"Vrem sa introducem in Legea Concurentei prevederi legate de facilitarea accesului la informatii oferite de persoanele fizice, de asemenea separat, fara sa avem nevoie de modificari legislative, sa lansam deja anul viitor o platforma online prin care in mod confidential ne pot fi furnizate informatii de la persoanele fizice" , a afirmat Bogdan Chiritoiu, informeaza Mediafax.
Reprezentantul Consiliului Concurentei a precizat ca prin modificarile aduse legislatiei in domeniu se doreste, pe langa in incurajarea in continuare a firmelor, care primesc imunitate pentru sesizari si oferirea de dovezi de incalcare a legii, si a persoanelor fizice sa faca acest lucru.
Noua masura a fost anuntata de Bogdan Chiritoiu inca din 10 noiembrie: "Vrem sa dam posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care sa stea la baza declansarii investigatiilor noastre. Ele pot si acum, dar incercam exact sa reglementam".
El a aratat, conform Mediafax, ca cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practica foarte raspandita privind incurajarea celor care prezinta autoritatilor dovezi de incalcare a legii si unde se poate ajunge la compensatii financiare foarte mari, fara a exista o limitare a acestor sume.
"Mai in zona noastra, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se intampla in Ungaria, unde compensatia este plafonata la circa 50.000 de euro, daca nu ma insel, pe cand la americani cea mai mare recompensa a fost de 100 milioane de dolari, acordata in acest an", a spus Chiritoiu, anunta Mediafax.
Intrebat daca in Romania se va aplica o recompensa financiara in suma fixa sau procentual, el a raspuns ca este prea devreme sa se pronunte, urmand ca abia in prima parte a anului viitor sa fie redactat si finalizat proiectul, despre care inca nu stie in ce forma va fi adoptat, lege sau ordonanta de Guvern, mai arata sursa citata.
Legislatia in vigoare stabileste ca persoanele fizice pot sa depuna plangere la Consiliul Concurentei daca sunt afectate de activitatile desfasurate de firme. Mai departe, la primirea unei plangeri privind o practica anticoncurentiala, Consiliul Concurentei examineaza daca aceasta prezinta suficient temei de fapt si de drept pentru a justifica dispunerea pornirii unei investigatii. In cazul in care plangerea nu justifica pornirea unei investigatii, atunci aceasta va fi respinsa.
Denigrarea competitorilor, sanctionata din septembrie cu amenzi de maximum 50.000 lei
OG nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul concurentei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014, a redefinit actele si faptele de concurenta neloiala ca fiind practici de concurenta neloiala si le-a clasificat in trei categorii. Mai exact, noile dispozitii interzic urmatoarele practici de concurenta neloiala:
- denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
- deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva intreprindere a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora si a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
- orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.
De asemenea, denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei constituie contraventii, potrivit ordonantei, asa incat persoanele care vor savarsi aceste fapte vor fi sanctionate cu amenzi, care sunt valabile incepand de astazi.
Concret, firmele care utilizeaza aceste practici anticoncurentiale risca de azi amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.
Principalul efect al reglementarilor aplicabile din septembrie ar trebui sa fie, in mod normal, incurajarea intreprinderilor sa foloseasca acest nou cadru juridic, care se doreste mai clar, mai coerent si mai eficient decat cel precedent, pentru a-si proteja interesele comerciale legitime impotriva practicilor de concurenta neloiala, a declarat recent pentru AvocatNet.ro Raluca Voinescu, Managing Associate in cadrul Bondoc si Asociatii SCA.
Astfel ca este de asteptat ca puterile de care beneficiaza Consiliul Concurentei in investigarea si sanctionarea faptelor de concurenta neloiala, conform noii reglementari, sa joace un rol semnificativ in aceasta privinta, considera avocatul.
Totusi, sfera practicilor considerate neloiale a fost redusa, prin noua reglementare, la trei categorii de uzante: denigrarea competitorilor, deturnarea clientelei si o ultima categorie menita sa fie cat mai cuprinzatoare si sa prinda sub sfera ei orice practica care contravine uzantelor cinstite si principiului bunei-credinte si care poate produce pagube, a continuat sursa citata.
In privinta ultimei categorii, Raluca Voinescu ne-a precizat la acea data ca, desi formularea este aparent larga, va plana un anumit grad de incertitudine pana la cristalizarea in practica a unor criterii clare de aplicare si a unei practici consecvente a autoritatii.
Potrivit specialistului Bondoc si Asociatii SCA, in acest context, este relevant de mentionat si dreptul Consiliului Concurentei de a nu investiga faptele pe care le va considera ca fiind de o importanta minora, avand in vedere, in principal, pericolul social al faptei, imprejurarile in care a fost savarsita, precum si importanta sectorului economic in care s-a produs fapta in ansamblul economiei nationale.
"Credem ca este, insa, prea devreme pentru a putea da un verdict in privinta impactului pozitiv sau negativ pe care noul cadru de reglementare il va avea asupra mediului de afaceri. Sanctiunile destul de mici risca sa nu descurajeze suficient comportamente daunatoare/incorecte in piata. Vom putea constata, sa spunem in aproximativ un an, cat de mare a fost numarul de cazuri de concurenta neloiala cu care s-a confruntat Consiliul Concurentei precum si complexitatea si deznodamantul acestora", ne-a explicat atunci avocatul.
Puteti afla din acest articol cum pot demonstra firmele ca anumite practici sunt anticoncurentiale.
Comentarii articol (5)