Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, in sedinta din 22 octombrie, Ordinul ANRE nr. 105/2014 de aprobare a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final, se mentioneaza intr-un comunicat recent al ANRE. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 781 din 27 octombrie 2014 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Recentul act normativ aduce imbunatatiri Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica aprobata prin Ordinul ANRE nr. 88/2009 si a fost elaborat pentru armonizarea regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene, in special cu prevederile Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/54/CE, transpuse in legislatia nationala prin Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale, se arata in comunicat.
Printre principalele modificari aduse in favoarea consumatorilor de Ordinul ANRE nr. 105/2014 fata de vechea procedura se numara:
- posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica;
- scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de Directiva 72/2009/CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum;
- dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale;
- eliminarea posibilitatii suspendarii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica, ca urmare a neachitarii facturilor de energie electrica;
- prevederea explicita a faptului ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.
Cum va putea fi schimbat funizorul de energie electrica de-acum?
Procesul de schimbare a furnizorului se poate desfasura pentru unul sau mai multe locuri de consum ale unui client final, se mentioneaza in actul normativ care se aplica de luni. De asemenea, schimbarea furnizorului este gratuita, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife in acest sens.
Conform Ordinului ANRE nr. 105/2014, consumatorul poate sa schimbe furnizorul de energie electrica numai dupa ce a optat pentru noul furnizor. Mai departe, pentru a incheia noul contract de furnizare a energiei electrice, consumatorul are obligatia de a transmite furnizorului nou cel putin urmatoarele date:
- adresa locului de consum,
- denumirea furnizorului actual,
- codul unic de identificare a punctului/punctelor de masurare inscris pe factura de energie electrica,
- valoarea facturilor scadente si neachitate pana la data notificarii, aferente energiei electrice furnizate, respectiv serviciilor de retea, daca este cazul,
- datele referitoare la puterile absorbite/cantitatile de energie electrica pentru care trebuie asigurata furnizarea energiei electrice,
- alte documente prevazute in reglementarile in vigoare, daca este cazul.
Noile reglementari stabilesc ca dupa ce consumatorul si furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului energiei electrice, se incheie contractul de furnizare a energiei electrice. Acest act produce efecte de la data incetarii contractului incheiat cu furnizorul actual.
Consumatorul este obligat sa notifice furnizorului actual incetarea contractului de furnizare cu cel putin 21 de zile inainte, cu respectarea conditiilor contractuale, se arata in dispozitiile care au intrat ieri in vigoare. In acest sens, notificarea trebuie sa fie clara, sa exprime in mod neechivoc decizia de schimbare a furnizorului actual si sa precizeze in mod expres data incetarii contractului de furnizare existent.
Totodata, in termen de maximum 42 de zile de la incetarea contractului, furnizorul trebuie sa ii transmita consumatorului factura cu decontul final de regularizare a tuturor obligatiilor de plata. La randul sau, consumatorul este obligat sa plateasca contravaloarea facturii pana la termenul scadent.
Comentarii articol (30)