Proiect de Lege pentru modificarea ºi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor, a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciarã ºi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
Titlul I
Modificarea ºi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor
Art. I – Legea nr.303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.826 din 13 septembrie 2005 se modificã ºi completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 8, se introduce un articol nou, articolul 81, cu urmãtorul cuprins:
„Art.81 - (1) Judecãtorilor ºi procurorilor le este interzis sã participe la judecarea unei cauze, în calitate de judecãtor sau procuror:
a) dacã sunt soþi, rude sau afini pânã la gradul IV inclusiv între ei;
b) dacã ei, soþii, rudele sau afinii lor pânã la gradul IV inclusiv au vreun interes în cauzã.
(2) Dispoziþiile alin.(1) se aplicã ºi judecãtorului sau procurorului care participã, în calitate de judecãtor sau procuror, la judecarea unei cauze în cãile de atac, atunci când soþul, ruda sau afinul pânã la gradul IV inclusiv a judecãtorului sau procurorului a participat, ca judecãtor sau procuror, la judecarea în fond a acelei cauze.
(3) Dispoziþiile alin.(1) ºi (2) se completeazã cu prevederile Codului de procedurã civilã ºi ale Codului de procedurã penalã referitoare la incompatibilitãþi, abþinere ºi recuzare.”
2. Alineatul (5) al articolului 15 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(5) Comisia de verificare a condiþiilor de înscriere, comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare a lucrãrilor ºi comisia de soluþionare a contestaþiilor sunt numite prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii”.
3. La articolul 15, dupã alineatul (5) se introduc douã alineate noi, alineatele (51) ºi (52), cu urmãtorul cuprins:
„(51) Din comisiile prevãzute la alin.(5) nu pot face parte membrii Consiliului Superior al Magistraturii, membrii consiliului ºtiinþific, directorul ºi directorii adjuncþi ai Institutului Naþional al Magistraturii.
(52) La desfãºurarea examenului prevãzut la alin.(1), reprezentanþii organizaþiilor neguvernamentale participã, la solicitarea lor, cu statut de observator.”
4. La articolul 15, dupã alineatul (7) se introduc trei alineate noi, cu urmãtorul cuprins:
„(8) În termen de cel mult 15 de zile de la comunicarea rezultatelor, Consiliul Superior al Magistraturii valideazã rezultatul concursului.
(9) Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza verificãrilor Inspecþiei judiciare, poate invalida, în tot sau în parte, la cererea oricãrei persoane interesate concursul de admitere în cazurile în care constatã cã nu au fost respectate condiþiile prevãzute de lege sau de regulament privind organizarea ºi desfãºurarea acestuia, în cazul în care existã suspiciuni cu privire la corectitudinea concursului ori în cazul sãvârºirii unor fraude. În acest caz, termenul de validare prevãzut la alin.(8) va fi de 30 de zile iar pânã la sfârºitul acestuia Consiliul Superior al Magistraturii valideazã sau, dupã caz, invalideazã, în tot sau în parte concursul. Dacã invalideazã concursul, Consiliul Superior al Magistraturii dispune mãsurile corespunzãtoare.
(10) Candidaþii admiºi dobândesc calitatea de auditori de justiþie de la data validãrii rezultatului concursului.”
5. Alineatele (1)-(3) ale articolului 17 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) Auditorii de justiþie beneficiazã de o bursã lunarã având caracterul unei indemnizaþii de încadrare brute lunare a unui judecãtor sau procuror, al cãrei cuantum se stabileºte prin actul normativ care reglementeazã salarizarea judecãtorilor ºi procurorilor.
(2) Bursa auditorilor de justiþie prevãzutã la alin.(1) are natura ºi regimul juridic al unei indemnizaþii de încadrare brute a unui judecãtor ºi procuror, la care se vor calcula reþinerile pentru obþinerea indemnizaþiei nete, urmând a se vira obligaþia angajatorului ºi a asiguraþilor la sistemul public de asigurãri sociale, precum ºi obligaþia angajatorului ºi a asiguraþilor privind contribuþia la asigurãrile sociale de sãnãtate. Auditorii de justiþie beneficiazã de bursã ºi în perioada vacanþelor.
(3) Bursele auditorilor de justiþie se plãtesc din fondul prevãzut în bugetul anual al Consiliului Superior al Magistraturii”.
6. Alineatul (7) al articolului 18 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(7) În cazul exmatriculãrii din Institutul Naþional al Magistraturii, cel sancþionat este obligat sã restituie bursa ºi cheltuielile de ºcolarizare”.
7. La articolul 19, dupã alineatul (1), se introduce un alineat nou, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
„(11) Dispoziþiile art.15 alin.(51), (52), (8) ºi (9) se aplicã în mod corespunzãtor.”
8. La articolul 26, dupã alineatul (1), se introduce alineatul (11), cu urmãtorul cuprins;
„(11) La examenul de capacitate prevãzut la alin.(1) participã judecãtorii ºi procurorii stagiari, precum ºi personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor ºi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naþional al Magistraturii, Ministerului Public, Ministerului Justiþiei ºi Institutului Naþional de Criminologie.”
9. La articolul 26, dupã alineatul (2), se introduc douã alineate noi, alineatele (21) ºi (22), cu urmãtorul cuprins:
„(21) Dispoziþiile art.15 alin.(52) se aplicã în mod corespunzãtor.
(22) Consiliul Superior al Magistraturii aprobã regulamentul de organizare ºi desfãºurare a examenului de capacitate.”
10. Articolul 27 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Comisia pentru elaborarea subiectelor, comisia pentru corectarea lucrãrilor ºi comisia pentru soluþionarea contestaþiilor la examenul de capacitate al judecãtorilor sunt alcãtuite din judecãtori de la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, judecãtori de la curþile de apel ºi formatori din Institutul Naþional al Magistraturii, numiþi prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii.
(2) Comisia pentru elaborarea subiectelor, comisia pentru corectarea lucrãrilor ºi comisia pentru soluþionarea contestaþiilor la examenul de capacitate al procurorilor sunt alcãtuite din procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, procurori de la parchetele de pe lângã curþile de apel ºi formatori din Institutul Naþional al Magistraturii, numiþi prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii.
(3) Comisia pentru elaborarea subiectelor, comisia pentru corectarea lucrãrilor ºi comisia pentru soluþionarea contestaþiilor la examenul de capacitate al personalului asimilat este alcãtuit din reprezentanþi ai Consiliului Superior al Magistraturii ºi Institutului Naþional al Magistraturii numiþi prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv reprezentanþi ai Ministerului Justiþiei, Ministerului Public ºi Institutului Naþional de Criminologie, numiþi prin ordin al ministrului justiþiei.
(4) Dispoziþiile art.15 alin.(51) se aplicã în mod corespunzãtor.”
11. Alineatul (2) al articolului 28 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Probele cu caracter teoretic au ca obiect instituþii de drept constituþional, drept comunitar, drept civil, drept procesual civil, drept penal ºi drept procesual penal, organizarea judiciarã ºi Codul deontologic al judecãtorilor ºi procurorilor. La susþinerea probelor orale participã cel puþin 3 membri ai comisiilor prevãzute la art.27.”
12. La articolul 28, dupã alineatul (3), se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(4) În cazul personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor ºi procurorilor, probele cu caracter practic constau în întocmirea de lucrãri specifice activitãþii desfãºurate în cadrul instituþiilor în care funcþioneazã.”
13. Alineatul (4) al articolului 29 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(4) Dispoziþiile art.15 alin.(8) ºi (9) se aplicã în mod corespunzãtor.”
14. Alineatul (5) al articolului 29 se abrogã.
15. La articolul 33, dupã alineatul (2), se introduce un alineat nou, alineatul (21), cu urmãtorul cuprins:
„(21) Dispoziþiile art.15 alin.(51) ºi (52) se aplicã în mod corespunzãtor.”
16. Alineatul (4) al articolului 33 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(4) Dispoziþiile art.15 alin.(8) ºi (9) ºi ale art.30 alin.(6) se aplicã în mod corespunzãtor.”
17. Alineatul (10) al articolului 33 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(10) Pentru a fi numite în funcþia de judecãtor sau procuror, persoanele prevãzute la alin.(5), (7) ºi (8) trebuie sã îndeplineascã ºi condiþiile prevãzute de art.14 alin.(2). Persoanele admise în urma interviului sunt obligate sã urmeze, pe o perioadã de 6 luni, un curs de formare profesionalã în cadrul Institutului Naþional al Magistraturii care va cuprinde în mod obligatoriu elemente de drept comunitar ºi care se va finaliza cu un examen pentru verificarea cunoºtinþelor. Consiliul Superior al Magistraturii va propune Preºedintelui României numirea în funcþie a persoanelor care au promovat examenul.”
18. Alineatul (13) al articolului 33 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(13) Dupã numirea în funcþia de judecãtor sau procuror, persoanele prevãzute la alin.(1) sunt obligate sã urmeze, pe o perioadã de 6 luni, un curs de formare profesionalã în cadrul Institutului Naþional al Magistraturii care va cuprinde în mod obligatoriu elemente de drept comunitar.”
19. Alineatul (14) al articolului 33 se abrogã.
20. Alineatul (3) al articolului 39 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Evaluarea prevãzutã la alin.(1) se face de comisii constituite prin hotãrâre a secþiilor Consiliului Superior al Magistraturii, separat pentru judecãtori ºi procurori, formate din preºedintele instanþei sau, dupã caz, conducãtorul parchetului, secþiei sau direcþiei din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie sau Departamentului Naþional Anticorupþie, precum ºi din 2 judecãtori, respectiv 2 procurori, fãrã funcþii de conducere, desemnaþi de colegiul de conducere.”
21. Alineatul (4) al articolului 40 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(4) Hotãrârile secþiilor pot fi atacate la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, iar hotãrârile Plenului pot fi atacate potrivit art.29 alin.(6) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã.”
22. La articolul 43, alineatul (1) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Promovarea judecãtorilor ºi procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel naþional, în limita posturilor vacante existente la secþiile tribunalelor ºi curþilor de apel sau, dupã caz, la parchete.”
23. Alineatele (3) ºi (4) ale articolului 43 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Comisiile pentru elaborarea subiectelor, examinarea candidaþilor ºi soluþionarea contestaþiilor, în cazul examenului de promovare a judecãtorilor, sunt alcãtuite, în funcþie de specializare, din judecãtori de la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, judecãtori de la curþile de apel ºi formatori din Institutul Naþional al Magistraturii, numiþi prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii. Dispoziþiile art.15 alin. (51) se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) Comisiile pentru elaborarea subiectelor, examinarea candidaþilor ºi soluþionarea contestaþiilor, în cazul examenului de promovare a procurorilor, sunt alcãtuite, în funcþie de specializare, din procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, procurori de la parchetele de pe lângã curþile de apel ºi formatori din Institutul Naþional al Magistraturii, numiþi prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii. Dispoziþiile art.15 alin.(51) se aplicã în mod corespunzãtor.”
24. La articolul 43, dupã alineatul (5), se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(6) Dispoziþiile art.15 alin.(52) se aplicã în mod corespunzãtor.”
25. Alineatul (2) al articolului 46 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“(2) În funcþie de specializare, probele constau în:
a) una dintre urmãtoarele materii: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar ºi fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei, drept internaþional privat;
b) jurisprudenþa Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie ºi jurisprudenþa Curþii Constituþionale;
c) jurisprudenþa Curþii Europene a Drepturilor Omului ºi jurisprudenþa Curþii de Justiþie a Comunitãþilor Europene;
d) procedura civilã sau procedura penalã.”
26. Articolul 47 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.47 – (1) Dispoziþiile art.15 alin.(8) ºi (9) se aplicã în mod corespunzãtor.
(2) În termen de cel mult 10 zile de la validarea rezultatelor, Consiliul Superior al Magistraturii dispune, prin hotãrâre, promovarea judecãtorilor ºi procurorilor declaraþi admiºi.”
27. Alineatele (2), (5), (7) ºi (10)-(12) ale articolului 48 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(2) Pot participa la concurs sau examen judecãtorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancþionaþi disciplinar în ultimii 3 ani, nu au fost revocaþi în ultimii 4 ani dintr-o funcþie de conducere ºi îndeplinesc condiþiile de vechime prevãzute de lege.
(5) Comisia de elaborare a subiectelor, comisia de examinare ºi comisia de soluþionare a contestaþiilor sunt numite de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii ºi sunt formate din 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, 2 judecãtori de la curþile de apel ºi 3 specialiºti în management ºi organizare instituþionalã. La constituirea comisiilor vor fi avuþi în vedere, în principal, judecãtorii care au urmat cursuri de management. Dispoziþiile art.15 alin.(51) se aplicã în mod corespunzãtor.
(7) Consiliul Superior al Magistraturii numeºte judecãtorii în funcþiile de conducere în termen de cel mult 10 zile de la data validãrii concursului. Dispoziþiile art15 alin.(52), (8) ºi (9) ºi ale art.30 alin.(6) se aplicã în mod corespunzãtor.
(10) Nu pot fi numiþi în funcþii de conducere judecãtorii care au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de anul 1990 ori judecãtorii care au un interes personal, ce influenþeazã sau ar putea influenþa îndeplinirea cu obiectivitate ºi imparþialitate a atribuþiilor prevãzute de lege.
(11) Judecãtorii care participã la concurs sau examen, precum ºi cei propuºi pentru o funcþie de conducere sunt obligaþi sã dea o declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte cã nu au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de anul 1990, precum ºi o declaraþie de interese care se actualizeazã anual sau în termen de 15 zile de la apariþia unei schimbãri sau de la data la care judecãtorul a luat cunoºtinþã despre aceasta.
(12) Înainte de numirea în funcþiile de conducere, Consiliul Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii verificã ºi comunicã, în termen de 30 de zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacã judecãtorul a au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de anul 1990.”
#PAGEBREAK#
28. Dupã alineatul (12) al articolului 48 se introduc patru alineate noi, alin.(121), (122), (123) ºi (124), cu urmãtorul cuprins:
„(121) Este agent al organelor de securitate, în sensul prezentei legi, orice persoanã care a avut calitatea de lucrãtor operativ, inclusiv acoperit, al organelor de securitate înainte de anul 1990.
(122) Este colaborator al organelor de securitate înainte de anul 1990 persoana care s-a aflat în una din urmãtoarele situaþii:
a) a furnizat, a transmis sau a înlesnit transmiterea de informaþii cãtre organele de securitate;
b) a fost rezident al securitãþii;
c) a fost retribuitã sau recompensatã în alt mod pentru activitatea desfãºuratã în aceastã calitate;
d) a fost deþinãtor de locuinþã conspirativã sau casã de întâlnire.
(123) Calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate se stabileºte de Consiliul Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii pe baza cãrþii de muncã, a angajamentului scris ºi semnat de cel în cauzã, a notelor, rapoartelor, sintezelor informative, înscrisurilor olografe ºi a altor dovezi, indiferent de suportul pe care s-ar afla, din evidenþele securitãþii, precum ºi, prin orice înscrisuri prezentate de orice persoanã, în cazul lipsei, alterãrii sau descompletãrii dosarului.
(124) Informaþiile cuprinse în declaraþiile date în timpul anchetei pentru motive politice de cãtre o persoanã privind cauza pentru care a fost cercetatã, judecatã sau condamnatã nu intrã sub incidenþa prezentului articol.”
29. Alineatele (2), (5) ºi (7) ale articolului 49 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(2) Pot participa la concurs sau examen procurorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancþionaþi disciplinar în ultimii 3 ani, nu au fost revocaþi în ultimii 4 ani dintr-o funcþie de conducere ºi îndeplinesc condiþiile de vechime prevãzute de lege.
(5) Comisia de elaborare a subiectelor, comisia de examinare ºi comisia de soluþionare a contestaþiilor sunt numite de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naþional al Magistraturii ºi sunt formate din 2 procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, 2 procurori de la parchetele de pe lângã curþile de apel ºi 3 specialiºti în management ºi organizare instituþionalã. La constituirea comisiilor vor fi avuþi în vedere, în principal, procurorii care au urmat cursuri de management. Dispoziþiile art.15 alin.(51) se aplicã în mod corespunzãtor.
(7) Dispoziþiile art.15 alin.(52), (8) ºi (9) ºi ale art.30 alin.(6) se aplicã în mod corespunzãtor.”
30. Alineatele (1) ºi (5) ale articolului 51 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) La încetarea mandatului funcþiei de conducere judecãtorii sau procurorii pot ocupa, în condiþiile prevãzute de art.48, 49 ºi 50, o funcþie de conducere la aceeaºi instanþã sau la acelaºi parchet ori la altã instanþã sau parchet ori revin la instanþele sau parchetele de unde provin sau, cu acordul lor, la o instanþã sau parchet egale în grad cu instanþa sau parchetul de unde provine.
(5) La verificarea asumãrii responsabilitãþii vor fi avute în vedere, în principal, îndeplinirea atribuþiilor prevãzute de lege ºi regulamente, implementarea strategiilor naþionale ºi sectoriale în domeniul justiþiei ºi respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, dupã caz, al repartizãrii pe criterii obiective a cauzelor.”
31. Articolul 51 alineatul (2), litera a) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiþiile necesare pentru numirea în funcþia de conducere, inclusiv nerespectarea condiþiilor prevãzute la art.48 alin.(10)-(12)”.
32. La articolul 51, dupã alineatul (7) se introduce un alineat nou, alineatul (8), cu urmãtorul cuprins:
„(8) Cererea de demisie sau transfer formulatã în cursul procedurii de revocare din funcþie de conducere se va soluþiona dupã finalizarea acesteia.”
33. Alineatele (1) ºi (6) ale articolului 53 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) Preºedintele, vicepreºedintele ºi preºedinþii de secþii ai Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie sunt numiþi de cãtre Preºedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecãtorii Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie care au funcþionat la aceastã instanþã cel puþin 2 ani ºi care nu au fost revocaþi dintr-o funcþie de conducere în ultimii 4 ani.
(6) Revocarea din funcþie a preºedintelui, a vicepreºedintelui sau a preºedinþilor de secþii ai Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie se face de cãtre Preºedintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numãrul membrilor sau la cererea adunãrii generale a instanþei, pentru motivele prevãzute la art.51 alin.(2). Dispoziþiile art.51 alin.(8) se aplicã în mod corespunzãtor.”
34. Alineatele (1) ºi (4) ale articolului 54 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
“(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, prim-adjunctul ºi adjunctul acestuia, procurorul ºef al Departamentului Naþional Anticorupþie ºi adjuncþii acestuia, sunt numiþi de Preºedintele României, la propunerea ministrului justiþiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimã de 10 ani în funcþia de judecãtor sau procuror ºi care nu au fost revocaþi dintr-o funcþie de conducere în ultimii 4 ani, pe o perioadã de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singurã datã.
(4) Revocarea procurorilor din funcþiile de conducere prevãzute la alin.(1) ºi (11) se face de cãtre Preºedintele României, la propunerea ministrului justiþiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunãrii generale sau, dupã caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ori a procurorului general al Departamentului Naþional Anticorupþie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevãzute la art.51 alin.(2). Dispoziþiile art.51 alin.(8) se aplicã în mod corespunzãtor.”
35. La articolul 54, dupã alineatul (1), se introduce un alineat nou, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
„(11) Procurorii ºefi de secþie ai Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi ai Departamentului Naþional Anticorupþie, precum ºi procurorul ºef al Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism ºi adjuncþii acestora sunt numiþi de Preºedintele României, la propunerea ministrului justiþiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimã de 8 ani în funcþia de judecãtor sau procuror ºi care nu au fost revocaþi dintr-o funcþie de conducere în ultimii 4 ani, pe o perioadã de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singurã datã.”
36. Alineatele (1) ºi (4) ale articolului 55 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) Numirea în celelalte funcþii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi al Parchetului Naþional Anticorupþie se face pe o perioadã de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singurã datã, de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie sau a procurorului general al Parchetului Naþional Anticorupþie, dupã caz, dintre procurorii care nu au fost revocaþi dintr-o funcþie de conducere în ultimii 4 ani.
(4) Revocarea din funcþiile de conducere a procurorilor numiþi potrivit alin.(1) se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ori, dupã caz, a procurorului general al Departamentului Naþional Anticorupþie, pentru motivele prevãzute la art.51 alin.(2). Dispoziþiile art.51 alin.(8) se aplicã în mod corespunzãtor.”
37. Articolul 56 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“Art.56 – La încetarea mandatului funcþiilor de conducere prevãzute la art.53, 54 ºi 55, judecãtorii sau procurorii pot ocupa, în condiþiile legii, o funcþie de conducere la aceeaºi instanþã sau la acelaºi parchet ori la altã instanþã sau parchet ori revin la instanþele sau parchetele de unde provin sau, cu acordul lor, la o instanþã sau parchet egale în grad cu instanþa sau parchetul de unde provin.”
38. La articolul 57 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(10) Nu poate fi delegat într-o funcþie de conducere, judecãtorul sau procurorul care a fost revocat din funcþia de conducere potrivit art.51 alin.(2) sau, dupã caz, potrivit alin.(7).”
39. Alineatele (1) al articolului 58 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaºarea judecãtorilor ºi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanþe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naþional al Magistraturii, ªcoala Naþionalã de Grefieri, Ministerul Justiþiei sau la unitãþile subordonate acestuia ori la alte autoritãþi publice, în orice funcþii, inclusiv cele de demnitate publicã numite, la solicitarea acestor instituþii.”
40. La articolul 62, dupã litera b) a alineatului (1), se introduce litera c), cu urmãtorul cuprins:
„c) ca sancþiune disciplinarã.”
41. Alineatul (5) al articolului 74 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(5) Salarizarea ºi celelalte drepturi cuvenite judecãtorilor ºi procurorilor militari, cu excepþia procurorilor militari din structurile Departamentului Naþional Anticorupþie, se asigurã de Ministerul Apãrãrii Naþionale, în concordanþã cu prevederile legislaþiei privind salarizarea ºi alte drepturi ale personalului din organele autoritãþii judecãtoreºti ºi cu reglementãrile referitoare la drepturile materiale ºi bãneºti specifice calitãþii de militar activ”.
42. Alineatul (3) al articolului 78 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Categoriile de bunuri, precum ºi condiþiile în care se realizeazã asigurarea prevãzutã la alin.(1) sunt stabilite prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.”
43. Alineatul (1) al articolului 81 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Judecãtorii ºi procurorii cu vechime continuã de 20 de ani în aceste funcþii beneficiazã, la data pensionãrii, de o indemnizaþie egalã cu 7 indemnizaþii de încadrare lunare brute, care se impoziteazã potrivit legii.”
44.Alineatul (3) al articolului 81 se abrogã.
45. La articolul 81, se introduce un alineat nou, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
„(5) Judecãtorii ºi procurorii militari pot opta între indemnizaþia prevãzutã la alin.(1) ºi ajutorul prevãzut în art.31 din Legea nr.138/1999 privind salarizarea ºi alte drepturi ale personalului militar din instituþiile publice de apãrare naþionalã, ordine publicã ºi siguranþã naþionalã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.”
46. Alineatele (1) ºi (3) ale articolului 82 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) Judecãtorii ºi procurorii cu o vechime de cel puþin 25 de ani în magistraturã beneficiazã, la împlinirea vârstei de 65 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media indemnizaþiilor de încadrare brute lunare ºi a sporurilor cu caracter permanent din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionãrii.
(3) Pentru fiecare an care depãºeºte vechimea de 25 ani prevãzutã la alin.(1) ori, dupã caz, alin.(2), la cuantumul pensiei se adaugã câte 1% din media indemnizaþiilor de încadrare brutã lunarã, inclusiv sporurile cu caracter permanent, fãrã a se putea depãºi indemnizaþia de încadrare brutã ºi sporurile avute la data pensionãrii.”
47. Articolul 83 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.83 – Judecãtorii ºi procurorii de la toate instanþele ºi parchetele, precum ºi magistraþii-asistenþi de la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi personalul de specialitate juridicã prevãzut la art.87 alin.(1) nu pot fi menþinuþi în funcþie dupã împlinirea vârstei de pensionare prevãzute de lege”.
48. Articolul 85 alineatele (1) ºi (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.85 – (1) Partea din pensia de serviciu care depãºeºte nivelul pensiei din sistemul public, precum ºi pensia prevãzutã de art.82 alin.(2) se suportã din bugetul de stat.
(2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor ºi procurorilor, precum ºi pensiile de urmaº prevãzute la art. 84 se actualizeazã pânã în luna martie a fiecãrui an, în raport cu media indemnizaþiilor brute ºi a sporurilor cu caracter permanent realizate în ultimele 12 luni din anul anterior ale unui judecãtor ºi procuror în activitate”.
49. Dupã articolul 85 se introduce un nou articol, art. 851, cu urmãtorul cuprins:
„Art.851 – Modul de aplicare a dispoziþiilor privind pensiile de serviciu, precum ºi a dispoziþiilor referitoare la alte drepturi de asigurãri sociale prevãzute de prezenta lege se stabileºte prin norme aprobate prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea ministrului justiþiei ºi a preºedintelui Casei Naþionale de Pensii ºi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale”.
50. Alineatul (1) al articolului 95 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Judecãtorii, procurorii ºi magistraþii-asistenþi pot fi reþinuþi sau arestaþi preventiv numai cu încuviinþarea secþiilor Consiliului Superior al Magistraturii.”
51. Alineatul (8) al articolului 96 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(8) Termenul de prescripþie a dreptului la acþiune al persoanei vãtãmate este de un an de la data rãmânerii definitive, dupã caz, a hotãrârii instanþei de judecatã sau a ordonanþei procurorului la care se referã alin.(3), respectiv de la data rãmânerii definitive a hotãrârii la care se referã alin.(4). Termenul de prescripþie a dreptului la acþiune a statului este de un an de la acoperirea prejudiciului prin platã.”
52. La articolul 96 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(9) Acþiunile prevãzute de prezentul articol sunt scutite de taxa judiciarã de timbru.”
53. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 97 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(1) Orice persoanã poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, direct sau prin conducãtorii instanþelor ori ai parchetelor, în legãturã cu sãvârºirea de cãtre judecãtori sau procurori a unor abateri disciplinare.
(2) Exercitarea dreptului prevãzut la alin.(1) nu poate pune în discuþie soluþiile pronunþate prin hotãrârile judecãtoreºti, care sunt supuse cãilor legale de atac, precum ºi actele procurorului, cât timp pot fi atacate, potrivit legii, cu plângere.”
54. La articolul 98 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(3) Rãspunderea disciplinarã a judecãtorilor ºi procurorilor detaºaþi ori care sunt membri în comisiile pentru concursurile sau examenele prevãzute de prezenta lege poate fi angajatã potrivit dispoziþiilor prezentei legi.
55. La articolul 99, literele a), b), c), e), h) ºi k) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„a) încãlcarea prevederilor legale referitoare la declaraþiile de avere, declaraþiile de interese, declaraþiile prevãzute la art.6 alin.(1) ºi art.7 alin.(1), precum ºi la incompatibilitãþi, interdicþii ºi conflicte de interese privind judecãtorii ºi procurorii;
b) imixtiunea în activitatea altui judecãtor sau procuror ori intervenþiile de orice naturã la autoritãþi, instituþii sau funcþionari pentru soluþionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvãrii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toþi cetãþenii;
c) desfãºurarea sau participarea la activitãþi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuþiilor de serviciu;
e) nerespectarea în mod repetat ºi din motive imputabile a dispoziþiilor legale privitoare la soluþionarea cauzelor într-un termen rezonabil;
h) exercitarea funcþiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedurã, cu rea-credinþã sau gravã neglijenþã, dacã fapta nu constituie infracþiune;
k) atitudinea nedemnã manifestatã în timpul exercitãrii atribuþiilor de serviciu faþã de colegi, avocaþi, experþi, martori, interpreþi, justiþiabili sau faþã de orice altã persoanã cu care are legãturã în exercitarea atribuþiilor de serviciu;”
56. La articolul 99, dupã litera n) se introduce litera o), cu urmãtorul cuprins:
„o) manifestãri de naturã sã compromitã demnitatea în funcþie ºi în societate;
57. La articolul 100, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
„c) suspendarea din funcþie pe timp de maximum 6 luni;”
58. La articolul 100, se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(2) Pentru abaterile disciplinare prevãzute la art.99 lit.a), b), c) ºi h) pot fi aplicate numai sancþiunile prevãzute la art.100 lit.c) ºi d).”
59. Dupã articolul 105, se introduce un nou articol, articolul 1051, cu urmãtorul cuprins
„Art.1051 - În cazurile în care prezenta lege face referire la atribuþii ale Consiliului Superior al Magistraturii, acestea vor fi exercitate de Plenul acestuia sau, dupã caz, de secþii, potrivit competenþelor stabilite în Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã.”
Art.II – (1) Alineatul (3) al articolului 74, precum ºi articolul 80 se abrogã la data intrãrii în vigoare a legii care reglementeazã salarizarea judecãtorilor ºi procurorilor.
(2) Dispoziþiile articolului 17 alineatul (1) referitoare la cuantumul bursei auditorilor de justiþie se aplicã de la data intrãrii în vigoare a legii privind salarizarea judecãtorilor ºi procurorilor.
Art.III – (1) Dispoziþiile prezentei legi privind organizarea examenului de capacitate pentru personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor ºi procurorilor se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2007.
(2) Pânã la data prevãzutã la alin.(1), examenul de capacitate pentru personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor ºi procurorilor se organizeazã de Consiliul Superior al Magistraturii pentru personalul din cadrul Consiliului, al Institutului Naþional al Magistraturii ºi al Ministerului Public, respectiv de Ministerul Justiþiei, pentru personalul din cadrul acestuia ºi al Institutului Naþional de Criminologie.
Art.IV – Dispoziþiile art.48 alin.(2), 49 alin.(2), 53 alin.(1), 54 alin.(1) ºi (11), respectiv ale art.57 alin.(10) referitoare la condiþia de a nu fi fost revocaþi din funcþii de conducere se aplicã ºi judecãtorilor ºi procurorilor numiþi sau delegaþi în funcþii de conducere pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
Art.V – Legea nr.303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.826 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile ulterioare, precum ºi cu modificãrile ºi completãrile aduse prin prezenta lege, se republicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
#PAGEBREAK#
TITLUL II
Modificarea ºi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciarã
Art.I – Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.827 din 13 septembrie 2005, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 9 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.9 - Plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluþioneazã contestaþiile formulate de judecãtori ºi procurori împotriva hotãrârilor pronunþate de secþiile Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepþia celor date în materie disciplinarã.”
2. La articolul 28 se introduc douã alineate noi, cu urmãtorul cuprins:
„(4) Preºedinþii de secþie nu pot face parte din colegiul de conducere al Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie.
(5) La alegerile pentru colegiul de conducere al Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie participã, la solicitarea lor, reprezentanþi ai organizaþiilor neguvernamentale ºi ai mass-media, cu statut de observator. Data alegerilor se anunþã prin comunicat de presã sau alte mijloace de publicitate cu cel puþin 5 zile înainte de desfãºurarea acestora.”
3. Dupã articolul 40, se introduce un articol nou, articolul 401, cu urmãtorul cuprins:
„Art.401 – (1) Judecarea cauzelor în care urmãrirea penalã a fost efectuatã de cãtre Departamentul Naþional Anticorupþie sau de Direcþia de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism se efectueazã, potrivit competenþei materiale, de complete specializate, pentru judecarea cauzelor privind infracþiunile de criminalitate organizatã ºi corupþie.
(2) Dispoziþiile alin.(1) se aplicã în mod corespunzãtor ºi mãsurilor procesuale dispuse, potrivit legii, de instanþele de judecatã, în cursul urmãririi penale, în cauzele în care urmãrirea penalã este efectuatã de Departamentul Naþional Anticorupþie sau de Direcþia de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism.”
4. Alineatul (2) al articolului 46 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Verificãrile efectuate personal de preºedinþi sau vicepreºedinþi ori prin judecãtori anume desemnaþi, prin rotaþie, pentru fiecare caz în parte, trebuie sã respecte principiile independenþei judecãtorilor ºi supunerii lor numai legii, precum ºi autoritatea de lucru judecat.”
5. La articolul 49, dupã alineatul (2), se introduc trei alineate noi, alin.(21), (22) ºi (23), cu urmãtorul cuprins:
„(21) Vicepreºedinþii ºi preºedinþii de secþie ai instanþelor nu pot face parte din colegiile de conducere.”
(22) Dacã numãrul judecãtorilor din cadrul unei instanþe este insuficient pentru constituirea colegiilor de conducere în componenþa prevãzutã la alin.(2), aceste sunt formate dintr-un numãr impar de membri, având în componenþã preºedintele ºi ceilalþi judecãtori fãrã funcþii de conducere.
(23) La alegerile pentru colegiile de conducere ale instanþelor participã, la cererea lor, reprezentanþi ai organizaþiilor neguvernamentale ºi ai mass-media, cu statut de observator.”
6. La articolul 53, dupã alineatul (1) se introduce un alineat nou, alin.(11), cu urmãtorul cuprins:
„(11) La repartizarea aleatorie a cauzelor participã, în aceleaºi condiþii, toþi judecãtorii, inclusiv cei cu funcþii de conducere.”
7. Alineatul (2) al articolului 58 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Cauzele în care inculpaþi sunt militari activi, se judecã de judecãtori militari, indiferent de gradul pe care îl au inculpaþii.”
8. Alineatul (3) al articolului 58 se abrogã.
9. Alineatul (3) al articolului 65 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Controlul exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, de procurorul general al Parchetului Naþional Anticorupþie sau de procurorul general al parchetului de pe lângã curtea de apel asupra procurorilor din subordine se poate realiza direct sau prin procurori anume desemnaþi, prin rotaþie pentru, fiecare caz în parte.”
10. Dupã articolul 65 se introduce un articol nou, art.651, cu urmãtorul cuprins:
„Art.651 – (1) Conducãtorul fiecãrui compartiment repartizeazã dosarele procurorilor, þinând cont de criteriile obiective stabilite prin regulamentul de ordine interioarã a parchetelor.”
11. Alineatul (1) al articolului 69 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Ministrul justiþiei, când considerã necesar, din proprie iniþiativã sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercitã controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaþi, prin rotaþie, pentru fiecare caz în parte, de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie sau, dupã caz, de procurorul general al Parchetului Naþional Anticorupþie, ori de ministrul justiþiei.”
12. Articolul 72 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.72 – Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie exercitã controlul asupra tuturor parchetelor, direct sau prin procurori anume desemnaþi, prin rotaþie, pentru fiecare caz în parte.”
13. Alineatul (1) al articolului 75 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie are în structurã secþii conduse de procurori ºefi, care pot fi ajutaþi de adjuncþi. În cadrul secþiilor pot funcþiona servicii ºi birouri conduse de procurori ºefi. Secþiile se înfiinþeazã ºi se desfiinþeazã prin ordin al procurorului general al acestui parchet, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”.
14. La articolul 75, dupã alineatul (1), se introduce un alineat nou, alin.(11), cu urmãtorul cuprins:
„(11) Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie repartizeazã procurorii pe secþii, servicii, birouri ºi alte compartimente de activitate, în funcþie de pregãtirea, specializarea ºi aptitudinile acestora.”
15. Alineatul (11) al articolului 75 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(11) La data încetãrii activitãþii în cadrul Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism procurorul revine la parchetul de unde provine sau, cu acordul sãu, la alt parchet egal în grad cu parchetul de unde provine.”
16. Alineatele (2) ºi (3) ale articolului 77 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(2) Colegiul de conducere al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie este constituit din procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, prim-adjunctul, ºi 5 procurori aleºi pe o perioadã de 3 ani în adunarea generalã a procurorilor.
(3) Dispoziþiile art.49 alin.(21)-(23) ºi (3) – (7) se aplicã în mod corespunzãtor.”
17. Articolul 79 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.79 – Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie elaboreazã anual un raport privind activitatea desfãºuratã, pe care îl prezintã Consiliului Superior al Magistraturii ºi ministrului justiþiei, nu mai târziu de luna februarie a anului urmãtor. Ministrul justiþiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie.”
18. Articolul 80 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.80 – Departamentul Naþional Anticorupþie este specializat în combaterea infracþiunilor de corupþie, potrivit legii, îºi exercitã atribuþiile pe întreg teritoriul þãrii ºi funcþioneazã, ca structurã autonomã cu personalitate juridicã proprie în cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie”.
19. Articolul 82 alineatul (1) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.82 – (1) Departamentul Naþional Anticorupþie este condus de un procuror ºef care este asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie. Procurorul ºef al Departamentului Naþional Anticorupþie este ajutat de 2 procurori ºefi adjuncþi, asimilaþi adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie.”
20. Alineatele (2) ºi (3) ale articolului 83 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(2) Colegiul de conducere al Departamentului Naþional Anticorupþie este constituit din procurorul general, unul dintre adjuncþii acestuia ºi 5 procurori aleºi pe o perioadã de 3 ani în adunarea generalã a procurorilor.
(3) Dispoziþiile art.49 alin.(21)-(23) ºi (3)–(7) se aplicã în mod corespunzãtor.”
21. La articolul 86, dupã alineatul (1), se introduce un alineat nou, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
„(11) Procurorul ºef al Departamentului Naþional Anticorupþie repartizeazã procurorii pe servicii, birouri ºi alte compartimente de activitate, în funcþie de pregãtirea, specializarea ºi aptitudinile acestora.”
22. Alineatul (9) al articolului 87 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(9) La data încetãrii activitãþii în cadrul Departamentului Naþional Anticorupþie procurorul revine la parchetul de unde provine sau, cu acordul sãu, la un parchet egal în grad cu parchetul de unde provine.”
23. Articolul 88 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.88 – Procurorul ºef al Departamentului Naþional Anticorupþie elaboreazã anual un raport privind activitatea desfãºuratã, pe care îl prezintã Consiliului Superior al Magistraturii ºi ministrului justiþiei, nu mai târziu de luna februarie a anului urmãtor. Ministrul justiþiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al Departamentului Naþional Anticorupþie.”
24. Alineatul (3) al articolului 90 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Serviciile, birourile ori alte compartimente de specialitate din cadrul parchetelor se stabilesc de cãtre procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie”.
25. Alineatul (3) al articolului 95 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Conducãtorul fiecãrui parchet repartizeazã dosarele procurorilor, þinând cont de criteriile obiective prevãzute de regulamentul de ordine interioarã a parchetelor.”
#PAGEBREAK#
26. Alineatul (1) al articolului 98 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Pe lângã fiecare instanþã militarã funcþioneazã un parchet militar. Pe lângã Curtea Militarã de Apel Bucureºti funcþioneazã Parchetul Militar de pe lângã Curtea Militarã de Apel Bucureºti, pe lângã Tribunalul Militar Teritorial Bucureºti funcþioneazã Parchetul Militar de pe lângã Tribunalul Militar Teritorial Bucureºti, iar pe lângã tribunalele militare funcþioneazã parchetele de pe lângã tribunalele militare.”
27. Alineatul (2) al articolului 99 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Parchetul Militar de pe lângã Curtea Militarã de Apel Bucureºti este condus de un procuror general militar, ajutat de un procuror general militar adjunct.”
28. Articolul 101 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“Art.101 – Urmãrirea penalã în cauzele privind infracþiunile sãvârºite de militarii în activitate se efectueazã de procurorii militari din cadrul parchetelor militare, indiferent de gradul militar pe care îl au persoanele cercetate.”
29. Alineatul (2) al articolului 104 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Directorul Institutului Naþional al Magistraturii ºi cei doi adjuncþi ai acestuia sunt numiþi ºi revocaþi de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea Consiliului ºtiinþific al Institutului Naþional al Magistraturii, din rândul personalului de instruire de specialitate juridicã al Institutului, al judecãtorilor ºi procurorilor sau al cadrelor didactice din învãþãmântul superior juridic acreditat potrivit legii.”
30. La articolul 104, dupã alineatul (2) se introduce un alineat nou, alineatul (21), cu urmãtorul cuprins:
„(21) Revocarea din funcþia de conducere a directorului Institutului Naþional al Magistraturii ºi a celor doi adjuncþi ai acestuia se dispune pentru urmãtoarele motive:
a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiþiile necesare pentru numirea în funcþia de conducere;
b) în cazul exercitãrii necorespunzãtoare a atribuþiilor manageriale privind organizarea eficientã, comportamentul ºi comunicarea, asumarea responsabilitãþilor ºi aptitudinile manageriale;
c) în cazul aplicãrii uneia dintre sancþiunile disciplinare.”
31. Preambulul articolului 110 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„Art.110 – Asistenþii judiciari sunt numiþi de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Consiliului Economic ºi Social, pe o perioadã de 5 ani, dintre persoanele cu o vechime în funcþii juridice de cel puþin 5 ani ºi care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiþii:”
32. Alineatul (5) al articolului 113 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(5) Sancþiunile aplicate asistenþilor judiciari ºi eliberarea din funcþie a acestora se comunicã Consiliului Economic ºi Social de Consiliul Superior al Magistraturii.”
33. Articolul 122 alineatul (4) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(4) Numãrul personalului necesar pentru fiecare instanþã ºi parchet va fi stabilit prin ordin comun al ministrului justiþiei ºi al ministrului apãrãrii naþionale, la propunerea preºedintelui Curþii Militare de Apel ºi a secþiei sau serviciului din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie”.
34. Articolul 134 alineatul (3) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Pentru instanþele ºi parchetele militare, numãrul maxim de posturi se stabileºte prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea ministrului apãrãrii naþionale ºi a ministrului justiþiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”.
35. Dupã articolul 134, se introduce un articol nou, 1341, cu urmãtorul cuprins:
„Art.1341 – Pentru asigurarea posturilor necesare de judecãtor sau procuror, la încetarea mandatului pentru funcþiile de conducere sau a activitãþii în cadrul Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism ori în Departamentul Naþional Anticorupþie, în cazurile prevãzute la art.51 alin.(1) ºi art.56 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecãtorilor ºi procurorilor, republicatã, precum ºi la art.75 alin.(11) ºi art.87 alin.(9) din prezenta lege, se constituie, anual, prin bugetul de stat, un fond de rezervã de 50 posturi de judecãtor ºi 50 de posturi de procuror, constituit în limita posturilor aprobate ºi finanþate de la bugetul de stat.
(2) Posturile prevãzute la alin.(1) vor fi repartizate instanþelor judecãtoreºti ºi parchetelor de ministrul justiþiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în situaþia în care la instanþele sau parchetele unde judecãtorul sau procurorul a solicitat revenirea pe post, nu existã posturi vacante.
(3) În cazul vacantãrii unor posturi la instanþã sau parchet, posturile de judecãtor sau procuror repartizate în condiþiile alin.(2), se reinclud în fondul de rezervã, judecãtorul sau procurorul care a ocupat un astfel de post fiind considerat încadrat pe postul care se vacanteazã.
(4) Sumele de bani corespunzãtoare finanþãrii posturilor neocupate prevãzute la alin.(1), vor fi virate la bugetul de stat, la sfârºitul fiecãrui an calendaristic.”
36. Articolul 135 alineatul (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Statele de funcþii ºi de personal pentru fiecare instanþã militarã ºi parchet de pe lângã aceasta se aprobã prin ordin comun al ministrului apãrãrii naþionale ºi al ministrului justiþiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”.
Art.II – Completele specializate prevãzute la art.401 se înfiinþeazã în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Art.III – În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se vor organiza alegeri la instanþele ºi parchetele unde componenþa colegiilor de conducere nu corespunde prevederilor art.49 alin.(22) din Legea nr.304/2004.
Art.IV – Alineatul (2) al articolului 29 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea ºi sancþionarea faptelor de corupþie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 mai 2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se abrogã.
Art.V - Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.827 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile ºi completãrile aduse prin prezenta lege, se republicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
#PAGEBREAK#
TITLUL III
Modificarea ºi completarea Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
Art.I – Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.827 din 13 septembrie 2005, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 7, litera c) a alineatului (4) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„c) o declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte cã nu au fost agenþi sau colaboratori ai organelor de securitate înainte de anul 1990;”
2. Alineatul (5) al articolului 7 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(5) Nu pot fi aleºi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii judecãtorii ºi procurorii care au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de 1990 ori cei care au un interes personal ce influenþeazã sau ar putea influenþa îndeplinirea cu obiectivitate ºi imparþialitate a atribuþiilor prevãzute de lege.”
3. La articolul 14 se introduce un alineat nou, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
„(6) La alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii participã, reprezentanþi ai organizaþiilor neguvernamentale ºi ai mass-media, la solicitarea lor, cu statut de observator.”
4. La articolul 19, litera c) a alineatului (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„c) nu au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de 1990 ºi nu au un interes personal care influenþeazã sau ar putea influenþa îndeplinirea cu obiectivitate ºi imparþialitate a atribuþiilor prevãzute de lege;”
5. Articolul 23 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“Art.23 - (1) Consiliul Superior al Magistraturii funcþioneazã ca organ cu activitate permanentã. Hotãrârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau în plen sau în secþii, potrivit atribuþiilor care revin acestora.
(2) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfãºoarã activitate permanentã.
(3) Preºedintele ºi vicepreºedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu exercitã activitatea de judecãtor sau procuror. Judecãtorii ºi procurorii aleºi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îºi suspendã activitatea de judecãtor, respectiv de procuror referitoare la prezenþa judecãtorilor în complete de judecatã, respectiv efectuarea actelor de urmãrire penalã de cãtre procurori”.
(4) Funcþiile de conducere deþinute de judecãtorii sau procurorii aleºi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se suspendã de drept la data publicãrii hotãrârii Senatului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Perioada în care judecãtorul sau procurorul este membru al Consiliului Superior al Magistraturii constituie vechime în aceste funcþii.”
6. Literele c) ºi e) ale articolului 35 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„c) dispune promovarea judecãtorilor ºi a procurorilor, inclusiv la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie;
e) propune Preºedintelui României conferirea de distincþii pentru judecãtori, în condiþiile legii;”
7. La articolul 35, dupã litera e) se introduc literele e1)-e2), cu urmãtorul cuprins:
„e1) numeºte asistenþii judiciari la propunerea Consiliului Economic ºi Social;
e2) numeºte ºi dispune promovarea magistraþilor-asistenþi la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie;”
8. Articolul 38 alineatele (3) ºi (4) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„(3) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizeazã, proiectele de acte normative care au ca obiect de reglementare organizarea judiciarã, organizarea ºi funcþionarea Consiliului Superior al Magistraturii, statutul judecãtorilor ºi procurorilor, precum ºi alte domenii care sunt date prin lege în competenþa Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizeazã proiectele de regulamente ºi ordine emise de ministrul justiþiei, în cazurile în care legea prevede expres avizul Consiliului.”
9. La articolul 40 literele b), e) ºi h) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„b) dispun numirea în funcþii de conducere a judecãtorilor ºi procurorilor ºi revocarea acestora din funcþii, în condiþiile legii ºi ale regulamentului;
e) soluþioneazã contestaþiile împotriva notelor sau calificativelor acordate de comisiile de evaluare a activitãþii profesionale a judecãtorilor ºi procurorilor, constituite în condiþiile legii;
h) avizeazã propunerea ministrului justiþiei de numire ºi revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, a procurorului general al Departamentului Naþional Anticorupþie, a adjuncþilor acestora, a procurorilor ºefi secþie din aceste parchete, precum ºi a procurorului ºef al Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism ºi a adjuncþilor acestora;”
10. Litera c) a articolului 40 se abrogã.
11. La articolul 40, dupã litera h), se introduc literele h1)-h3), cu urmãtorul cuprins:
„h1) avizeazã propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie de numire în funcþia de procuror în cadrul Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism sau de revocare din aceastã funcþie, respectiv propunerea procurorului ºef al Departamentului Naþional Anticorupþie de numire în funcþia de procuror în cadrul acestui departament sau de revocare din aceastã funcþie;
h2) dispune suspendarea din funcþie a judecãtorilor ºi procurorilor în cazurile prevãzute la art.62 alin.(1) din Legea nr.303/2004;
h3) organizeazã interviul în vederea numirii în funcþia de judecãtor sau procuror, potrivit art.33 alin.(9) din Legea nr.303/2004 ºi propune Plenului admiterea judecãtorilor ºi procurorilor.”
12. Litera a) a articolului 41 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„a) aprobã înfiinþarea ºi desfiinþarea secþiilor ºi completelor specializate ale curþilor de apel, ale instanþelor din circumscripþiile acestora, precum ºi înfiinþarea sediilor secundare ale instanþelor judecãtoreºti ºi circumscripþiilor acestora, în condiþiile legii;”
13. La articolul 41 literele b) ºi f) se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
„b) avizeazã înfiinþarea ºi desfiinþarea secþiilor din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, în condiþiile legii;
f) la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie aprobã numãrul adjuncþilor procurorilor generali ai parchetelor de pe lângã curþile de apel ºi ai prim-procurorilor parchetelor de pe lângã tribunale, precum ºi parchetele de pe lângã judecãtorii, unde prim-procurorii sunt ajutaþi de adjuncþi;”
14. Alineatul (1) al articolului 44 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(1) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineºte, prin secþiile sale, rolul de instanþã de judecatã în domeniul rãspunderii disciplinare a judecãtorilor ºi a procurorilor, inclusiv a celor care sunt membri ai Consiliului, pentru faptele prevãzute în Legea nr. 303/2004, republicatã.”
15. Alineatul (2) al articolului 45 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(2) Secþia pentru judecãtori ºi Secþia pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii numesc, în fiecare an, membrii comisiilor prevãzute la alin.(1), precum ºi supleanþi pentru fiecare membru în cazul în care, din motive obiective, acesta nu poate participa la lucrãrile comisiei. În comisiile de disciplinã nu pot fi numiþi 2 ani consecutiv aceiaºi membri.”
16. La articolul 45, dupã alineatul (2), se introduce un alineat nou, alineatul (21), cu urmãtorul cuprins:
„(21) În cazul în care persoana faþã de care se efectueazã cercetarea disciplinarã provine de la aceeaºi instanþã cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii care face parte din comisia de disciplinã, secþia corespunzãtoare a Consiliului va numi un supleant care sã nu provinã de la aceeaºi instanþã sau parchet cu cel cercetat.”
17. Alineatul (8) al articolului 46 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(8) Acþiunea disciplinarã poate fi exercitatã în termen de cel mult un an de la data sãvârºirii abaterii. Dacã fapta constã în nerespectarea normelor de procedurã, cu rea-credinþã sau gravã neglijenþã, acþiunea disciplinarã poate fi pornitã în termen de 6 luni de la rãmânerea definitivã sau, dupã caz, irevocabilã a soluþiei, respectiv a hotãrârii pronunþate, dar nu mai târziu de 3 ani de la data sãvârºirii abaterii. Dacã fapta a fãcut obiectul unei cercetãri penale, acþiunea disciplinarã poate fi exercitatã în termen de cel mult 6 luni de la adoptarea soluþiei de netrimitere în judecatã, respectiv a soluþiei de achitare sau de încetare a procesului penal, dar nu mai târziu de 3 ani de la data sãvârºirii abaterii.”
18. Dupã articolul 47, se introduce un articol nou, 471, cu urmãtorul cuprins:
„Art.471 – Cererea de demisie, pensionare sau transfer formulatã în cursul procedurii disciplinare se va soluþiona dupã finalizarea acesteia.”
19. Articolul 51 alineatul (4) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(4) Calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) deces;
b) expirarea mandatului;
c) demisie;
d) revocarea din funcþie;
e) nerezolvarea stãrii de incompatibilitate în termen de 15 zile de a data alegerii ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii;
f) nerespectarea dispoziþiilor art.7 din Legea nr. 303/2004 republicatã;
g) a avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate înainte de 1990 ori este lucrãtor operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaþii;
h) imposibilitatea exercitãrii atribuþiilor pe o perioadã mai mare de 3 luni”.
20. La articolul 52 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(10) Cererea de demisie sau pensionare formulatã în cursul procedurii de revocare din funcþia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se va soluþiona dupã finalizarea acesteia.”
21. Alineatul (3) al articolului 53 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Membrii aleºi ai Consiliului Superior al Magistraturii rãspund disciplinar pentru faptele prevãzute de art.99 din Legea nr.303/2004, republicatã, sãvârºite în calitate de membru al Consiliului sau ca judecãtor ori procuror.
22. Dupã alineatul (3) al articolului 53 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
„(4) Secþiile Consiliului Superior al Magistraturii îndeplinesc rolul de instanþe de judecatã în domeniul rãspunderii disciplinare a membrilor aleºi ai Consiliului.”
23. La articolul 56, alineatul (3) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepþia celor prevãzuþi la alin.(1) ºi (2) primesc lunar indemnizaþia stabilitã prin legea specialã de salarizare a judecãtorilor ºi procurorilor”.
24. La articolul 57 se introduc douã noi alineate (2) ºi (3), cu urmãtorul cuprins:
“(2) Judecãtorii ºi procurorii aleºi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovaþi ori transferaþi la instanþe sau parchete pe durata mandatului.
(3) Judecãtorii ºi procurorii aleºi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îºi pierd aceastã calitate în cazul transferului sau al detaºãrii în funcþii din afara instanþelor sau, dupã caz, a parchetelor.”
25. Alineatul (3) al articolului 61 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
„(3) Inspectorii din cadrul Inspecþiei judiciare sunt numiþi de plen, prin concurs sau examen, dintre persoanele care îndeplinesc condiþiile prevãzute la art.60 alin.(2) ºi au avut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare.”
#PAGEBREAK#
26. La articolul 61, dupã alineatul (3), se introduc trei alineate noi, alineatele (31), (32) ºi (33), cu urmãtorul cuprins:
„(31) Perioada în care o persoanã îndeplineºte funcþia de inspector în cadrul Inspecþiei judiciare constituie vechime în funcþia de judecãtor sau procuror.
(32) Regulamentul privind organizarea ºi desfãºurarea concursului sau examenului pentru numirea în funcþia de inspector în cadrul Inspecþiei judiciare se aprobã de Consiliul Superior al Magistraturii.
(33) Inspectorii nu pot efectua verificãri la instanþele sau parchetele din localitatea în care au exercitat anterior funcþia de judecãtor sau procuror.”
27. Articolul 61 alineatul (4) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“(4) Inspectorii pot solicita preºedinþilor instanþelor judecãtoreºti ºi conducãtorilor parchetelor din circumscripþia altei curþi de apel decât cea în care se aflã instanþa sau parchetul unde se efectueazã o verificare sã desemneze, prin rotaþie, pentru fiecare caz în parte, judecãtori ºi procurori care sã efectueze anumite acte dintre cele date în competenþa Inspecþiei judiciare”.
28. Articolul 66 se abrogã.
Art.II - (1) Membrii aleºi ai Consiliului Superior al Magistraturii aflaþi în funcþie pot opta pentru suspendarea activitãþii de judecãtor sau procuror pentru perioada rãmasã pânã la terminarea mandatului. Opþiunea se exprimã în scris, la preºedintele Consiliului Superior al Magistraturii. La încetarea mandatului, cei care au optat pentru suspendarea activitãþii îºi reiau activitatea de judecãtor sau procuror.
(2) Membrii aleºi ai Consiliului Superior al Magistraturii ce deþin o funcþie de conducere la instanþe ori parchete pot opta pentru suspendarea din funcþia de conducere respectivã în condiþiile alin.(2).
(3) Membrii aleºi ai Consiliului Superior al Magistraturii, aflaþi în funcþie, care au optat pentru suspendarea activitãþii de judecãtor sau procuror, primesc lunar, pentru activitatea desfãºuratã, o indemnizaþie lunarã egalã cu cea a unui preºedinte de secþie al Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii care nu opteazã pentru suspendarea activitãþii primesc lunar, numai indemnizaþia stabilitã pentru aceºtia prin legea specialã de salarizare a judecãtorilor ºi procurorilor.
(4) Dispoziþiile alin.(3) se aplicã de la data intrãrii în vigoare a noii legi de salarizare a judecãtorilor ºi procurorilor.
Art.III – Regulamentul prevãzut la art.61 alin.(32) se aprobã în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Art.IV - Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.827 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile ºi completãrile aduse prin prezenta lege, se republicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Comentarii articol (3)