Articol scris de Alexandru K. Kelerman (www.traininguri.ro).
”În fiecare zi, în orice privinţă, devin mai bun, mai bun, şi mai bun” - Emile CoueAlex
De-a lungul experienței mele, am descoperit că sunt anumite lucruri care pur și simplu mă ajută să fiu foarte productiv și să acopăr un număr mare de sarcini într-o zi, în mod eficient. Există posibilitatea ca aceste lucruri să funcționeze și pentru tine, însă așa cum am spus și mai sus, a testa constant și a descoperi ceea ce ți se potrivește și funcționează pentru tine este un pas foarte important.
Productivitatea crescută este un element cheie pentru orice om care-și dorește să facă mai multe cu viața lui, poate la muncă sau poate în proiecte personale. Eu am descoperit că productivitatea depinde mult de starea de flux în care intri după ce te apuci de muncă. Dacă putem menține această stare de flux pentru un timp cât mai îndelungat, atât cât este necesar pentru a îndeplini anumite sarcini, atunci șansele de a fi foarte eficienți și de a pierde cât mai puțin timp cresc semnificativ.
Starea de flux poate fi definită ca o stare în care nu simțim că muncim sau că obosim în timp ce facem diverse activități. Starea de flux este accesibilă oricui, pentru orice gen de activitate, cu condiția de a fi descoperit acele declanșatoare ale stării și de a le exploata de fiecare dată la maxim. Vreau să-ți propun câteva idei care pentru mine reprezintă declanșatori ai stării de flux și care mă fac să muncesc oricât de mult este necesar într-un mod foarte plăcut și eficient, cu alte cuvinte să fiu foarte productiv.
1. Lucrează mereu în acelaşi loc
Dacă ai privilegiul de a lucra în afara unui birou în fiecare zi, îţi recomand să descoperi acel loc în care îţi face foarte multă plăcere să stai şi să lucrezi neîntrerupt preţ de ore bune. Poate fi vorba de biroul de acasă, de o cafenea sau de un spaţiu dintr-o grădină. Vei şti că ai descoperit acel loc atunci când simţi în fiecare zi nevoia de a reveni, de a deschide laptopul şi de a te apuca de muncă, accesând starea de flux. Pentru mine, locul care îmi permite să accesez această stare şi care îmi permite să lucrez neîntrerupt la articole, proiecte personale sau să citesc şi să extrag idei valoroase este o cafenea specială unde mă simt inedit, unde pot lucra neîntrerupt multe ore şi unde nu obosesc niciodată. Găseşte şi tu un astfel de loc şi profită de starea de flux pe care ţi-o poate oferi.
2. Lucrează, pe cât posibil, în aceleaşi intervale orare
Stabilește-ți un interval orar zilnic pe care îl vei dedica lucrului neîntrerupt care să-ți permită să realizezi sarcinile pe care ți le propui și care să fie flexibil, dar care să înceapă, pe cât posibil, la aceeași oră în fiecare zi. Astfel, sincronizat cu un loc care să-ți permită intrarea în starea de flux, acest program îți va oferi eficiență și disciplină în ceea ce privește munca ta. Cu cât vei fi mai consecvent în respectarea acestui interval, cu atât mai mult creierul tău se va obișnui să lucreze la capacitate maximă între orele respective, iar tu te vei bucura de productivitate crescută. E foarte important să găsești un interval care să ți se potrivească, de exemplu 3-4 ore dimineața, după antrenamentul fizic, sau poate 3-4 ore după-amiază sau seara. Odată ce vei găsi ceea ce funcționează pentru tine și îți vei obișnui creierul să lucreze la capacitate maximă în acel interval, va deveni din ce în ce mai ușor să bifezi sarcinile de îndeplinit de pe lista ta, zi de zi.
3. Creează-ţi un ritual
Ritualurile (asociate în mare parte cu rutina creată de un obicei), facilitează accesul la starea de flux și îți oferă avantaje nenumărate. Un ritual poate fi să comanzi cafeaua preferată, apoi să deschizi laptopul și să te cufunzi în munca ta și implicit în starea de flux. Un alt ritual poate fi să citești câteva pagini dintr-o carte care să te inspire și apoi să te apuci de sarcinile stabilite. Un alt ritual poate fi să te relaxezi câteva minute, să vizualizezi clar rezultatele pe care vrei să le obții și apoi să te concentrezi asupra muncii tale. Un ritual poate fi o combinație între toate cele menționate. Pentru mine, ritualul este o cafea bună, după care știu că mă voi apuca de muncă, iar la prima pauză, zece minute de relaxare, după care urmează altă sesiune de muncă. Creierul meu știe că atunci este momentul să dăm tot ce se poate. Experimentează, distrează-te și descoperă ce funcționează pentru tine. Fă din asta un ritual al tău care să fie un declanșator pentru creierul tău de a intra în stare de flux și de a lucra la capacitate maximă atunci când stabilești tu. Cea mai bună parte este ca ritualurile nu depind nici de locuri, nici de intervale, așa că te vei putea folosi de avantajul enorm pe care îl oferă ori de câte ori este necesar, oriunde este necesar.
4. Ascultă sunete care să îţi permită să te concentrezi
Am descoperit această metodă de curând și m-am îndrăgostit de ea. Nici nu-mi amintesc cum era înainte de a apăsa play și de a asculta aceste sunete înainte de a mă apuca de muncă și pe tot parcursul intervalului meu, însă acum lucrurile s-au schimbat foarte mult. Primele dăți am rămas uimit de timpul prelungit în care am putut să mă concentrez neîntrerupt la ceea ce aveam de făcut și am observat cât de multe realizasem, de fapt, după ore bune. Sunetele de ploaie, de exemplu, sunt preferatele mele. Le consider liniștitoare și mă ajută să mă concentrez, plus că acționează ca un izolant al zgomotelor exterioare, protejându-mă astfel de factori perturbatori. Le am și pe telefon și pe tabletă și le ascult oricând lucrez, citesc sau vreau să mă relaxez. Versatilitatea și puterea lor sunt incredibile. Îți recomand site-ul MyNoise care are o colecție impresionantă de sunete, este gratuit și are aplicație pentru iOS. Eu folosesc Rain Noise cu preset-ul Getting Wet. Te invit să descoperi și tu sunetul (sau sunetele) tale preferate și să te joci cu el (ele). O altă sursă de sunete care te pot ajuta să te concentrezi este site-ul Coffitivity, care stimulează în mod special creativitatea, folosind sunete de fundal ce se regăsesc în cafenele sau restaurante.
Sper că am reușit să-ți ofer ceva valoros din experiența mea cu productivitatea și că ai extras ideile necesare pentru a-ți crește și tu nivelul eficienței muncii tale și că vei descoperi multe metode prin care să faci totul foarte plăcut și benefic pentru tine.
Cred că ți-ai dat seama că un factor cheie în ceea ce privește creșterea productivității este să găsești acele lucruri care ți se potrivesc, acei declanșatori ai stării de flux, după care te vei bucura de beneficiile extraordinare și de o productivitate crescută!
Îți urez multe zile din ce în ce mai productive!
Comentarii articol (0)