Senatorii au adoptat tacit, in sedinta de astazi, o Propunere legislativa privind conflictele de munca. Daca va trece si de Camera Deputatilor, care este forul decizional, aceasta va inlocui, practic, actualele prevederi in materie din Legea dialogului social.
Proiectul reglementeaza procedura de solutionare a conflictelor colective de munca si procedura de solutionare a conflictelor individuale de munca. Totusi, spre deosebire de cadrul legal aplicabil in momentul de fata, initiatorii subliniaza ca propunerea lor vine cu o clasificare mai exacta a conflictelor.
"Prezentul proiect urmareste sa faca o clasificare mai exacta a conflictelor prin introducerea definirii conflictelor de drepturi si a conflictelor de interese. In fapt, pentru situatiile in care drepturile si-au gasit deja o reglementare legala sau contractuala intre parti, acestea pot fi valorizate prin intermediul instantelor judecatoresti, situatii care sunt identificate de actualul proiect ca si conflicte de drepturi. In celelalte situatii, cand se urmareste incheierea unui acord colectiv intre angajator si salariati pentru interese ce nu si-au gasit inca reglementarea legala sau contractuala, suntem, in opinia noastra, in situatia unui conflict ce nu poate sa-si gaseasca rezolvarea sub alta forma decat aceea a unui conflict de interese, a carui derulare prezentul proiect isi propune sa o reglementeze in asa fel incat acesta sa poata fi rezolvat prin negociere si sa se evite escaladarea lui", scrie in expunerea de motive anexata propunerii legislative.
In acelasi timp, este precizat ca va fi mentinuta impartirea in conflicte colective si conflicte individuale de munca, insa conflictele de interese vor putea fi doar colective, nu si individuale.
"Prezentul proiect urmareste, in egala masura, si reglementarea mult mai clara a motivelor care au stat la baza aprecierii unui conflict ca fiind initiat sau derulat fara respectarea tuturor criteriilor impuse de norma juridica. Astfel, este recunoscuta posibilitatea instantei de a analiza care sunt motivele pentru care un conflict nu respecta pasii procedurali si a pronunta, in consecinta, o hotarare prin care apreciaza conflictul ca fiind neconform sau nelegal, cu efecte diferite in functie de o situatie sau alta. (...) Reglementarea propusa urmareste astfel sa clarifice si sa detalieze la nivel legislativ toate spetele pe care, din practica actuala, le apreciem ca fiind interpretabile, pentru a oferi partilor si instantei toate argumentele juridice care sa ajute evitarea oricaror interpretari in aplicarea legii", mai arata initiatorii.
In urma adoptarii tacite de catre Senat, documentul va ajunge in perioada urmatoare la Camera Deputatilor, care va avea votul final in privinta acestuia.
Atentie! Propunerea legislativa NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie sa fie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)