitului datorat se face de organul fiscal competent prin aplicarea cotelor de impunere prevãzute de legislaþia în vigoare, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.
Decizia de impunere din oficiu se emite de organul fiscal competent in 2 exemplare, din care:
- un exemplar se pastreaza la dosarul organului fiscal al contribuabilului;
- un exemplar se comunica contribuabilului.
Decizia de impunere din oficiu se comunicã dupã cum urmeazã:
- prin prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent ºi primirea actului administrativ fiscal de cãtre acesta sub semnãturã, data comunicãrii fiind data ridicãrii sub semnãturã a actului;
- prin remiterea, sub semnatura, a actului administrativ fiscal de catre persoanele imputernicite ale orgnului fiscal, potrivit legii, data comunicarii fiind data remiterii sub semnatura a actului;
- prin poºtã, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, precum ºi prin alte mijloace, cum sunt fax, e-mail, dacã se asigurã transmiterea textului actului ºi confirmarea primirii acestuia;
- prin publicitate.
Comunicarea prin publicitate se face in conformitate cu prevederile art.44 alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Diferenþele de impozit pe venitul anual global ramase de achitat, calculate prin deciziile de impunere, se plãtesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al contribuabilului.
8. Impozitul stabilit din oficiu de cãtre organul fiscal competent se corecteazã dupã cum urmeazã:
a) prin depunerea efectiva de cãtre contribuabil a declaraþiei de venit global sau a celorlalte declaraþii prevãzute de lege;
b) prin efectuãrea unei inspectii fiscale care se desfãºoarã pentru impozitul care a fost stabilit din oficiu.
Comentarii articol (0)