Guvernul a actualizat regulile rutiere printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, iar noile prevederi se aplica deja de sambata.
Mai exact, au fost facute si completari la regulamentul de aplicare a Codului rutier, prin Hotararea Guvernului nr. 11/2015, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.
Conform documentului, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.
Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.
Aflati din acest material ce alte reguli rutiere au mai fost actualizate, precum si ce amenzi risca cei care nu le respecta.
Firmele nu au scapat de limita de 50% impusa la deducerea taxei pe valoarea adaugata pentru masinile achizitionate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, care nu sunt utilizate exlusiv in scopuri profesionale.
Concret, termenul pentru aplicarea acestei limite, care a expirat la sfarsitul anului trecut, a fost prelungit printr-o derogare obtinuta de Romania de la Uniunea Europeana.
Masura este cuprinsa in Decizia Consiliului UE 2015/156, publicata pe 31 ianuarie 2015 in Jurnalul Oficial al UE.
Din acest articol puteti afla pana cand a fost prelungit termenul pentru aplicarea limitei de 50% impusa la deducerea TVA.
Declaratiile informative 392A, privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii, si 392B, privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile, trebuie depuse anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.
Concret, formularele trebuie depuse anul acesta pana miercuri, 25 februarie, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in 2014.
In plus, programul de asistenta pentru intocmirea electronica a celor doua declaratii a fost actualizat vineri de ANAF.
Mai multe informatii AICI.
Amenzile aplicate firmelor care utilizeaza practici comerciale agresive sau inselatoare, pentru a-si prezenta produsele, s-ar putea dubla, dupa ce deputatii au aprobat miercuri, prin vot final, un proiect de lege care va modifica regulile in domeniu.
Astfel, nivelul maxim al acestor amenzi ar putea creste la 100.000 de lei, de la 50.000 de lei, valoarea actuala.
Conform ANPC, firmele care aplica practici inselatoare nu ofera informatii clare despre produsele oferite, determinand consumatorul sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.
In schimb, practicile agresive limiteaza libertatea consumatorului de a alege si constau in hartuirea clientului.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre subiect AICI.
Codul muncii ar putea sa fie modificat semnificativ, dupa ce o initiativa legislativa cetateneasca propusa de Blocul National Sindical a trecut recent cu succes de verificarile Curtii Constitutionale.
Magistratii CCR au constatat luna trecuta ca propunerea legislativa initiata Blocul National Sindical (una dintre cele mai mari confederatii sindicale reprezentative autohtone, care are in componenta peste 300.000 de membri de sindicat (lucratori din sectorul public si cel privat) respecta conditiile impuse prin lege.
Documentul, care poate intra acum in dezbatere parlamentara, prevede flexibilizarea relatiilor de munca si echilibrarea raportului dintre salariati si angajatori.
Cititi in acest articol ce masuri de modificare a Codului muncii au fost propuse.
Lista documentelor fiscale comunicate de ANAF prin "Spatiul privat virtual" ar putea fi extinsa, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ lansat miercuri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor.
Mai exact, in aceasta lista ar putea fi incluse doua decizii de impunere emise pentru veniturile realizate de contribuabili incepand cu anul 2015.
Mai multe detalii AICI.
Cumparatorii vor putea reclama comerciantii care nu emit bon fiscal la un numar de telefon pus la dispozitie gratuit de Fisc si care va fi afisat obligatoriu in magazine de la 1 martie, informeaza agentia Mediafax.
Este vorba despre un Telverde, dupa cum a anuntat recent ministrul Finantelor, Darius Valcov, citat de agentia de presa.
In plus, firmele care vor emite bonurile castigatoare la Loteria bonurilor fiscale vor fi supuse unui control al ANAF.
Aflati mai multe informatii din acest material.
Administratorii societatilor comerciale primesc pentru activitatea desfasurata o indemnizatie, insa ei nu au statutul de salariati ai firmelor respective.
Pentru sumele incasate, administratorii sunt obligati sa plateasca la stat contributii sociale, dar nu pe toate cele care i se impun de obicei unui salariat.
Cititi pe larg AICI.
Romanii care muncesc atat in Romania, cat si in alte state din Uniunea Europeana beneficiaza, in anumite conditii, de pensie pentru toate perioadele respective.
Persoanele care, pe langa perioada lucrata in Romania, au muncit si in alte state ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spatiului Economic European (SEE) se pot adresa, cu cererea pentru obtinerea pensiei, unei singure institutii.
Aflati toate informatiile din acest articol.
Administratorii de bloc vor avea o noua obligatie de indeplinit, pe langa cele deja existente, se precizeaza intr-un proiect de lege aprobat miercuri prin vot final de Camera Deputatilor.
Documentul stabileste ca administratorii urmeaza sa informeze periodic proprietarii in privinta cheltuielilor pe care asociatia le face, precum si a veniturilor pe care le incaseaza si sa isi asume raspunerea pe acest lucru.
Detalii AICI.
Comentarii articol (0)