Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale (PAID) poate să supună locuinţele unei inspecţii de risc înainte de încheierea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale (poliţa PAD), se arată în Legea nr. 191/2015. Totuşi, situaţiile exacte în care această acţiune este necesară trebuiau stabilite de ASF.
"În cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale ASF, PAID poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care va face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID", prevede actul normativ.
Prin urmare, astăzi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 861, a apărut Norma ASF nr. 20/2015 pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Aceasta se aplică de la data publicării.
Potrivit documentului, inspecţia de risc este făcută cu scopul de a stabili starea tehnică a locuinţei ce urmează să fie asigurată, în următoarele situaţii:
- atunci când casa este într-o zonă cu potenţial ridicat de risc în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin poliţa PAD (cutremure, alunecări de teren, inundaţii);
- atunci când casa este într-o zonă cu istoric de daunalitate în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin poliţa PAD şi a fost deja avariată.
De asemenea, PAID mai poate să facă o inspecţie de risc -- pentru a stabili starea tehnică a locuinţei asigurate -- după producerea unui risc asigurat, efectuarea reparaţiilor şi plata despăgubirii.
Inspecţiile de risc pot fi efectuate de către PAID, pe propria cheltuială, atât prin intermediul propriilor angajaţi, cât şi prin intermediul unor firme specializate în acest sens, mai este precizat în Norma ASF nr. 20/2015.
Atenţie! Inspecţia de risc nu este necesară în cazul poliţelor PAD reînnoite în baza cărora nu s-au plătit despăgubiri de către PAID.
Proprietarii care vor asigurare facultativă sunt nevoiţi să prezinte poliţa PAD
O altă noutate adusă de Legea nr. 191/2015 este că poliţa facultativă a locuinţei nu mai poate fi încheiată în lipsa poliţei obligatorii.
Astfel, la încheierea asigurării facultative, societăţile de asigurare-reasigurare verifică existenţa asigurării obligatorii în două moduri: prezentarea poliţei sau verificarea în baza de date.
"Verificarea încheierii PAD de către asigurătorul ce încheie o asigurare facultativă pentru locuinţă se realizează solicitând prezentarea PAD sau prin verificarea în baza de date a locuinţelor asigurate pusă la dispoziţie de către PAID", scrie în noua normă ASF.
Totuşi, dacă nu poate să prezinte poliţa PAD sau dacă baza de date PAID nu furnizează informaţiile necesare, proprietarul poate declara pe propria răspundere că deţine asigurarea obligatorie, angajându-se să prezinte dovada acestui fapt în cel mult 30 de zile. Iar declaraţia pe propria răspundere trebuie să includă şi motivele pentru care proprietarul nu poate să prezinte poliţa PAD.
"Prin excepţie (...), în situaţia în care asiguratul nu poate prezenta PAD la încheierea unui contract de asigurare facultativă pentru locuinţe sau baza de date PAID nu furnizează informaţiile necesare, acesta va putea declara pe propria răspundere că deţine PAD, precum şi motivele pentru care nu o poate prezenta, angajându-se să prezinte asigurătorului dovada existenţei PAD într-un termen de maximum 30 de zile", este explicat în document.
De reţinut este că persoanele care au poliţe facultative multianuale trebuie să încheie poliţa obligatorie la momentul primei aniversări anuale.
În altă ordine de idei, la încheierea asigurării obligatorii, proprietarii primesc de-acum doar poliţa PAD. Certificatul de asigurare -- care atesta existenţa poliţei -- nu se mai eliberează.
Poliţa PAD acoperă daunele produse din cauza dezastrelor naturale (cutremurele de pământ, alunecările de teren şi inundaţiile). Preţul acesteia şi suma asigurată diferă în funcţie de tipul locuinţei (20 de euro pentru casele de tip A, cu o sumă asigurată de 20.000 de euro; 10 euro pentru casele de tip B, cu o sumă asigurată de 10.000 de euro). Mai multe informaţii despre poliţa obligatorie şi poliţa facultativă găsiţi în acest articol.
Comentarii articol (4)