__________
ACTUALIZARE (01.10.2022): Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în septembrie 2022, astfel că nu se poate aplica.
__________
Prevederile sunt incluse in Propunerea legislativa privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice, care a trecut marti de votul Senatului (cu unele modificari fata de forma lansata in consultare publica). Pentru a se aplica, documentul mai trebuie sa fie aprobat si de Camera Deputatilor.
In spitalele publice, medicii vor avea voie sa lucreze in regim privat, pentru a obtine venituri suplimentare din prestarea de servicii medicale, investigatii si tratamente, conform proiectului de act normativ.
Lista concreta a serviciilor prestate contra-cost va fi aprobata de catre fiecare unitate medicala si aceasta le va putea include pe cele care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
- nu sunt in pachetul medical de baza;
- sunt acoperite partial de sistemul de sanatate;
- sunt solicitate in mod expres de catre pacienti;
- sunt servicii medicale de confort;
- furnizarea directa a acestora este solicitata pentru a fi facuta de catre personalul medical desemnat sau solicitat in mod expres de pacienti.
Serviciile cu plata vor putea fi facute doar daca in acest fel nu va fi afectata activitatea normala a spitalului, mai scrie in proiectul adoptat de senatori. Acestea vor fi prestate de catre personalul medical angajat in spitalul in cauza sau, la cererea pacientului, de catre alti medici desemnati si doar in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care institutia medicala este autorizata.
"In situatia in care pacientul nu solicita in mod expres un anumit medic, ci doar furnizarea unui anumit serviciu din categoria celor prevazute a fi furnizate contra-cost, in calculul costurilor se va include si costul aferent retributiei medicului (...)", se propune in proiect. Daca se vor cere serviciile unui medic anume, pretul prestarii actului medical va fi stabilit de catre acesta.
Dupa ce vor formula o solicitare scrisa pentru a cere servicii medicale cu plata, pacientii vor trebui sa incheie un contract scris cu spitalul sau, dupa caz, cu personalul medical desemnat. Contractul va putea fi intocmit ulterior acordarii serviciilor medicale doar in situatiile de urgenta.
Exceptand cheltuielile cu amortizarea, service-ul, reparatiile, medicamentele, materialele, dispozitivele medicale folosite si procentul de 5% pentru Fondul de dezvoltare al spitalului, sumele pe care unitatile medicale le vor obtine din serviciile medicale prestate contra-cost vor fi folosite pentru a acorda sporuri salariale pentru personalul angajat.
Conform expunerii de motive a propunerii legislative, noile prevederi ar urma sa creasca nivelul de asistenta, ingrijire si tratament din spitalele publice si veniturile medicilor angajati in aceste institutii de sanatate. Initiatorii arata ca, in prezent, sistemul sanitar autohton este subfinantat, ceea ce afecteaza calitatea serviciilor medicale si veniturile medicilor. Acest aspect a dus, in acelasi timp, la o migratie masiva in strainatate a medicilor (peste 12.000 intre 2008 si 2012).
"In contextul subfinantarii sistemului medical din Romania si implicit a veniturilor nesatisfacatoare ale cadrelor medicale, se impune de urgenta identificarea unor solutii in vederea cresterii veniturilor personalului medical, in concordanta cu importanta sociala a profesiei, performantei si competitivitatii, precum si pentru stimularea dezvoltarii unitatilor sanitare publice. Prin proiectul de lege alaturat se creeaza, pe de o parte, premisele necesare de crestere a nivelului de asistenta, ingrijire si tratament in spitalele publice si, pe de alta parte, de crestere a veniturilor medicilor si personalului medical din aceste unitati", este subliniat in documentul amintit.
Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-o propunere legislativa. Pentru a se aplica, aceasta trebuie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (5)