ACCES GRATUIT
Papa Pius al XII-lea nu era antisemit, ci oportunist, este de parere un istoric neozeelandez
Berlin - Papa Pius al XII-lea, care a păstrat tăcerea în legătură cu persecuţiile evreilor în timpul regimului nazist /1933-1945/, nu-l simpatiza pe Adolf Hitler şi intenţiona să-l excomunice, dar s-a dovedit a fi un oportunist, este de părere istoricul neozeelandez Peter Godman.
Articolul continuă mai jos
Berlin - Papa Pius al XII-lea, care a păstrat tăcerea în legătură cu persecuţiile evreilor în timpul regimului nazist 1933-1945, nu-l simpatiza pe Adolf Hitler şi intenţiona să-l excomunice, dar s-a dovedit a fi un oportunist, este de părere istoricul neozeelandez Peter Godman.
Într-o carte intitulată "Vaticanul şi Hitler, arhivelele secrete", Peter Godman prezindă viziunea sa în legătură cu responsabilităţile papei Pius al XII-lea 1939-1958 şi ale Vaticanului înainte şi în timpul celui de-al Treilea Reich.
În noiembrie 1923, Eugenio Pacelli, pe atunci nunţiu apostolic la Berlin, a informat Sfântul Scaun în legătură cu puciul eşuat împotriva lui Hitler la Munchen. La 14 aprilie 1924, nunţiul vorbea despre "campania vulgară şi brutală" întreprinsă de partizanii lui Hitler în presa populară împotriva catolicilor şi a evreilor.
Peter Godman a fost unul dintre primii istorici care a avut acces la arhivele secrete ale Vaticanului, inclusiv înainte de deschiderea oficială, anul trecut, a arhivelor din perioada 1933-1939.
Potrivit istoricului neozeelandez, Vaticanul nu era o instituţie "monolitică" faţă de nazism şi fascism, cum estimează unii autori care au reflectat asupra problemei respective. În palatul pontifical exista un "conglomerat de organisme şi personalităţi cu poziţii divergente". Papa Pius al XII-lea nu avea o simpatie pentru nazism, ci mai degrabă pentru cultura germană.
Referitor la Secretariatul de stat al Vaticanului /administraţia diplomaţiei Vaticanului/, el era dornic să nu slăbească poziţia catolicismului sub cel de-al Treilea Reich şi a semnat Concordatul cu Germania în 1933 pentru a permite Bisericii să-şi continue activităţile.
Peter Godman este de părere că Hitler întreţinea o relaţie ambivalentă cu Biserica, oscilând între respect faţă de puterea ei şi un sentiment de aversiune.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)